DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




SHADOWKEEP - ShadowKeep

Existují už od roku 1999, ale posledních deset let o nich nebylo slyšet. Do roku 2008 vydali tři alba a pak zejména díky personálním problémům na postu zpěváka, žádná nová nahrávka nepřibyla. Až se čtvrtým pěvec v pořadí, Jamesem Riverou, který jistě nebude fanouškovi power metalu neznámý (však také prošel množstvím kapel, z nichž stojí za to zdůraznit Helstar, Seven Witches nebo Vicious Rumors) vznikla nová deska. Řeč je o anglických ShadowKeep a jejich aktuální eponymní nahrávce. Kapela doposud hrála power metal progresivnějšího střihu a tíhla k podobnému výrazu jako Crimson Glory nebo Queensrӱche. Těžko říct, je-li to zásluha především Rivery, ale na novinkovém albu jsou ShadowKeep přímočařejší a mnohem více inklinují k hrubému vyznění power metalu.

Po příjemně melodickém intru „Atlantis“, ve kterém posluchače pohladí akustická kytara, se nejde k táboráku, ale do metalové vřavy. „Guardian Of The Sea“ se prezentuje divokým power metalem, říznutým thrashovými riffy. Samotné sloky jsou trochu klidnější, a když začne zpívat Rivera, připomene kapela žánrově příbuzné Sanctuary. Je to i podobným frázováním a výrazem, jako měl jejich zpěvák Warrel Dane (odpočívej v metalovém nebi, mistře). Následující osmiminutová „Flight Across The Sand“ patří svým obsahem k nejambicióznějším položkám desky, trochu připomene dřívější progresivní choutky ShadowKeep, v prostředku skladby překvapí speed metalová rychlost a následně dlouhá kytarová sóla. Odpočinek od tvrdé riffové hradby přinese akustická balada „Little Lion“, u které se však vkrádá otázka, kde už podobný motiv byl ke slyšení.

Návrat k drsnému hoblování, to je „Angels And Omens“. Zběsilá power/thrashová kytara připomene prog/thrashové mágy Mekong Delta, Rivera se to vše snaží překřičet a ve výškách se opravdu nešetří. Další pauzou v intenzivní metalové palbě se stane „Never Forgotten“, i zde, stejně jako v předchozí „Little Lion“, vládne akustická kytara a vlastně si jsou obě písně velmi podobné. A nejen tyto dvě. ShadowKeep totiž téměř celé album opakují stejnou hudební formulku. Řízný power/thrash, který ze všeho nejvíc čerpá z přelomu osmdesátých a devadesátých let. Tvrdý riff, sloka, refrén, sloka, refrén, kytarové sólo a opět refrén. Nic neobvyklého a dělá to tak většina kapel, avšak ke konci desky to už připomíná trochu kolovrátek. Tento dojem je dán hlavně podobnou náladou všech písní a rovněž melodie nejsou příliš nápadité. Vše podtrhne závěrečný devítiminutový opus „Minotaur“. Což o to, skladba je to dobrá, variabilní a rytmus se mění takřka s minutovou pravidelností, ale celkový dojem je ten, že tohle všechno už jsme slyšeli, jen rozházené do několika skladeb.

ShadowKeep se drží všech pravidel a zvyklostí amerického powermetalu. V pozoru by měli být především fanoušci Sanctuary nebo Metal Church. „Shadowkeep“ je kvalitní deska a její první polovina je výborná. V té druhé se už ale kapela bohužel opakuje a písně postrádají zajímavější melodie či nápady.

Tomáš Marton             
7/10


www.shadowkeepmetal.co.uk

YouTube ukázka - trailer k albu

Seznam skladeb:
1. Atlantis
2. Guardian Of The Sea
3. Flight Across The Sand
4. Horse Of War
5. Little Lion
6. Angels And Omens
7. Isolation
8. Never Forgotten
9. The Sword Of Damocles
10. Immortal Drifter
11. Minotaur

Sestava:
James Rivera – zpěv
Chris Allen – kytara
Stony Grantham – baskytara
Omar Hayes – bicí
Nikki Robson – kytara

Rok vydání: 2018
Čas: 55:00
Label: Pure Steel Records
Země:Velká Británie
Žánr: Power/thrash metal

Diskografie:
2000 - Corruption Within
2002 - A Chaos Theory
2008 - The Hourglass Effect
2018 - ShadowKeep

Foto: archiv kapely


Vydáno: 11.05.2018
Přečteno: 1374x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09733 sekund.