NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




THERION - Theli

Říká se, že rozhodující a přelomové bývá třetí album. Therion se tohoto rčení příliš nedrželi a se svým magnum opus si museli počkat až do kola pátého. Jejich zásadní nahrávka dostala název „Theli“ a pro Therion znamenalo víc, než jen komerční průlom a vzestup popularity. Christopher Johnsson si myslel, že toto je jeho velké mistrovské dílo, nicméně silně pochyboval o tom, že by to mělo nějaký velký úspěch. Bral to tak, že metaloví fanoušci by nepřijali něco takhle experimentálního a dokonce se smiřoval s tím, že další album Therion už nebude. „Theli“ totiž přišlo s něčím do té doby neslýchaným (nebo alespoň ne v takové míře). Šlo především o masivní využití sborových vokálů, Therion využili hned dva sbory. Jeden klasický a jeden rockovější. Svým dílem přispěl i principál Johnsson a nemalý podíl na zpěvu měl rovněž Dan Swanö (Edge Of Sanity).

Než se album smíchalo, vydala se skupina na malé turné po Evropě. Avšak nálada v kapele nebyla ani trošku pohodová. „Byli jsme rozbití, potřebovali jsme určitý odstup od hudby před tím, než jsme ji smíchali a osobně jsem to považoval za naše poslední turné, protože jsem si nikdy nepředstavoval, jak bychom nové písničky hráli živě. Cítil jsem se v té době docela depresivní.“ , prohlašoval Chris. Během tour se ukázalo, že Jonas Jonas Mellberg i Lars Rosenberg měli problémy s alkoholem a mezi Chrisem a Jonasem došlo i k osobním neshodám. Problémy pokračovaly i ve studiu při mixování a situace nakonec vyvrcholila Jonasovým odchodem jak ze studia, tak z kapely. Album tak dokončil již zcela vystresovaný Chris sám.

„Theli“ mělo v sobě hodně z minulých desek, ale přineslo spoustu nového. Kapela se už transformovala v čistě symfo-metalové těleso. A samotný žánr definovala skladba, která je dodnes asi tou nejznámější od Therion. „To Mega Therion“ má v sobě ohromnou energii a disponuje takřka přelomovým zvukem. Tvrdý kytarový spodek jde ruku v ruce s mocnými sbory, ve slokách uslyšíte ještě poměrně agresivní zpěv, ale není to nic, co by narušilo jinak velkolepou atmosféru skladby. Orchestrace jsou bohaté a Johnsonn se tu skladatelsky vyřádil. Tady je spojení vážné a metalové hudby dokonalé. Nechybí ani množství kytarových sól, z nichž některá jsou metalová, jiná kopírují orchestrace. Skladba je výbuchem nápadů a vynikající refrén dělá z „To Mega Therion“ symfo-metalovou hymnu.

V podobném duchu deska pokračuje dál. O zpěv ve slokách se dělí Christopher Johnsson a Dan Swanö, refrény patří sborům. Orchestrace jsou nesmírně melodicky bohaté a klávesy nápadité. Ačkoliv je „Theli“ velmi progresivní nahrávkou, jsou skladby lehce poslouchatelné, přístupné a hitové. Přitom se ale nezapomíná na metal. Therion více čerpá z metalu osmdesátých let, ale nechybí ani momenty, kdy hudba připomene tvorbu kapely z doby, kdy ještě hrála death metal. Však je také „Theli“ na dlouho dobu poslední deska, kde je možné slyšet growling, i když jen velmi skromně. Například v nejtvrdším kousku alba „Invocation Of Naamah“, kterýuhání kupředu jak nezastavitelná mašina.

Vrcholem celé nahrávky je však téměř desetiminutová „The Siren Of The Woods“, nádherná balada, která přiroste k srdci. Úvod s akustickou kytarou a klávesami je kouzelný, ženský i mužský hlas jsou něžné a citlivé, přidají se i chorály, přičemž skladba působí mystickým dojmem. K tomu přispívá i text v Akkadštině, dávném jazyce, kterým se mluvilo v Mezopotámii. „The Sirens Of The Woods“ trochu vybočuje ze symfonické pompéznosti desky, spíše je ohromným prog rockovým dílem, ve kterém pokaždé naleznete něco nového. Je to jedna z písní, která dokáže člověka dojmout.

„Theli“ je nesmírně vydařené dílo, na kterém vytěžili Therion své zkušenosti z minulých nahrávek, rozvinuli vize z „Lepaca Kliffoth“ a vsadili na symfonickou velkolepost. I když to sám kapelník Christopher Johnsson nečekal, měla deska ohromný úspěch. Jen za první měsíc se jí prodalo přes sedmdesát pět tisíc, což byl dvojnásobek prodeje předchozího alba. Byl to ohromný úspěch, ale zaplatit dluh spojený s nahráváním (28 000 Eur – do té doby nejdražší album Nuclear Blast) se zdálo být nad Johnssonovy síly. Therion se však naštěstí stali žádaným koncertním tahákem jasně si řekli o místo na metalovém výsluní.

Tomáš Marton             

Je Christofer Johnsson génius? Právě tuto otázku si pokládali recenzenti v době vydání alba „Theli“, jehož obsah nutil nejen je, ale zejména širé posluchačské obecenstvo kroutit nevěřícně a obdivně hlavou. Leccos možná naznačila předešlá fošna „Lepaca Kliffoth“, šlo ovšem o náznaky spíše kusé, které nemohly v žádném případě připravit na kompoziční metamorfózu, jež proběhla jenom o pouhý rok později (mimochodem, v daném období nešlo o jediný zázračný převrat, paralely můžeme nalézt také u mistra Tolkkiho ze Stratovarius a desek „Fourth Dimension“, resp. „Episode“). Symbióza majestátních orchestrací s metalovým základem došla titěrného perfekcionismu, do toho přibyly epické sbory a hlavně čarokrásné melodie, nad kterými se dodnes tají dech. Dokonalým příkladem vyřčeného je úvodní příspěvek „To Mega Therion“, jehož táhlá dramatická část nás takticky připravuje na finální vyústění, které se přelije do strhujících neoklasických harmonií, bombastických sborů a sinusoidně slastného klenutí. Díky tomuto majstrštyku má Christofer posluchače v hrsti, strnulé a poddajné jako nejvěrnější služebníky. Spanilá jízda tím ovšem teprve začíná a vrcholů přijde ještě několik, z těch nejvýraznějších je nutné jmenovat opravdu nečekaný, protože power-speedmetalový vrchol kompozice „Nightside Of Eden“, případně baladický počinek „The Siren Of The Woods“, jenž dojímá v celé své délce. K dílu „Theli“ je ovšem nutné přistupovat jako k pevně sevřenému celku, který dojde naplnění teprve při nepřerušovaném a pokud možno soustředěném poslechu. Pokud se budoucnosti kapely týká, otázky, zdali je Christofer Johnsson génius, už nepadaly tak často, když se ale člověk zaposlouchá do alba „Theli“, musí uznat, že tento dotaz pořád zůstává do určité míry právoplatný a otevřený.

Pagan 10/10

therion.se

YouTube ukázka - To Mega Therion

Seznam skladeb:
1. Preludium
2. To Mega Therion
3. Cults of the Shadow
4. In the Desert of Set
5. Interludium
6. Nightside of Eden
7. Opus Eclipse
8. Invocation of Naamah
9. The Siren of the Woods
10. Grand Finale / Postludium

Sestava:
Christofer Johnsson - zpěv, kytara, klávesy
Jonas Mellberg – kytary, klávesy
Lars Rosenberg – baskytara
Piotr Wawrzeniuk – bicí
Hosté:
Dan Swanö - zpěv
Jan Peter Genkel - piano
Gottfried Koch - klávesy

Rok vydání: 1996
Čas:51:19
Label: Nuclear Blast
Země: Švédsko
Žánr: Symphonic metal

Diskografie:
1991 - Of Darkness....
1992 - Beyond Sanctorum
1993 - Symphony Masses: Ho Drakon Ho Megas
1995 - Lepaca Kliffoth
1996 - Theli
1997 - A´arab Zaraq - Lucid Dreaming
1998 - Vovin
1999 - Crowning of Atlantis
2000 - Deggial
2001 - Secret of the Runes
2004 - Lemuria
2004 - Sirius B
2007 - Gothic Kabbalah
2010 - Sitra Ahra
2012 - Les Fleurs du Mal
2018 - Beloved Antichrist

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 10.05.2018
Přečteno: 8847x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
TheliV roce 1996 se ke...12. 05. 2018 14:50 Cloudie


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09424 sekund.