ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




INSOMNIUM - Since the Day It All Came Down

Byť v širším okruhu posluchačů první dvě insomniácká alba velké pozdvižení nezpůsobila, mnozí si druhého zářezu cenili více než toho prvního. Zatímco „In the Halls of Awaiting“ hrálo na agresivnější strunu, „Since the Day It All Came Down“ přilnulo více k doomu a progresivnímu pojetí. A hlavně Finové tentokrát vůbec nešetřili na akustických pasážích. V podstatě se dá říci, že se na druhé řadové desce s vyklidněným akustickým brnkáním roztrhl pytel, což někteří považovali na veliký krok vpřed, avšak našli se i tací, kterým takto zvolený postup zcela po chuti nebyl.

Ne nadarmo se totiž říká, že všeho se má užívat s mírou a pro toto album to platilo dvojnásob. Melodie a kudrlinky elektrických kytar jsou přeci jen dodnes hlavní devizou Insomnium, a proto nadměrně užité – a vzájemně si velice podobné – akustické úseky doprovázené pro Insomnium typickým šepotem není úplně tím hlavním, co od Finů chceme slyšet. Ulehnutí do relaxační polohy poskytuje na tomto albu téměř každá skladba minimálně jednou (spíše vícekrát), a tak se toho času začalo o Insomnium hovořit jako o „druhých Opeth“.

Finské kvarteto představuje mistry v malování smutných nálad, smáčející štětec v deštích, jež tak často dopadají na finskou půdu. S klávesovým a cellovým intrem „Nocturne“ přichází dokonalé mrazivé rozpoložení, skrze které si Finové šetrně připraví posluchače na další zážitky. Stejně jako tomu bylo na debutu, tak i zde eponymní záležitost „The Day It All Came Down“ platí za jeden z vrcholků desky, tentokrát je však umístěn už v úvodu. Vedle parádních melodií z něj chrlí báječná energie a severská nenasytnost. Melodickou nádheru vyzvedne pak ještě o něco více výborně vystavěná „Daughter of the Moon“, nejen v parádních kličkovitých refrénech, ale i v ostatních místech skladby pobíhají jen těžko odolatelné melodie. S „The Moment of Reckoning“ přichází více akustiky, více šepotů a také více „proggy“ postupů. Právě při přechodu mezi touto a předchozí skladbou se fandové kapely začínají rozdělovat na dvě skupiny, a sice na ty, kteří více lnou k melodeathové tváři kapely, představené na „In the Halls of Awaiting“ a na ty, kteří se u klasického pojetí žánru (přitom v podání Insomnium bych tento styl za melodeath neoznačovala) nudili. Díky progresivnějšímu výrazu s doomovým leskem v očích si Finové získávají nové příznivce, kteří si přicházejí na své i v dalších skladbách jako „Under the Plaintive Sky“ či „Disengagement“. Zvukově je na tom „Since the Day It All Came Down“ ve srovnání s debutem lépe, i když stoprocentně uspokojivý sound není – vše je příliš moc hlasité a bicí jako by hrály druhé housle a malinko zaostávaly (v tomto ohledu si „In the Halls of Awaiting“ stálo lépe).

Druhá deska vyvolala rozruch ohledně hojného využívání akustických pasáží. Někteří si v doomových polohách libovali a nacházeli v nich finskou melancholii (přesto však uznávali, že kvůli nim klesá na albu energie), zatímco milovníci švédské školy začali zívat, nudit se a vzpomínat na „In the Halls of Awaiting“, kde toho bylo tak akorát (vždyť „Shades of Deep Green“ měla také hodně akustických přívěsků, jenže ty do tempově odlišných ploch bezhlavě neskákaly a namísto toho se s nimi dokonale prolínaly) a kde Niilovy growly zněly lépe. Koneckonců některé uši cítí onu pověstnou finskou melancholii daleko silněji právě tam, kde melodické linky malují elektrické kytary. Ještě je třeba dodat, že se na tomto albu částečně o klávesy postaral Aleksi Munter (ex-Swallow the Sun), kterému byl poté post hostujícího klávesáka přenechán na dosud všech vydaných albech.

Peťulín             


www.insomnium.net

YouTube ukázka – Disengagement

Seznam skladeb:
1. Nocturne
2. The Day It All Came Down
3. Daughter of the Moon
4. The Moment of Reckoning
5. Bereavement
6. Under the Plaintive Sky
7. Resonance
8. Death Walked the Earth
9. Disengagement
10. Closing Words
11. Song of the Forlorn Son

Sestava:
Niilo Sevänen – zpěv, baskytara
Ville Friman – kytara
Ville Vänni – kytara
Markus Hirvonen – bicí

Rok vydání: 2004
Čas: 53:45
Label: Candlelight Records
Země: Finsko
Žánr: melodický death metal

Diskografie:
2002 – In the Halls of Awaiting
2004 – Since the Day It All Came Down
2006 – Above the Weeping World
2009 – Across the Dark
2011 – One for Sorrow
2014 – Shadows of the Dying Sun
2016 – Winter’s Gate

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 21.06.2018
Přečteno: 1683x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.11559 sekund.