RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




GRAVESHADOW - Ambition´s Price

Když jsem před necelými třemi lety slyšel prvotinu „Nocturnal Resurrection“ amerických Graveshadow, byl jsem nadšený. Tahle parta kombinovala moderní metalové postupy s metalem let osmdesátých, a i když jejich hudba působila možná nováčkovsky naivně, neuvěřitelně mě bavila. Mix melodického death metalu, doomu, gotiky a „hevíku“ měl ohromnou energii a nad tím vším čněla skvělá zpěvačka Heather Michele. Následovník „Nocturnal Resurrection“ je konečně tady, jmenuje se „Ambition´s Price“ a obsahuje jedenáct písní.

Debut měl jen osm skladeb a jeho stopáž byla o deset minut kratší. Novinka je ambicióznější a to nejen svou délkou. Už samotný zvuk doznal vylepšení, i když stále platí, že kapela prostě nemá na „prvoligového“ producenta. Ve výsledku to ale až takový handicap není, protože nahrávka zní dobře a především živelně. Stylově se Graveshadow neodchýlili od „Nocturnal Resurrection“, jejich projev je ale dospělejší a album jako celek zní sebevědomě. Začátek desky ukazuje, kde se Graveshadow cítí nejlépe. Ať už „Doorway To Heaven“ nebo „Widow And The Raven“, obě zcela přirozeně kombinují gothic metal s klasickým heavvy metalem. Heather netlačí příliš na pilu, nechává vyniknout krásnou barvu svého hlasu, rovněž však nezapomíná na svůj výtečný growling, který kapelu trochu žene k vodám, ve kterých se pohybují třeba Arch Enemy či Unleash The Archers. Melodický metal, nejlépe s dívčinou v čele, která zpívá čistě, ale umí i pořádně zagrowlovat, dnes prostě táhne.

Titulní skladba „Ambition´s Price“ k heavy metalu přidává ještě doom. Tahle věc je pomalá a ponurá. Heatherino growlování zde dostává větší prostor, hojně si jej užijete i ve vypalovačce "The Unspoken“ nebo v největším nářezu alba „Liberator“. Dvoukopákovou úvodní salvu vystřídají valivé riffy jak z dílny Kataklysm. Některé melodicko-deathové momenty by se neztratili ani u Dark Tranquillity. Gothic metal hraje u Graveshadow výraznou roli, ale zdaleka není tak načančaný jako u evropských kapel se zpěvulí v čele. Klávesy jsou decentní a spíše je kladen důraz na atmosféru a pořádné melodie. Takové to je i v případě křehké, zadumané „Gates“ či zasněné „Return Tom Me“.

Jako červená nit se celou nahrávkou nese odkaz heavy metalu osmdesátých let. Například nazvučení a zdvojení zpěvu tohle období doslova evokuje. Přitom se však kapela neutápí v nostalgii a přidává i dost moderních ingrediencí. Tak tomu je například v singlovce „Warchief“. V podstatě typická power metalová vypalovačka amerického střihu s neméně klasickým kytarovým sólem v úvodu. Dojem „klasiky“ umocňuje pro žánr možná až příliš klišé text a slogany „time to die“, „die by my hand“ či „stand and fight“. A do takové písně si Graveshadow klidně vloží moderní groove metalový riff a death metal.

Celá deska je malinko tvrdší než její předchůdce a zároveň melodičtější. Graveshadow umně proplouvájí žánry a tvoří si svůj vlastní. Ne, že by byli přímo progresivní, ale rozhodně jsou sví a alternativní, dokonce se nebojím říci, že v rámci melodií zní vyloženě „americky“. „Ambition´s Price“ je velice pestrá nahrávka, která v záplavě metalových alb vynikne osobitostí a melodiemi. Pořád ale mají Graveshadow prostor ke zlepšování, neboť některé momenty stále působí poměrně naivně, nebo v samotném zvuku nahrávky. V každém případě jsou prozatím skrytým metalovým diamantem, který potřebuje k absolutnímu lesku ještě trochu vybrousit.

Tomáš Marton             


FB GRAVESHADOW

YouTube ukázka - Warchief

Seznam skladeb:
1. Doorway to Heaven
2. Widow and the Raven
3. Ambition´s Price
4. Hero of Time
5. The Gates
6. The Unspoken
7. Return to Me
8. Call of the Frostwolves - I. Slave
9. Call of the Frostwolves - II. Liberator
10. Call of the Frostwolves - III. Warchief
11. Eden Ablaze

Sestava:
Heather Michele - zpěv
William Lloyd Walker - kytara
Benjamin Armstrong - baskytara
Roman Anderson – bicí

Rok vydání: 2018
Čas:54:37
Země:USA
Žánr: gothic/power/death metal

Diskografie:
2015 - Nocturnal Resurrection
2018 - Ambition´s Price

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 28.05.2018
Přečteno: 2838x




počet příspěvků: 3

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Za málo. Som rád,...14. 01. 2020 12:45 Meres
MeresJsem rád, že sis...13. 01. 2020 23:50 Supermartonátor
Pozerám, že som...13. 01. 2020 22:50 Meres


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09375 sekund.