ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




THERION - Gothic Kabbalah

V lednu 2007 vydali Therion dvojalbum Gothic Kabbalah“, které nebylo jen obyčejným řadovým albem, zároveň se jednalo i o oslavu dvaceti let kapely. Proto nepřekvapí, že deska opět sází na velklepost a účinkuje na něm mnoho zpěváků, muzikantů i nástrojů. Námět vychází ze života a díla Johannese Burea, mystika ze 17.století, nahrávka je proto plná magické atmosféry a okultismu. Bureu se věnoval magický runám a stvořil vlastní runový systém, který se jmenoval „Adalruna“. I o tom je „Gothic Kabbalah“. Je těžké si představit, že by se 17. století hudebně promítlo do tvorby metalové kapely, ale zde je atmosféra té doby zcela patrná. K podobnému pocitu pomáhá využití různých fléten, tamburín, klavíru či hammondek.

„Der Mitternachtslöwe“ navodí barokní náladu, ale pořád je dostatečně „heavy“. Už od počátku kapela přesvědčuje své posluchače, že připravila ohromné dílo. Skladba je plná všemožných nástrojů a pestrých vokálů. Titulní skladba více než koketuje s progresivním rockem sedmdesátých let, k čemuž dopomáhají i hammondky, kterých se ujal Ken Hensley z Uriah Heep. Kromě barokní nálady a prog rocku deska i pěkně přitvrdí, jako například ve „Wisdom And Cage“, které dominuje tvrdý a důrazný kytarový riff. Ze skladby si pak svou show udělal Snowy Shaw, jehož zpěv je neskutečně variabilní a živelný. Chvilku velmi vysoký, jindy až téměř growluje. Skladbu pak ještě vylepší krásný ženský zpěv a následná prog rocková pasáž s výraznou baskytarou. Hudba dokonce chvilku připomíná progresivní mágy Phideaux. Velké divadlo pokračuje s naprosto úžasným operním úvodem v „Son Of The Staves Of Time“, měnícím se v parádní hard rockovou věc, kterou parádně odzpívá Mats Levén. Hudba perfektně šlape a změny žánrů (opera, heavy metal, prog rock) jsou zcela přirozené. Úvodní disk uzavírá tajemná „Close Up The Streams“, která jako by vypadla z nějakého muzikálu. Tvrdá a teatrální skladba má tu moc vytvářet v hlavě posluchače obrazy a celé scény.

Druhý disk otevře „The Wand Of Abaris“, která opět evokuje starý prog rock, zazní v ní velmi tvrdý riff, orientálně znějící orchestrace, ale také pasáže, které připomínají Abbu či dokonce Bee Gees (sborové zpěvy a fistule). Zní to možná bláznivě, ale opravdu tohle vše je v jediné skladbě. Therion se umělecky utrhli ze řetězu a střílejí na „Gothic Kabbalah“ nápad za nápadem. „TOF – The Trinity“ zaujme propracovaným power metalem a úžasnými sbory. Mats Levén podává fantastický výkon, rovněž tak ostatní pěvci. Parádní riffy, změny temp a velkolepý refrén, tahle skladba patří k tomu nejlepšímu od Therion. Ačkoliv celé dvojalbum je metalovou operou, samotná „Adulruna Rediviva“ je třináctiminutovým eposem, který pojem metalová opera splňuje do puntíku, je napěchována až po okraj nápady a muzikou, která musí udělat radost každému milovníkovi žánru. Velkolepá atmosféra, skvostné sbory, pestré vokální souboje, orchestrace a skvělé bicí a kytary. Je to metal, je to vážná hudba a výsledek je ohromující.

„Gothic Kabbalah“ je album mnoha nápadů a mnoha tváří. 17. století kontra moderní doba. Zvuk nahrávky je živý a lze si užít každý nástroj. Je pravda, že se album může někdy zdát přeplácané a má i slabší chvilky („Trul“,“The Falling Stone“, „Path To Arcady“). Celkově si ho umím představit zredukované na jeden disk, přesto se jedná o originální a fascinující dílo, ve kterém opět Therion ukázali, že nehodlají stát na místě a nebojí se výzev.

Deska se nesetkala s jednoznačným přijetím a i přes velmi solidní umístění v hitparádách nezaznamenala takový úspěch jako předchozí „Lemuria“ či „Sirius B“. Kapela jela turné k dvacetiletému výročí a to bylo omezené na pouhých šestnáct zastávek. Therion přehráli celou desku „Theli“ a končili dlouhou „Adulruna Rediviva“. Pevnými pěveckými esy živých vystoupení se stali Lori Lewis (Aesma Daeva) , Katarina Lilja, Snowy Shaw a talentovaný Thomas Vikström, který zvládal operní zpěv stejně jako pořádný heavy metalový ječák. Jako hosté se na některých vystoupení objevili Mats Levén, Messiah Marcolin (Candlemass) či starý známý Piotr Wawrzeniuk.

V roce 2008 přišel šok. Z kapely odešli bratři Niemannové i Petter Karlsson (který však i nadále psal některé texty). Christofer Johnsson byl opět sám. O Therion se vyjádřil, že „jsou spíše hudebním organismem než obyčejnou kapelou“. Brzy však našel nové spoluhráče (Johan Kolberg na bicí a Nalle Pahlsson jako baskytaristka) a Therion tak mohli v pohodě pokračovat dál.

Tomáš Marton             


therion.se

YouTube ukázka – Son Of The Staves Of Time

Seznam skladeb:
CD 1
1. Der Mitternachtslöwe
2. Gothic Kabbalah
3. The Perennial Sophia
4. Wisdom and the Cage
5. Son of the Staves of Time
6. Tuna 1613
7. Trul
8. Close Up the Streams

CD 2
1. The Wand of Abaris
2. Three Treasures
3. Path to Arcady
4. TOF - The Trinity
5. Chain of Minerva
6. The Falling Stone
7. Adulruna Rediviva

Sestava:
Christofer Johnsson - zpěv, kytara, klávesy
Kristian Niemann - kytara
Johan Niemann - baskytara
Petter Karlsson - bicí
Hosté:
Mats Levén - zpěv
Snowy Shaw - zpěv
Katarina Lilja - zpěv
Hannah Holgersson - zpěv
Jonas Samuelsson-Nerbe - zpěv
Anna Nyhlin - zpěv
Karin Fjellander - zpěv
Ken Hensley - klávesy

Rok vydání: 2007
Čas:38:18 /45:03
Label: Nuclear Blast
Země:Švédsko
Žánr: Symphonic metal

Diskografie:
1991 - Of Darkness....
1992 - Beyond Sanctorum
1993 - Symphony Masses: Ho Drakon Ho Megas
1995 - Lepaca Kliffoth
1996 - Theli
1997 - A´arab Zaraq - Lucid Dreaming
1998 - Vovin
1999 - Crowning of Atlantis
2000 - Deggial
2001 - Secret of the Runes
2004 - Lemuria
2004 - Sirius B
2007 - Gothic Kabbalah
2010 - Sitra Ahra
2012 - Les Fleurs du Mal
2018 - Beloved Antichrist

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 05.07.2018
Přečteno: 2404x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
6,5/10Tohle je jediná...9. 07. 2018 19:23 Anonim


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.1012 sekund.