ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




IMMORTAL - Northern Chaos Gods

Venku hic a v pokoji kosa jako v psírně, aneb místo klimatizace si pusťte Immortal. Prvně vypuštěná titulní skladba z očekávaného alba „Northern Chaos Gods“, jež přichází po devítileté přestávce a po rozchodu s ústřední postavou Abbathem (který, jak všichni víme, si jde svou vlastní cestou), prolétla světem jako uragán a zanechala po sobě v přehrávačích a hlavně v pocitech fanoušků solidní spoušť. Bylo založeno na slušnou desku, avšak obstála pozůstalá dvojice – obohacená o švédskou persónu, basáka a (znovu) producenta Petera Tägtgrena – Demonaz a Horgh?

Po odhalení všech tajemství na „Nothern Chaos Gods“ se titulka snadno přejí, jenže ono to zase tolik nevadí, protože přicházejí další divoké a nepolevující riffy a další Horghovy, jako z řetězu utržené blast beaty, které spolu s Demonazovým výborným vokálem (od toho, kterým se prezentoval na své vlastní nahrávce z roku 2011, se podstatně zlepšil a nyní jeho zabarvení – ač technicky je totožné – působí charismatičtěji než u Abbatha) fungují pro Nory jako živá voda. K tomu přidejme pěkné melodie, v čele s těmi v „Gates to Blashyrkh“ s příjemným vybrnkávaným zpomalením a možností vychutnat si naplno parádní vokál Demonaze, a máme o zážitek postaráno. A o co lépe, ke konci alba se zábavnost zvyšuje, přičemž nejslabší (melodeathem říznuté) skladby „Grim and Dark“ a „Called to Ice“ se schovaly doprostřed nahrávky.

Krásným, do bathoriovského roucha laděným „Where Mountains Rise“, masakrálně strhující atmosférou v „Blacker of Worlds“ a excelentně chladným provedením posledního epického opusu „Mighty Ravendark“ (o novou verzi „Blashyrkh – Mighty Ravendark“ se nejedná), s tradičním blackovým trylkováním i romantickým lechtáním strun Norové oslavují existenci skandinávského black metalu, jehož podobu kdysi formovali. Nedá se říct, že by se Immortal stoprocentně vraceli ke starým kořenům, každopádně se jim s jistotou daří ignorovat trend některých kolegů, vstupujících na progresivní scénu. Nejde tedy o inovátorství žánru, nýbrž o jeho kvalitní a povedené zpracování.

Z názvu alba by možná někdo řekl, že půjde o blackmetalový audio chaos, jenže ono to je docela zavádějící, ve skutečnosti je „Northern Chaos Gods“ velice přehledné a uspořádané album, které nebude vadit ani svátečním posluchačům žánru. Spíše než nějaké srovnávání s devadesátkovými archivály by se „Northern Chaos Gods“ dalo označit jako „bestofka“, na níž se čas minulý příjemně a nenásilně prolíná s tím přítomným.

Norům personální rozkol prospěl, hlasivky (a návrat ke kytaře i přes zánět šlach) Demonaze obstály na výtečnou, ba až okouzlily (jsou mi milejší než krákorání původní klíčové osobnosti), a vzniklo album kvalitní a neuspěchané. Vyřknout klišé jako „už to není to, co bývalo“ by v případě Immortal bylo zcela mimo mísu, „Northern Chaos Gods“ naopak podtrhuje jméno norského spolku, který nabral nový dech a úspěšně se vyhnul škatuli „black metal na odpis“. Můžeme být úplně v klidu, Immortal je v dobrých rukou.

Peťulín             


www.immortalofficial.com

YouTube ukázka – Mighty Ravendark

Seznam skladeb:
1. Northern Chaos Gods
2. Into Battle Ride
3. Gates to Blashyrkh
4. Grim and Dark
5. Called to Ice
6. Where Mountains Rise
7. Blacker of Worlds
8. Mighty Ravendark

Sestava:
Demonaz – zpěv, kytara
Peter Tägtgren – baskytara
Horgh – bicí

Rok vydání: 2018
Čas: 42:14
Label: Nuclear Blast
Země: Norsko
Žánr: black metal

Diskografie:
1992 – Diabolical Fullmoon Mysticism
1993 – Pure Holocaust
1995 – Battles in the North
1997 – Blizzard Beasts
1999 – At the Heart of Winter
2000 – Damned in Black
2002 – Sons of Northern Darkness
2009 – All Shall Fall
2018 – Northern Chaos Gods

Foto: archiv kapely


Vydáno: 30.07.2018
Přečteno: 3904x




počet příspěvků: 3

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Není to špatný....4. 10. 2018 13:16 mr.deadhead
8,5/10Pro mě byli noví...2. 08. 2018 13:02 Crust
Northern Chaos GodTak Mighty...30. 07. 2018 0:20 rumcajs


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10698 sekund.