Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




HELLOWEEN - Máme v kapele šest skladatelů. Nápadů na novou desku bude dost!

Němečtí Helloween na sebe poutají pozornost jak fanoušků, tak médií. Dva bývalí zásadní členové kapely Kai Hansen (Gamma Ray) a Michael Kiske (Unisonic) se s touto legendou spojili v rámci projektu “Pumpkins United” a společně vyrazili na světové turné, které nakonec vyústilo v oznámení, že se fanoušci kapely dočkají jak koncertního záznamu, tak i nového studiového alba. V New Yorku, kde se Helloween před pár dny nacházeli, jsme prostřednictvím Michala Sliška měli příležitost prohodit několik vět s Michaelem Kiskem a Michaelem Weikathem, kteří nám mimo jiné prozradili, jaká je současná situace v kapele, jaké novinky nás čekají a zda je kapela oficiálně sedmičlenná.

Jak si momentálně užíváte světové turné “Pumpkins United”?
Kiske: Pro mě byl návrat do kapely především návratem do minulosti. Osobně raději hledím dopředu, ale v tomto případě jsem šťastný, že se tento projekt uskutečnil. Turné si samozřejmě užívám velmi. Na konci loňského roku mě sice zasáhly potíže s hlasivkami, ale v současné době jsem již v pořádku. Naštěstí nejsem jediným zpěvákem na tomto turné. (smích)
Weikath: Turné je velmi náročné, neboť každý koncert má více než tři hodiny a už nejsme nejmladší. Návštěvnost na koncertech a reakce fanoušků nám ale poukazují na to, že to, co děláme, je správné.

Kdo přišel s tím, že se opět připojíte ke kapele?
Kiske: Hlavním aktérem byl Kai Hansen. Několik let mě přesvědčoval o tom, že by bylo skvělé, kdybychom společně uskutečnili několik koncertů. Já jsem byl však pokaždé proti. Neměl jsem z toho dobrý pocit a navíc jsem byl zaneprázdněn různými projekty a především kapelou Unisonic. Před několika lety jsem se však setkal s Michaelem na festivalu ve Švédsku a došlo mi, že by to vlastně vůbec nemusel být špatný nápad. Našli jsme společnou řeč a já zjistil, že tohle je zřejmě poslední šance, kdy něco takového provést.

Když jste zmínil kapelu Unisonic, tak by mě zajímalo, jak to s touto kapelou momentálně vypadá. To samé se týká i projektů Place Vendome, Avantasia a další. Můžeme v dohledné době očekávat nějaké novinky?
Kiske: S Unisonic máme pauzu, neboť do konce roku 2020 mám kalendář zcela zaplněný. To však neznamená, že bych na Unisonic zanevřel. Dal jsem do této kapely spoustu energie a hrajeme hudbu, která je mi velmi blízká. O Avantasii v současné chvíli nemohu hovořit, neboť Tobi (Tobias Sammet, pozn. autora) postupně oznamuje hosty na své další desce a já bych mu nerad jeho řád pokazil. S Place Vendome a dalšími projekty nemáme zatím žádné další plány. To už je ve hvězdách.

Vypadá to, že vztahy v kapele jsou na skvělé úrovni. Měli jste ze společné práce i obavy nebo převládalo nadšení?
Kiske: Kdyby se mě někdo před lety zeptal, zda budu někdy znovu spolupracovat s Helloween, tak bych okamžitě řekl, že ne. Neměl jsem potřebu, čas ani chuť nad tím přemýšlet. Dnes však mohu s klidem na srdci říci, že si spolupráci s Helloween naprosto užívám. Atmosféra v kapele je báječná. Jsme už dospělí lidé a víme, jak se jeden k druhému chovat a to je pro práci důležité. Obavy jsem však na začátku měl, to je jasné. Kluci jsou však skvělí a rozumíme si jak po lidské, tak i hudební stránce.
Weikath: Já se na spolupráci těšil. Když nad tím teď přemýšlím, tak vlastně nevím, proč jsem Michaelovi nezavolal dříve, neboť jsme na sebe měli po celou dobu telefonní čísla (smích). Zřejmě musel čas dozrát. Vztahy v kapele jsou skvělé. Žádných bulvárních pikantností se ode mě tedy nedočkáš.

Na podporu světového turné jste natočili skladbu “Pumpkins United”. Kdo ji má na svědomí a dočkáme se další nahrávky?
Weikath: Skladba je dílem tří autorů. Andiho Derise, Kaie Hansena a mé maličkosti. Původně jsme neměli v plánu vypouštět do éteru nějaký oficiální singl, neboť jsme si nebyli jistí, zda tato spolupráce bude mít delšího trvání nebo zůstane pouze v rámci koncertního turné. Andi Deris měl však připraveno několik skladeb “v šuplíku”, tak jsme vybrali několik nápadů a dali je dohromady.
Kiske: Skladbu jsem pouze nazpíval. Své nápady snad uplatním na nové desce.

Tím jste mi nahráli na další otázku. Před několika týdny jste oznámili, že vyjde koncertní album a dokonce i nová studiová deska v této sestavě. Můžete nám sdělit nějaké podrobnosti?
Weikath: Vše je zatím pouze v rámci příprav. Máme natočeno mnoho koncertů, ze kterých budeme po skončení turné na konci roku vybírat to, co nakonec oficiálně vydáme. Se studiovým albem jsme na tom s podrobnostmi ještě hůře (smích). Mohu zatím prozradit pouze to, že se bude zřejmě jednat o dvojalbum, neboť v této chvíli máme v kapele šest skladatelů, takže nápadů se sejde jistě dost. Oficiální vydání plánujeme na jaře roku 2020.

Proč jste do kapely nepřizvali i Rolanda Grapowa či Uliho Kusche?
Weikath: Od začátku bylo jasné, že se turné bude týkat především dvou stěžejních alb kapely (Keeper Of The Seven Keys, Part 1 a Part 2). Kai Hansen oznámil, že by si rád zahrál i skladby z desek, na kterých se již nepodílel a nebyl proto žádný důvod, abychom dělali z tohoto projektu nějaký nespecifikovatelný mišmaš. Nejedná se o žádné výroční turné, na kterém bychom měli všechny své bývalé členy. To samé se týká i toho, že v kapele máme nadále i Andiho a Saschu. Jsou to pevné články kapely a ani na vteřinu nás nenapadlo, že by se snad oba turné neúčastnili. Tím však netvrdím, že někdy v budoucnu se při nějaké příležitosti nesetkáme.

Koncertní setlist je obdivuhodný. Byl proces vybírání konečných kandidátů těžký? Kolik skladeb jste nakonec zkoušeli?
Weikath: Zkoušky jsme si užívali, ale samotný výběr skladeb byl doslova teror. Věděli jsme, že i když bude mít každý koncert okolo tří hodin, tak že se stejně nedostane na každou naší desku, neboť jádrem koncertů je samozřejmě “Keeper’s Era” a bylo by nelogické, kdybychom vynechali hity z tohoto období. Nazkoušeli jsme okolo čtyřiceti skladeb a během turné jsme občas mírně pozměnili setlist dle nálady.
Kiske: Nazkoušeli jsme skutečně mnoho skladeb a věřím, že na dalším turné playlist výrazně pozměníme a zahrajeme skladby, na které se tentokrát nedostalo. Osobně mám mnoho favoritů zejména z Andiho období.

Jaké jsou vaše nejbližší plány?
Weikath: Po skončení turné v Severní Americe budeme mít pauzu. Do konce roku nám ještě zbývá několik koncertů v Jižní Americe, Portugalsku a Německu a poté začnou přípravy našeho koncertního alba.

František Šafr             


www.helloween.org

Souviesjící články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 23.09.2018
Přečteno: 12233x




počet příspěvků: 12

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Ani jsem nevěděl,...24. 09. 2018 19:00 Petr Z.
Díky za rozhovor....24. 09. 2018 8:55 Majk
No, hoši. Díky za...23. 09. 2018 19:23 Regris
Tak Františku,...23. 09. 2018 16:21 orre
To je sice pěkné,...23. 09. 2018 16:19 orre


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10759 sekund.