RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




ALKEHOL - Sudová přitažlivost

Poprvé v historii pražských alkeholiků došlo k situaci, kdy se na novou desku muselo čekat plné čtyři roky. Jestli si však někdo myslel, že se pánové vydali na studiovou odvykací kůru, velmi se mýlil, což dokazuje aktuální čárka na metalografické účtence kapely. Někoho možná dokonce napadlo, že se čtveřici hudebníků nadobro uzavřela pípa tvůrčí invence a že již není kde autorsky nasávat. I na tuto smyšlenku ovšem pánové odpovídají přímým a střízlivým způsobem: jejich novinka je totiž povedeným počinem, který v pomyslně vyždímaném alkoholovém subžánru napíchl další šťavnatý zdroj.

Jistě je to díky oné časové regeneraci (přestože Alkehol neustále hbitě koncertuje), která dovolila nabrat čerstvé síly do skladatelských plachet. Samozřejmě se zde nebavíme o jakémkoli stylovém přeběhnutí, ze skladeb je však cítit, že byly tvořeny s patřičným zápalem a vášní, což k pohodě úplně stačí, zvlášť s ohledem na skvělý zvuk (z dílny Leo Holana). Ani v textech se nenastavují filozofická zrcadla, řeší se pouze těžkosti a hlavně radosti ze života příznivců všeho, co teče a z čeho je cítit špiritus. Úvodní píseň „Víkend“ tak můžeme brát jako pozvání k zasednutí ke stolu štamgastů Alkeholu a přijmutí jejich dvanácti hudebních kousků.

Většinou přitom půjde o plnohodnotnou míru s patřičným punk-rock-metalovým řízem, nedotočené šnyty ve formě obyčejnějších písní jako „Kacíři“ nebo „Mozkolam“ jsou naštěstí v minoritním zastoupení. Chmelovou párty výborně rozjede již zmíněný „Víkend“ s typickými „strouhanými“ riffy, svižným tempem a koncertě vstřícnými vokálními linkami. Stejně dobře si vede navazující rychlík „Máme spoustu chlastu“ s parádním sólem jako návdavkem. Text ke „Spalovači chlastu“ napsal Lukáš Pavlásek, pánové pak jeho slova doprovodili velmi chytlavým melodickým klenutím, při jehož poslechu člověk dostává automatickou chuť na další žejdlík.

„Sedím doma“ zasyčí s nemenší intenzitou, opět se dočkáme vysoko-stupňového tahu s umně našlehanou hudební pěnou a lahodným rockovým obsahem. Song „Klikatý jsou cesty od sudu", kterým přispěl baskytarák Bart (s Otou Herešem a bicmenem Radkem Sladkým zde tedy máme celou sestavu Törru), nakopne dvoukopákový pohon a vícehlasný refrén, „Dneska by to šlo“ mohutně začpí nejslavnějším – tedy raně devadesátkovým – obdobím Alkeholu, nejde však o vykrádání, ale spíše o napojení se na podobně bohatou skladatelskou žílu. „Motorová hlava“ znamená dokonalý moment překvapení (v hospodské terminologii bychom mohli mluvit o přinesení panáků, které někdo tajně objednal), když v jejím úvodu zazní halfordovský ječák (z Bartova hrdla), na nějž se nalepí dravá heavy-powermetalová (!) jízda, vzdávající hold osmdesátkám, případně Lemmymu, o kterém je ostatně v textu zmínka.

Nadmíru chytlavý prosólovaný úvod, extra lahodné vokální linky, svižné tempo nebo výborné sólo (s protažením ala Guns N´Roses) zdobí „Lihumila“, vál „Další rundu ještě zvládnem“ znamená povedené rozloučení s tímto albem, lépe řečeno s jeho regulérním playlistem (bonusovka „Rockeři“ potěší hostováním Petra Jandy a Josefa Vojtka, nicméně zlehka dojíždí na podbízivý a repetičně přepálený refrén). Novinku Alkeholu je zkrátka nutné chválit. Pánové ji stvořili se svěží autorskou náladou a povedlo se jim z daných možností vytěžit v podstatě maximum (i díky hravým prvkům, jako je pískání v „Sedím doma“, kostelní popěvky v „Kacířích“, folkový nádech v „Dneska by to šlo“ nebo pirátský odér v „Další rundu ještě zvládnem"). Symptom jisté repetice a evokace dřívějších počinů kapely je evidentní, není ji však třeba zvlášť řešit, jednak je to pochopitelné, jednak fandové chtějí dostat svoji tradiční dávku, na kterou jsou zvyklí, stejně jako pivař, který si každý večer objednává oblíbenou značku. Jde mu přitom hlavně o to, aby byly dobře propláchnuté trubky a pivo mělo správný říz. Přeneseme-li tuto analogii na novinku Alkeholu, musíme uznat, že pánové natočili dvanáctku (písní) jako křen.

Petr Štěpnička             

Na nové album tuzemských Alkehol jsme si museli počkat dlouhé čtyři roky. Čekání se vyplatilo! Hlavním důvodem je především fakt, že z alba “Sudová přitažlivost” je cítit duch desek “Odpočívej v pokoji”, “Planeta vopic” či minulé “R.U.M.”, které osobně považuji za to nejlepší, co kapela vychmelila. Album je na rozdíl od posledních desek velmi rozmanité a každá skladba dýchá svým vlastním životem. První dvě skladby přitom téměř nic nenaznačují. “Víkend” a “Máme spoustu chlastu” jsou totiž naprosto průměrné “alkeholovky”, které jen tak prošumí ušima (podobné pocity u mě bohužel převládají i u skladby “Mozkolam”). S následující “Spalovač chlastu” se však nálada alba mění k nepoznání. Tato skladba je hitovka, jak se sluší a patří. Pozorný posluchač si navíc všimne, že kluci používají nové zvuky kytar, což nové album velice zpestřilo.

Plynový pedál kapela stiskne k podlaze s následující “Sedím doma”, která potěší příjemnou melodickou linkou a neskutečně pozitivní náladou. Album “Sudová přitažlivost” nabízí snad nejrychlejší pecku v historii kapely v podobě skladby “Motorová hlava”, kde se nový bubeník Radek Sladký skutečně vyřádil. Mezi další velmi vydařené skladby řadím pochmurné záležitosti “Kacíři” a “Nebudu žít věčně”, koncertní jistoty “Klikatý jsou cesty osudu”, “Dneska by to šlo” a “Lihumil”. Kluci vymanili ze zajetého stylu, který je provázel od alba “Johoho” a natočili desku, která je opět posouvá v zajeté cestě o kousek dál a přitom k tomu jen stačilo vytvořit skladby, jenž vynikají ve své rozmanitosti, a díky tomu deska skvěle odsýpá a nenudí.

František Šafr 8/10

www.alkehol.cz

YouTube ukázka - Spalovač chlastu

Seznam skladeb:
1. Víkend
2. Máme spoustu chlastu
3. Spalovač chlastu
4. Sedím doma
5. Kacíři
6. Klikatý jsou cesty od sudu
7. Dneska by to šlo
8. Nebudu žít věčně
9. Motorová hlava
10. Mozkolam
11. Lihumil
12. Další rundu ještě zvládnem
13. Rockeři

Sestava:
Ota Hereš - zpěv
Petr "Kuna" Buneš - kytara
Honza "Bart" Bartoš - baskytara
Radek Sladký - bicí

Rok vydání: 2018
Čas: 44:34
Label: Warner Music
Země: Česká republika
Žánr: rock/punk/ metal

Diskografie:
1992 - Alkehol
1993 - S úsměvem se pije líp
1995 - Na zdraví!
1996 - Odpočívej v pokoji
1997 - 100%
1999 - Metla lidstva
2002 - Planeta vopic
2003 - Už se to smaží a peče
2005 - Kocovina
2006 - Dvanáctka
2008 - Johoho!
2010 - Pojďme se napít
2012 - Do bezvědomí
2014 - R.U.M.
2018 - Sudová přitažlivost

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 02.10.2018
Přečteno: 8913x




počet příspěvků: 7

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Hoši překvapili a...8. 10. 2018 3:50 Regris
Jeden se diví...5. 10. 2018 16:23 Svab
Já se přiznám,...5. 10. 2018 12:55 htaedas
Mně se to líbí....4. 10. 2018 17:44 mr.deadhead
Trošku nadhledu...4. 10. 2018 17:37 orre


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09169 sekund.