ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




MAYAN - Dhyana

Symfonický death metal. Metalová opera. All star projekt. Těchto pár slov můžete poslední léta vidět ve velice hojném počtu a holandské Mayan tato označení kompletně platí.Jak se zdá, Marku Jansenovi, kteý Mayan založil, už k seberealizaci nestačí jen Epica, a tak nabízí posluchačům již třetí dávku symfonického metalu té nejvyšší jakosti.

Mayan sice tvoří stálí členové, ale na koncertech můžete kapelu často vidět v pozměněné sestavě, neboť každý z muzikantů Mayan působí ještě v další kapele a někdy prostě nemůže na všechna show. Situace se řeší alternacemi a muzikanty na výpomoc tak poskytuje třeba i Jansenova domovská Epica. Mayan tak fungují vlastně jako velká hudební rodina.

Třetí deska dostala název „Dhyana“, což je dle některých východních náboženství vykládáno jako sedmý stupeň meditace. Hudebně je výraz kapely stále ukotven především v symfo-death metalu, avšak nelze zpochybnit ani výrazný podíl power metalu. Vše tedy zůstalo při starém, avšak nyní to funguje ještě lépe a Mayan rovněž trochu přitvrdili. Často se nálada skladeb mění a především po rytmické stránce je „Dhyana“ velmi bohatá. Mayan jsou jako skotačivý ďáblíci, co nepostojí na místě.

Po vokální stránce je album rovněž velmi pestré. Nejvýraznějším zpěvákem je Henning Basse, který se stará o čisté zpěvy, i když zařvat také umí. Nováčkem v sestavě je George Oosthoek, známý z Orphanage, ale také ze spolupráce s Within Temptation a Delain. Tenhle pán má velmi charakteristický growl a Mayan svým hlas obohatil. Growluje a křičí kapelník Mark Jensen, jako protipól potom fungují dámy - Marcela Bovio a sopranistka Laura Macri.

Jak jim to všem spolu funguje, asi nejlépe ukáže „Saints Don´t Die“, která byla i velmi chytře zvolená jako klipovka. Operní začátek patří nádhernému hlasu Laury Macri, následně přijde ústřední valivý riff a sloky zpívané Henningem. Trochu mu do toho „skáče“ Oosthoekův growl. Refrén zpívaný čistě je velkolepý a posluchači se ihned uloží v hlavě. Hudba je stále v mezích symfo/death/power metalu, ale nelze neslyšet využití postupů vážné hudby. Prostředek písně je progresivní, riffy se pozmění a dostane prostor Marcela Bovio a křikloun Marc Jansen. Napětí opět na chvilku přeruší operní zpěv, aby následně skladba vrcholila posledním refrénem a sbory. Ačkoliv skladba vlastně do žánru nepřináší nic nového, ukazuje, jak skvěle to Mayan šlape a pět vokalistů si tu vůbec nepřekáží.

„Dhyana“ je tvrdší než její předchůdce, některé deathové riffy jsou vskutku lahodné a například drtivá „Maya (The Veil Of Delusion)“ je asi tím nejextrémnějším z dílny této kapely. Sloky jsou nasraně thrash/deathové, následně hudbu ještě více nakopnou brutální blast beaty. Nechybí ani koketování s black metalem. Nejepičtější položkou desky je devítiminutová „The Illusory Self“, která je tak doposud nejdelším počinem kapely. Netřeba zdůrazňovat, že skladba se neustále mění, střídá vokalisty a nedává prostor nudě. Velký kus práce také odvedl Pražský filharmonický orchestr, který dodal nejen této písni, ale celé desce patřičnou majestátnost. Skladby „Dhyana“ a „Satori“ trochu vybočují, protože se nejedná o metal, ale o vážnou hudbu. První jmenovaná je načichlá hudbou Latinské Ameriky i díky Marcele Bovio a výtečné akustické kytaře. Druhá píseň je potom už čistě klasická a exceluje v ní Laura Macri.

Hudebně se tedy Mayan příliš neposunuli, což není vyloženě špatně, protože se soustředili na vypilování stávajícího výrazu. Mark Jansen se nevyhnul určitým momentům, kdy se rozdíl mezi Mayan a Epikou téměř smazává, jinak platí, že Mayan je tou extrémnější kapelou. V čem je deska lepší než minulá a předminulá? Je prostě lépe napsaná. Skladby jsou extrémní a přitom chytlavé či hitové. „Dhyana“ patří k tomu nejlepšímu ze symfonického metalu.

Tomáš Marton             


mayanofficial.com

YouTube ukázka - Saints Don´t Die

Seznam skladeb:
1. The Rhythm of Freedom
2. Tornado of Thoughts (I Don´t Think Therefore I Am)
3. Saints Don´t Die
4. Dhyana
5. Rebirth from Despair
6. The Power Process
7. The Illusory Self
8. Satori
9. Maya (The Veil of Delusion)
10. The Flaming Rage of God
11. Set Me Free

Sestava:
Mark Jansen - growl, screaming, orchestrace
Henning Basse - zpěv
Laura Macri - zpěv
George Oosthoek - growl
Marcela Bovio - zpěv
Frank Schiphorst - kytara
Merel Bechtold - kytara
Roel Käller - baskytara
Jack Driessen - klávesy, screaming, orchestrace
Ariën van Weesenbeek - bicí, growl

Rok vydání: 2018
Čas: 1:04:42
Label: Nuclear Blast
Země:Nizozemsko
Žánr: Symfonický Metal

Diskografie:
2011 - Quarterpast
2014 - Antagonise
2018 - Dhyana

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 12.10.2018
Přečteno: 2536x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.11496 sekund.