ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




THE MOOR - Jupiter´s Immigrants

Tak k nám ti emigranti přece jen dorazili. A nikoliv z Afriky nebo blízkého východu, ale z Jupiteru. Ne, nejedná se o šíření poplašné zprávy, ale o představení nové desky „Jupiter´s Immigrants“ italských The Moor, kteří ač vznikli už před devíti lety, mají na kontě pouze jeden singl, jedno EP a desku „Year Of The Hunger“ z roku 2012. Novinka je tedy jejich druhým dlouhohrajícím zásekem a mohlo by se zdát, že The Moor mají málo zkušeností, ale v minulosti spolupracovali s takovými esy jako Fredrik Nordström, Jens Bogren nebo Björn Strid. A jakmile si pustíte „Jupiter´s Immigrants“ zjistíte, že tady jste na dobré adrese.

Úvodní kousek „Lead The Difference“ totiž udeří zcela sebevědomě. Kromě výborného sytého zvuku, který si ponechává trochu metalové špíny, zaujme ihned patrný pocit melancholie. Skladba působí jako kdyby The Moor nastudovali postupy kapel jako Katatonia a především Evergrey. Tvrdé riffy jsou doplňovány emotivním zpěvem a kytary nesou melancholii výše zmíněné Katatonie. Skladba má hitové parametry, je chytlavá a funguje jako skvělý háček pro posluchače, který kapelu dosud neznal. A pak přijde titulní píseň. Atmosféra i styl se mění, vše je přizpůsobeno skvělému hlasu hostujícího Mikaela Stanneho z Dark Tranquillity. Blast Beaty, deathové riffy a Stanneho growl, který je díky zvuku o něco zastřenější, než je zvykem u jeho domovské kapely. V pozadí jdou slyšet klávesy, dotvářející „zlou“ náladu skladby. V dalších částech písně opět slyšíte čistý zpěv zpěváka Enrica Longhina. Melodický death metal se i nadále na desce objevuje, jako třeba v následující „The Profiteer“ a je střídán s progresivně znějícím power metalem. Trochu se dá styl této skladby přirovnat ke Scar Symmetry.

„Thousand Miles Away“ začíná krotce a skoro jako by se blížil synth popu. Kytara se přidává postupně, ale stále neruší „pohodovou“ auru písně. Nakonec je z toho velice povedená balada, ve které dominuje Enricův hlas, který má velice zajímavé zabarvení. Začátek „Enthroned“ je melo-death metalem s kapkou gotiky a zcela jasně si budete říkat, „to už jsem slyšel/a!“. Následuje pasáž zpívaná tak, že se člověku před očima objeví nápis Faith No More. Poměrně netradiční spojení, ale právě tuto kapelu udávají The Moor jako jeden ze svých vzorů. V „Inception“ zaujme akustická pasáž a celkové odlehčené vyznění písně. The Moor jsou těžce zařaditelní, protože jejich hudba vstřebává spoustu vlivů a tak bychom se mohli bavit o metalové alternativě. V závěrečné „Dark Ruler“ se skrývá ještě jeden zajímavý host - Niklas Isfeldt z Dream Evil. Jeho hlas dodal skladbě patřičný pěvecký rozsah, skladba se jinak drží celkové melancholie a ponurosti desky.

„Jupiter´s Immigrants“ se poslouchá dobře. Je dostatečně tvrdá, přitom chytlavá. The Moor mají talent na melodie a umně kloubí melancholický power metal s melodickým death metalem a progem. Bohužel při mnoha skladbách a momentech budete přemýšlet, koho nebo co vám daná část písně připomíná. The Moor nekopírují, ale míra inspirace je velmi vysoká a kapele trochu chybí vlastní tvář. Potenciál k tomu ji získat však mají veliký, protože umí psát dobré písně.

Tomáš Marton             


themoor.org

YouTube ukázka - Lead the Difference

Seznam skladeb:
1. Lead the Difference
2. Jupiter’s Immigrants
3. The Profiteer
4. Thousand Miles Away
5. Enthroned
6. Inception
7. Odin vs Jesus
8. The Alarmist
9. Dark Ruler

Sestava:
Enrico Longhin - zpěv, katara
Andrea Livieri - kytara
Massimo Cocchetto - baskytara
Alberto Businari - bicí

Rok vydání: 2018
Čas:
Země:Itálie
Žánr: Prog/power/death metal

Diskografie:
2012 - Year of the Hunger
2018 - Jupiter´s Immigrants

Foto: archiv kapely


Vydáno: 31.10.2018
Přečteno: 1227x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.16515 sekund.