RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




MY DYING BRIDE - Like Gods Of The Sun

Ve stejném roce, kdy vyšlo album „The Angel And The Dark River“ vydali My Dying Bride kompilaci „Trinity“, na které shrnuli všechna doposud vydaná „épéčka“ a hned o rok později přišla další řadovka „Like Gods Of The Sun“, která byla pro kapelu dosti zásadní... Těžko říci, jestli to vyplynulo ze snahy být přijatelnější pro širší publikum, ale skladby na albu jsou kratší, než bývalo u skupiny zvykem a svým způsobem jsou i jednodušší. Tou dobou byli už My Dying Bride velmi úspěšní a byl o ně velký zájem. „Like Gods Of The Sun“ sice neuhnulo z doom metalové linie, ale představilo poměrně líbivější hudbu než její předchůdci. Přibylo gotiky a rovněž Aaron více „zpíval“. Zvuk byl čistší, po někdejší špinavosti toho příliš nezbylo.

Typicky pomalý doomový rozjezd titulní skladby je následně umocněn brutálním řezavým riffem, doprovázeným působivou hrou varhan. Jinak zcela typická My Dying Bride skladba, která i přes tvrdost odhalí „příjemnější“ sound desky. Trochu komplikovanější přístup přinese „The Dark Caress“, po vlažném úvodu zazní trhané riffy a následný gothic metalový zvrat, kdy klávesy hrají prim a atmosféra je temnější a temnější. Velký prostor také dostávají housle Marka Powella. Skladba se různorodě vlní a vlastně je na poměry žánru svižná a zábavná. V neštěstím prodchnuté „Grace Unhearing“ zaujme především sólová kytara, která dává skladbě velmi osobité kouzlo. Rovněž se dostavuje podobný pocit smutku, jako bylo zvykem u starších nahrávek kapely.

Nejdelší kousek alba s poetickým názvem „A Kiss to Remember“ má „pouhých“ sedm a půl minuty, začátek je rychlý a posluchače o to více zaujme. Střed skladby naopak uvízne v plazivém tempu, které přeruší až osamocené klávesy a následné zrychlení. My Dying Bride umí skládat dobré písně a moc dobře již v této době věděli, že je třeba pracovat s dynamikou skladeb. I proto se tempo hudby často mění, aniž by vymizel doom metalový duch. Rovněž ale kapela písně příliš nekomplikuje a poslech „Like Gods Of The Sun“ tak není vůbec obtížný, ba naopak. Sice přibylo kousavých riffů, ale částečně zmizela těžkost a naléhavost předešlých počinů.

Největším hitem desky a jednou z nejvýraznějších skladeb historie kapely je „For You“. Vznikl k ní videoklip a pro tyto potřeby byla i skladba zkrácena, přitom na desce má lehce nad šest minut. Jako by se My Dying Bride chtěli (nebo to byla vůle labelu?) dostat do vyšších pater popularity. Píseň je smutná, nešťastná a zcela zde vyniká Aaronova schopnost se zcela vcítit do textu. S každým slovem jako by se mazlil a propůjčoval hudbě svou duši. Hudebně je „For You“ poměrně přímočarý kousek, který však střídá velmi pomalou a svižnou polohu. Hodně velkou parádou jsou krásně znějící housle a nesmírně melancholický kytarový riff. Skvělý je děsivý úvod „Here In The Throat“, který jako by kapela vytáhla z nějakého hororu. Dále následuje pořádně nářezová část, kdy si snad každý metalista pohodí hlavou. Skladba zaujme i trochou symfoničnosti a neustálým riffováním. Jeden z vrcholů desky. Závěrečná „For My Fallen Angel“ je překrásnou orchestrální baladou, ve které roztaje i největší tvrďák. Vychází z básně „Venuše a Adonis“ od Wiliama Shakespearea a její klávesy a housle stačí k dokonalé kráse. Aaron jen recituje a pocit smutku střídá údiv nad tím, jak jsou My Dying Bride skladatelsky talentovaní.

I když „Like Gods Of The Sun“ pokračuje v nastoleném stylu My Dying Bride, kapela zní přístupněji více než kdy dříve. Přibylo gotiky a skladby se zkrátily. Zvuk je jemnější, avšak kytary paradoxně řezavější. Kapela si připsala další výbornou desku a vyrazila na turné s Therion, Sentected či Orphanage. Poprvé však musela řešit personální problémy. Z kapely odešel bubeník Rick Miah a následně i houslista a klávesák Mark Powell. Na turné My Dying Bride vypomohl bubeník Mike Unsworth, kláves se ujala Yasmin Ahmid z Ebony Lake... a klasická éra My Dying Bride skončila....

Tomáš Marton             


www.mydyingbride.net

YouTube ukázka - For You

Seznam skladeb:
1. Like Gods of the Sun
2. The Dark Caress
3. Grace Unhearing
4. A Kiss to Remember
5. All Swept Away
6. For You
7. It Will Come
8. Here in the Throat
9. For My Fallen Angel

Sestava:
Aaron Stainthorpe - zpěv
Andrew Craighan - kytara
Calvin Robertshaw - kytara
Ade Jackson - baskytara
Martin Powell - housle
Rick Miah - bicí

Rok vydání: 1996
Čas: 54:07
Label: Peaceville Records
Země:Velká Británie
Žánr: Gothic/doom metal

Diskografie:
1992 - As the Flower Withers
1993 - Turn Loose the Swans
1995 - The Angel and the Dark River
1996 - Like Gods of the Sun
1998 - 34,788%... Complete
1999 - The Light at the End of the World
2001 - The Dreadful Hours
2004 - Songs of Darkness, Words of Light
2006 - A Line of Deathless Kings
2009 - For Lies I Sire
2011 - Evinta
2012 - A Map of All Our Failures
2015 - Feel the Misery

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 15.11.2018
Přečteno: 2331x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
LGOTSDoma mám snad...15. 11. 2018 9:41 rumcajs


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.1002 sekund.