TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




WITHERFALL - A Prelude to Sorrow

Album „Nocturnes And Requiems“, které tato americká kapela Witherfall vydala loni, považuji za jeden z nejzajímavějších příspěvků dané sezóny. Dílo přineslo částečně melodický, zhusta však progresivně spletitý obsah, který byl navíc potažený černým aksamitem, jelikož v závěrečné fázi přípravy desky zemřel bicmen kapely Adam Sagan. Tato událost hluboce zasáhla zbylé osazenstvo Witherfall, kteří debutové album Adamovi věnovali, truchlit však nepřestávají a nový studiový zápis se opět nese ve znamení oné smutné události, kdy autoři – tedy zejména zpěvák Joseph Michael (Sanctuary) a kytarista a Jake Dreyer (Iced Earth) – dopodrobna popisují emoce a beznaděj prožívanou při umírání blízkého přítele.

Album „A Prelude to Sorrow“ (jehož titul je poskládán z iniciálů Adama Paula Sagana) tak přináší ještě trudomyslnější zážitek, nežli debutový zápis, který přece jenom obsahoval více prosvětlených skladatelských odboček. Člověk si dokonce připadá až nepatřičně, když novinku Witherfall poslouchá v domácky ležérním outfitu a nikoli ve smutečním obleku, obklopen svíčkami a vůbec celkově pietní atmosférou. Na druhou stranu tóny alba takové prostředí vytvářejí v podstatě samovolně, takže je vhodné upozornit, že pokud máte s nastupující zimou sklony k lehkým úzkostem, tahle fošna by vás mohla finálně dodělat.

K poslechu jsou naopak zváni příznivci kudrnatých (až chuchvalcovitých) progresivních postupů, ve kterých nechybí metalcorové riffy, zlověstně tažené smyčce nebo sesun do nitra sedmdesátek, k nimž vedle těžkých sabbatovských kytar inklinují také vokály, kterým vévodí technicky a rozsahově obdivuhodné Josephovo hrdlo. Sytou melancholickou páru vypustí již krátké titulní intro, na nějž je nalepen nejdelší monument díla, song s krásně povzbudivým názvem „We Are Nothing“. Instrumentální houževnatost a temné přechody doplní Michaelův ječák, aby vše na chvíli utichlo v relaxační akustické mezihře, která však působí až potměšile, vzhledem k závěru skladby, jenž se svíjí v progresivních driftech a kontra-harmonických zákrutách.

V popsané strategii se odvíjí v podstatě celé album, až na několik přímějších pasáží, jako je desperadovský úvod a následný thrashový pochod v „Ode To Despair“ (s jasným ozvukem Iced Earth), případně celkově víceméně umírněná - a pro mě osobně nejpřitažlivější - kompozice „Vintage“, kde dokonce zaslechneme heavymetalové sólo a melodické vyhrávky, což lze vzhledem k závěrečnému umístění skladby považovat za jakýsi symbol smíření (tříminutový akustický dovětek „Epilogue“ mi proto přijde jako nadbytečný). Druhý příspěvek americké kapely pořád v pohodě ustojí vyšší kritická měřítka, jeho obsah se mnou ovšem rezonuje o něco méně, nežli tomu bylo v případě rok starého debutu.

Petr Štěpnička             


www.witherfall.com

YouTube ukázka - Moment Of Silence

Seznam skladeb:
1. A Prelude to Sorrow
2. We Are Nothing
3. Moment of Silence
4. Communion of the Wicked
5. Maridian´s Visitation
6. Shadows
7. Ode to Despair
8. The Call
9. Vintage
10. Epilogue

Sestava:
Joseph Michael - zpěv, klávesy
Jake Dreyer - kytara
Fili Bibiano - kytara
Anthony Crawford - baskytara
Steve Bolognese - bicí

Rok vydání: 2018
Čas: 58:16
Label: Century Media Records
Země: USA
Žánr: progresivní metal

Diskografie:
2017 - Nocturnes and Requiems
2018 - A Prelude to Sorrow

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 01.12.2018
Přečteno: 2293x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Jedna z desek roku!...1. 12. 2018 8:42 orre


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08763 sekund.