Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




MY DYING BRIDE - 34.788%...Complete

Lidská rasa má pouze omezenou životnost a ze své existence má vyčerpáno přesně 34.788%..., tuhle informaci, pocházející ze snu kytaristy Calvina Robertshawa, využili My Dying Bride v roce 1988 pro název nového alba, které se pro kapelu stalo určitým přelomem. Původní sestava byla minulostí, do řad My Dying Bride nastoupil bubeníka Bill Law (ex-Dominion), na koncertech kapela využívala služeb klávesačky Yasmin Ahmed, na albu se však v roli hostujícího muzikanta objevil Keith Appleton (spolupracoval například i s Cradle Of Filth). A navíc se parta z Halifaxu rozhodla vyzkoušet něco nového. I proto zní pátá řadovka zcela jinak než její předchůdci.

Fanoušci museli být pořádně překvapeni, když si pustili „The Whore, The Cook And The Mother“. Nejdelší věc na desce začíná přímočarým, poměrně svižným doom metalem, ve kterém jsou dosti zřetelné klávesy a tak hudba směřuje ke gotice. Část textu je vypůjčená z filmu Blade Runner a je založena na simulační dotazovací metodě, při které jsou otázky pokládány v kantonském jazyce. Hlavním překvapením je však elektronicky zkreslený hlas Aarona Stainthorpea. První část písně se tak odvíjí v moderně znějícím gothic metalu, který však úplně nepopírá doom metalovou podstatu kapely. Prostředek skladby se však nese v jemném kytarovém vybrnkávání, s využitím lehkých prvků elektronické hudby, ale také ambientních ruchů. Jde v podstatě o velice relaxační pasáž, která však postupně působí nesmírně smutně až depresivně. Hypnotická pasáž člověka plně zasáhne a (ač se to nemusí líbit všem fanouškům kapely), jedná se o jednu z nejpůsobivějších skladeb v diskografii My Dying Bride. Skladba se pak vrátí ke svému gothic/doomovému základu a i přes značnou progresi to pořád ještě není až takový šok.

„The Stance Of Evander Sinque“ přidá tvrdší kytary, svou strukturou působí spíše rockově. Díky avantgardně znějícím klávesám by se dali My Dying Bride porovnávat i s takovými Arcturus. Celkově syrová píseň, která může vyvolat nepříjemné pocity svou zlou atmosférou. „Der Überlebende“ se přibližuje tomu, jak kapela zní běžně a v jistých momentech je znát nepřítomnost houslí, skladba by díky nim zněla živěji, i proto nepůsobí zdaleka tak silně, jako předchůdci z minulých alb.

Velkým, hodně velkým úletem je „Heroin Chic“. Elektronika, dekadence, gotika, ambient, avantgarda. Hudba z nočního klubu za svitu růžových světel. Taková ta muzika, která vás uspokojí v halucinogenním opoejní. Tak nějak se dá popsat tahle „nejdivnější“ píseň v diskografii kapely. Aaron zní psychedelicky a jeho hlas se střídá s Michelle Richfieldovou (Dominion). Osm minut feťáckého tripu, který sice zní tak, jak se jmenuje, ale hudebně je neuvěřitelně nudný a otravný. Experiment možná zajímavý, ale zcela mimo to, co by fanoušek od My Dying Bride očekával a chtěl. S „Apocalypse Woman“ se kapela dostává zcela na gothic metalové kolbiště, přičemž v některých momentech připomíná portugalské Moonspell. Na My Dying Bride jemná skladba, ovšem patří k těm nejlepším na desce.

Dojem z experimentální desky se snaží trochu upravit desetiminutová „Base Level Erotica“, která je klasickým gothic/doom metale made by My Dying Bride. Přesto příliš v paměti nezakotví, stejně jako následující svižná „Under Your Wing AndInto Your Arms“, skladba koketující s rockovým rytmem, gotickou aurou a výraznými kytarovými sóly. Takový doomový rock´n´roll. V japonské bonusové edici alba je ještě temná „Follower“ s brutálně znějící kytarou a (i přes klidný střed písně) pořádným tahem na branku. Píseň, která by album mohla hodně nakopnout, kdyby se na něj dostala a byla někde uprostřed nahrávky.

„34.788%...Complete“ je deskou se sci-fi atmosféru, kterou připomínají klávesy a celkové využití elektroniky, jenž v žánru není vůbec obvyklé. Místo tvrdosti a melancholie je album spíše dekadentní, i přes kontroverzi, kterou vyvolalo zejména v době vydání u fanoušků doom metalu, se tak úplně žánru nezřeklo. Album to není špatné a zejména úvodní „The Whore, The Cook And The Mother“ je skvělou skladbou. Naopak „Heroin Chic“ je krokem zcela mimo styl My Dying Bride a tenhle experiment úplně nevyšel. Jinak jsou skladby spíše goticky orientované a z těžkého metalu mnohdy inklinují k rocku. V diskografii My Dying Bride pak působí album jako takový úkrok stranou, který se po čase dočkal jistého uznání, ale kapela se později vrátila ke svému tradičnímu pojetí doom metalu. K desce nejela kapela žádné turné a na koncertní pódia se vrátila až po dvou letech. Moc dlouho se v My Dying Bride neohřál bubeník Rick Miah a schylovalo se k dalším změnám. Personálním, ale i hudebním.

Tomáš Marton             


www.mydyingbride.net

YouTube ukázka - The Whore, the Cook and the Mother

Seznam skladeb:
1. The Whore, the Cook and the Mother
2. The Stance of Evander Sinque
3. Der Überlebende
4. Heroin Chic
5. Apocalypse Woman
6. Base Level Erotica
7. Under Your Wings and into Your Arms

Sestava:
Aaron Stainthorpe - zpěv
Andrew Craighan - kytara
Calvin Robertshaw - kytara
Ade Jackson - baskytara
Keith Appleton - klávesy
Bill Law - bicí

Rok vydání: 1998
Čas: 56:41
Label: Peaceville Records
Země:Velká Británie
Žánr: Experimental/gothic/doom metal

Diskografie:
1992 - As the Flower Withers
1993 - Turn Loose the Swans
1995 - The Angel and the Dark River
1996 - Like Gods of the Sun
1998 - 34,788%... Complete
1999 - The Light at the End of the World
2001 - The Dreadful Hours
2004 - Songs of Darkness, Words of Light
2006 - A Line of Deathless Kings
2009 - For Lies I Sire
2011 - Evinta
2012 - A Map of All Our Failures
2015 - Feel the Misery

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 22.11.2018
Přečteno: 1754x




počet příspěvků: 4

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Rumcajs: Tak pokud...22. 11. 2018 16:23 Supermartonátor
34.788%...Complete Jak sem si jí...22. 11. 2018 10:00 zdenek
Mé...22. 11. 2018 8:43 V.
34.788%...CompleteTož tady...22. 11. 2018 0:33 rumcajs


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08912 sekund.