BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




TŘI SESTRY - iSvobodu ředkvičkám!

Pražská pub rocková legenda vydala své již patnácté studiové album a pokud se ptáte, s čím novým na desce se zvláštním názvem „iSvobodu ředkvičkám!“ přišla, můžu vám v klidu odpovědět, že s ničím. Všechno zůstalo pěkně při starém (a popravdě snad jen blázen by od téhle kapely očekával nějaký progres). Na posluchače tak jako vždy čekají krátké úderné písničky, jednoduché melodie (u kterých bude trpět silným pocitem, že je už někde slyšel), spoustu pro rockovou muziku neobvyklých nástrojů (kromě tradičního akordeonu, houslí a saxofonu třeba i viola, violoncello, trombon nebo trubka), Fanánkovy zábavné texty (jenž se téměř všechny točí kolem chlastu) a nechybí ani meziskladbové spojováky v podobě hlášek ze známých filmů. Snad jedinou drobnou změnou je, že akordeonistka Supice dostala více prostoru pro svůj vokální projev. Sólově si zapěla hned ve třech skladbách (z toho dvakrát jako duet s Fanánkem). Což rozhodně považuji za změnu k lepšímu.

Nahrávka začíná jedním už opravdu hodně omletým klišé. V úvodním songu „Franta morgana“ si totiž Fanánek opět bere na paškál svého bývalého kolegu Františka Sahulu (po kolikáté už?) a opět probírá jeho vřelý vztah k alkoholu. Jak to tak vypadá, tento umělec (od jehož smrti letos uplynulo již deset let) bude nejspíš v textech Tří sester přítomen už navěky. Ovšem hned druhá skladba v pořadí se vyvedla přímo parádně. Ultra rychlý a opravdu punkový duet Fanánka a Supice „Háskov“ má ambice stát se velkým koncertním hitem. Ani se nedivím, že se na něj kapela rozhodla natočit klip. Další povedenou položkou je pecka „Do volební urny“ s výborným humorným textem, který vykouzlí úsměv na tváři i tomu největšímu morousovi. Zajímavým zpestřením je píseň „Nábřeží kocoviny“ odzpívaná Supicí. Tím bohužel výčet silných momentů desky končí. Vyloženě slabou skladbu na albu nenajdeme, ale za to průměrných songů je tu fůra. Ani závěrečná poloakustická záležitost „Pomeranč“, která svou náladou připomíná „Plechového Ježíše“ z minulé desky se nějak extra nevyvedla. Zkrátka opět se potvrdilo pravidlo, že opakovaný vtip přestává být vtipem.

K záporům alba řadím i onu textovou monotematičnost. Alkohol byl hlavním tématem sesterských textů odjakživa, ale v tomto případě mám pocit, že už to Fanánek opravdu trochu přehání. „iSvobodu ředkvičkám!“ není špatná deska, ale nějaký větší rozruch na domácí scéně neudělá. Skalní fanoušky určitě nezklame, ale nebude ani patřit k jejich nejoblíbenějším. V rámci diskografie Tří sester bych jí zařadil někam do průměru.

Moloch             

V nedávné době jsem shodou okolností přečetl obě Fanánkovy knihy a aktuálně louskám jednu Sahulovu, nové album Sester jsem proto zvolil jako vhodný soundtrack k právě nabytým znalostem (týkajících se samozřejmě hlavně chlastu). Tuhle partu jsem celkem hodně sjížděl na počátku devadesátek (asi jako každý rocker, který v té době jen trochu vnímal muziku) a poslech aktuální fošny dokazuje, že se ani po téměř třech dekádách nic moc nemění, kterážto skutečnost se nakonec dala očekávat. Potěšitelný shledávám fakt, že i přes aktivní alkoholický život většiny členů kapely neprokazují autorské spoje symptomy nenávratné vypitosti a vše je v pohodě poslechové, mnohdy dosti příjemným způsobem (svěží punk-rockový duet „Háskov“, melancholická „Holka ze starejch časů“, pub-friendly „Bujará“, gotik-rockový „Opus Magnum“, „Do volební urny“ s vtipnou šedesátkovou pěveckou vložkou, antimanželský rockec „Rostě tak“ nebo akustický dovětek „Pomeranč). Zbytek skladeb při domácím poslechu dvakrát nezafunguje, v hospodě ale vždy půjde o vítanou kulisu. A hlavně jsem moc rád, že se konečně někdo přimluvil za svobodu tolik opovrhovaných ředkviček.

Pagan 6,5/10

www.trisestry.cz

YouTube ukázka - Háskov

Seznam skladeb:
1. Franta morgana
2. Háskov
3. Nafouknutej hrad
4. Holka ze starejch časů
5. Bujará
6. Opus magnum
7. Do volební urny
8. Rostě tak
9. Nábřeží kocoviny
10. Triumf vůle
11. Prášky
12. Z paneláku
13. Pomeranč

Sestava:
Lou Fanánek Hagen – zpěv
Zdeněk Petr – kytara
Ronald Seitl – kytara
Ing. Magor – baskytara
Supice Veruna – harmonika
Jaroušek – Saxofon
Franta Vrána – bicí

Rok vydání: 2018
Čas: 39:21
Label: VM Czech Music
Země: Česká republika

Diskografie:
1990 – Na Kovárně to je nářez
1991 – Alkáč je největší kocour, aneb několik písní o lásce
1993 – Švédská trojka
1993 – 25:01
1995 – Hudba z Marsu
1996 – Zlatí hoši
1998 – Průša se vrací
1999 – Soubor kreténů
2002 – Do Evropy nechceme
2003 – Lihová škola umění, aneb válka s loky
2005 – Na eXX
2007 – Mydlovary
2010 - Lázničky
2013 – Líná hudba, holý neštěstí
2015 – Fernet Underground
2018 - iSvobodu ředkvičkám!

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 21.11.2018
Přečteno: 6797x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
8/10Nejlepsi album od...21. 11. 2018 20:09 adrian


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08819 sekund.