20.04.2019
METALCRAFT
Debutové album pražských hard rockerů METALCRAFT ..více

20.04.2019
HOLLOW HAZE
Italští prog-melodici zveřejní 12. července studiovku s ..více

20.04.2019
EXODUS
Ku příležitosti čtyřiceti let, které uplynuly od ..více

20.04.2019
MAJESTY
Německá powermetalová formace vydá 28. června studiovou ..více

19.04.2019
HOLLYWOOD VAMPIRES
Rocková smetánka vedená Alicem Cooperem, Johnnym Deppem a ..více

19.04.2019
HELLYEAH
Kapela si našla náhradu za zesnulého bubeníka Vinnieho ..více






SEPULTURA - Kairos
Má nejoblíbeněj í deska novodobé Sepultury : ..

SEPULTURA - Kairos
Po dvoch koncepčných a veru vynikajúcich dielac ..

SLIPKNOT - .5: The Gray Chapter
Po dôkladnom vypočutí som sa iba utvrdil v tom, ..

AEPHANEMER - Prokopton
jedno z těch lepších melodeath alb za poslední ..

AVANTASIA - 2.4.2019 - Forum Karlín, Praha
No úžasná zostava fakt... ..

AEPHANEMER - Prokopton
Ze by zase dalsi "kurevsky vostra" veganka za mikr ..

TAKEN - Taken
https://www.you tube.com/watch? v=IJSyj2OYfxY ..

EXUMER - Hostile Defiance
Výborný album ,ako jeho predchotca,neb l by som ..

WARRIOR PATH - Warrior Path
Na můj vkus je zbytečně snad každá skladba ro ..

EXUMER - Hostile Defiance
"Nevidím důvod, aby někdo uhýbal z kompozičn ..




Za poslední měsíc:
AVANTASIA - 2.4.2019 - Forum Karlín, Praha
1186x

DREAM THEATER - Distance Over Time
1077x

ROTTING CHRIST - The Heretics
746x

ANACREON - Svědomí
718x

BLOODBOUND - Rise Of The Dragon Empire
701x

TÝR - Hel
616x



27.04.2019
NEVIDIM, KÚROVEC, SALAZAR...
Jihlava - Brick Bar, začátek od:20:00, vstupné: 100,-Kč.

11.05.2019
NEKROKRAFT (Swe)-Black/Dea th Metal, WAN (Swe)-Black Metal, THE GENERATIONS ARM..
Plzeň-klub Parlament, začátek od:20:00, vstupné: 200 Kč

18.05.2019
ADOR DORATH, MATER MONSTIFERA, STORMRAGE (A)..
České Budějovice - Music Bar Velbloud, začátek od:20:00, vstupné:



článků celkem: 6908
recenzí: 5640
reportů: 545
rozhovorů: 366













Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax


TŘI SESTRY - iSvobodu ředkvičkám!

Pražská pub rocková legenda vydala své již patnácté studiové album a pokud se ptáte, s čím novým na desce se zvláštním názvem „iSvobodu ředkvičkám!“ přišla, můžu vám v klidu odpovědět, že s ničím. Všechno zůstalo pěkně při starém (a popravdě snad jen blázen by od téhle kapely očekával nějaký progres). Na posluchače tak jako vždy čekají krátké úderné písničky, jednoduché melodie (u kterých bude trpět silným pocitem, že je už někde slyšel), spoustu pro rockovou muziku neobvyklých nástrojů (kromě tradičního akordeonu, houslí a saxofonu třeba i viola, violoncello, trombon nebo trubka), Fanánkovy zábavné texty (jenž se téměř všechny točí kolem chlastu) a nechybí ani meziskladbové spojováky v podobě hlášek ze známých filmů. Snad jedinou drobnou změnou je, že akordeonistka Supice dostala více prostoru pro svůj vokální projev. Sólově si zapěla hned ve třech skladbách (z toho dvakrát jako duet s Fanánkem). Což rozhodně považuji za změnu k lepšímu.

Nahrávka začíná jedním už opravdu hodně omletým klišé. V úvodním songu „Franta morgana“ si totiž Fanánek opět bere na paškál svého bývalého kolegu Františka Sahulu (po kolikáté už?) a opět probírá jeho vřelý vztah k alkoholu. Jak to tak vypadá, tento umělec (od jehož smrti letos uplynulo již deset let) bude nejspíš v textech Tří sester přítomen už navěky. Ovšem hned druhá skladba v pořadí se vyvedla přímo parádně. Ultra rychlý a opravdu punkový duet Fanánka a Supice „Háskov“ má ambice stát se velkým koncertním hitem. Ani se nedivím, že se na něj kapela rozhodla natočit klip. Další povedenou položkou je pecka „Do volební urny“ s výborným humorným textem, který vykouzlí úsměv na tváři i tomu největšímu morousovi. Zajímavým zpestřením je píseň „Nábřeží kocoviny“ odzpívaná Supicí. Tím bohužel výčet silných momentů desky končí. Vyloženě slabou skladbu na albu nenajdeme, ale za to průměrných songů je tu fůra. Ani závěrečná poloakustická záležitost „Pomeranč“, která svou náladou připomíná „Plechového Ježíše“ z minulé desky se nějak extra nevyvedla. Zkrátka opět se potvrdilo pravidlo, že opakovaný vtip přestává být vtipem.

K záporům alba řadím i onu textovou monotematičnost. Alkohol byl hlavním tématem sesterských textů odjakživa, ale v tomto případě mám pocit, že už to Fanánek opravdu trochu přehání. „iSvobodu ředkvičkám!“ není špatná deska, ale nějaký větší rozruch na domácí scéně neudělá. Skalní fanoušky určitě nezklame, ale nebude ani patřit k jejich nejoblíbenějším. V rámci diskografie Tří sester bych jí zařadil někam do průměru.

Moloch             

V nedávné době jsem shodou okolností přečetl obě Fanánkovy knihy a aktuálně louskám jednu Sahulovu, nové album Sester jsem proto zvolil jako vhodný soundtrack k právě nabytým znalostem (týkajících se samozřejmě hlavně chlastu). Tuhle partu jsem celkem hodně sjížděl na počátku devadesátek (asi jako každý rocker, který v té době jen trochu vnímal muziku) a poslech aktuální fošny dokazuje, že se ani po téměř třech dekádách nic moc nemění, kterážto skutečnost se nakonec dala očekávat. Potěšitelný shledávám fakt, že i přes aktivní alkoholický život většiny členů kapely neprokazují autorské spoje symptomy nenávratné vypitosti a vše je v pohodě poslechové, mnohdy dosti příjemným způsobem (svěží punk-rockový duet „Háskov“, melancholická „Holka ze starejch časů“, pub-friendly „Bujará“, gotik-rockový „Opus Magnum“, „Do volební urny“ s vtipnou šedesátkovou pěveckou vložkou, antimanželský rockec „Rostě tak“ nebo akustický dovětek „Pomeranč). Zbytek skladeb při domácím poslechu dvakrát nezafunguje, v hospodě ale vždy půjde o vítanou kulisu. A hlavně jsem moc rád, že se konečně někdo přimluvil za svobodu tolik opovrhovaných ředkviček.

Pagan 6,5/10

www.trisestry.cz

YouTube ukázka - Háskov

Seznam skladeb:
1. Franta morgana
2. Háskov
3. Nafouknutej hrad
4. Holka ze starejch časů
5. Bujará
6. Opus magnum
7. Do volební urny
8. Rostě tak
9. Nábřeží kocoviny
10. Triumf vůle
11. Prášky
12. Z paneláku
13. Pomeranč

Sestava:
Lou Fanánek Hagen – zpěv
Zdeněk Petr – kytara
Ronald Seitl – kytara
Ing. Magor – baskytara
Supice Veruna – harmonika
Jaroušek – Saxofon
Franta Vrána – bicí

Rok vydání: 2018
Čas: 39:21
Label: VM Czech Music
Země: Česká republika

Diskografie:
1990 – Na Kovárně to je nářez
1991 – Alkáč je největší kocour, aneb několik písní o lásce
1993 – Švédská trojka
1993 – 25:01
1995 – Hudba z Marsu
1996 – Zlatí hoši
1998 – Průša se vrací
1999 – Soubor kreténů
2002 – Do Evropy nechceme
2003 – Lihová škola umění, aneb válka s loky
2005 – Na eXX
2007 – Mydlovary
2010 - Lázničky
2013 – Líná hudba, holý neštěstí
2015 – Fernet Underground
2018 - iSvobodu ředkvičkám!

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 21.11.2018
Přečteno: 1923x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
8/10Nejlepsi album od...21. 11. 2018 20:09 adrian


 
Metalforever.info © 2006 - 2019     RSS - články

stránka byla načtena za 0.21138 sekund.