MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




FARMER BOYS - Born Again

Jsou kapely, které měly hodně dobře našlápnuto, ale nedokázaly z různých důvodů zcela naplnit svůj potenciál. K nim patří i němečtí Farmer Boys. Vznikli v roce 1994, o dva roky později vydali debut „Countrified“, který překvapil zajímavým mixem thrash metalu, groove metalu a gotiky, trochu něco jako jemnější Pantera. Druhá deska „Till the Cows Come Home“ inklinovala k nu-metalu a pak přišla změna. Farmer Boys se snažili působit filmově. Ne využitím orchestru, ale přebaly desek, videoklipy a určitou epičností. Na albech „The World Is Yours“ a „The Other Side“ sice zůstávali u muziky plné groove riffů, ale vyznačovali se mnohdy až popovou strukturou skladeb a líbivými refrény - jednoduše uměli psát hity. „Here Comes The Pain“ či „Stay Like This Forever“ se staly přinejmenším v domácím Německu velice populárními. Zpěvák Matthias Sayer na sebe navíc upozornil spoluprací s Apocalypticou, když nazpíval skladbu „Hope vol.2“, která sloužila i jako soundtrack k filmu Fantom Paříže. Poté se kapela uložila k dlouhodobému spánku. Matthias našel práci v Americe a kytarista Alex Scholpp se připojil k Tarje Turunen, se kterou hraje dodnes a to nejen jako koncertní hráč, ale zapojuje se i do skládání hudby pro její desky, což jde zejména v riffech velmi poznat.

Farmer Boys sice průbžně absolvovali pár speciálních koncertů (například na Summer Breeze v roce 2011), ale až před třemi lety u nich začalo být znovu živo a kapela ohlásila nahrávání nové desky. Ta nese jméno „Born Again“ (jak symbolické) a vyšla po čtrnáct let dlouhé odmlce. Bylo otázkou, jak svůj návrat Farmer Boys pojmou, zda dle vzoru většiny runionů se vrátí ke kořenům, či budou pokračovat tam, kde minule skončili nebo přijdou dokonce s něčím úplně jiným.

"Born Again" je tak trochu od všeho něco. Zatímco v počátku kariéry byla v tvorbě kapely přítomna velká nadsázka a humor (vemte si název skupiny a texty z prvních dvou alb – vše se točí kolem farmy a prasárniček, které se tam odehrávají), nyní jsou chlapi o dvacet let starší a rozumnější. „Born Again“ je dospělé album. Z první etapy své činnosti si ponechali důrazné groove riffy, které dávají hudbě Farmer Boys pořádné koule, ale vše je umírněné, bez mladické zběsilosti. V druhé části kariéry propadli kouzlu popových melodií a epické podobě skladeb. A to na „Born Again“ naleznete také, deska v podstatě stojí na parádních hitových refrénech a co skladba, to potencionální šlágr (v dobrém slova smyslu). Farmer Boys ctí kořeny, zachovávají si tvář a přidali zkušenosti. Moc dobře vědí, že kdyby se snažili být drsní jako v začátcích, nepůsobilo by to upřímně. „Born Again“ přináší více rockovosti a zní strašně uvolněně, je zahrané pro radost. Není to tvrdá deska, ale ani utahaná. Vše má své místo a řád. Pop, rock, groove metal. Vše tu je - jako pořádný nářez slouží „Fiery Skies“, takřka rádiově působí „You And Me“ jejíž refrén se vám zažere do mozku natrvalo, „Isle Of Dead“ pro změnu ukáže, jak se dělá kvalitní balada. Není přeslazená, nýbrž emotivní, smutná a silná. K tomu samozřejmě nejvíc přispívá Matthiasův hlas. Není to prototyp zpěváka s úžasným rozsahem nebo dokonalým vibratem, ale jeho hlas je velice osobitý a líbivý v tom nejlepším slova smyslu.

Ačkoliv jsou všechny skladby jednoduchého schématu sloka-refrén-sloka-refrén-někdy sólo-refrén, není to nuda. Asi opravdu stačí pěkná melodie a kus srdce. Farmer Byos ještě přidávají kvalitní instrumentaci (Alex Scholpp sází jeden super riff za druhým a jeho sóla jsou ozdobou alba), skvělou gradaci skladeb („Stars“ či „In The Last Days“) a šikovně využité orchestrace, které nejsou nabubřelé, nýbrž slouží k dotvoření atmosféry.

„Born Again“ je parádní rock/metalová deska. Lehká na poslech, těžká na zapomenutí. Umí být tvrdá, i když především je melodická, zpěvná a „na pohodu“. Tohle vám prosluní i ten nejtemnější den. Úžasné album!

Tomáš Marton             


www.farmerboysmusic.com

YouTube ukázka - Revolt

Seznam skladeb:
1. Cosmos
2. Faint Lines
3. Fiery Skies
4. You and Me
5. Isle of the Dead
6. Tears of Joy
7. Mountains
8. Stars
9. Oblivion
10. In the Last Days
11. Revolt
12. Born Again

Sestava:
Matthias Sayer - zpěv
Alexander Scholpp - kytary
Ralf Botzenhart - baskytara
Richard Duee - klávesy
Timm Schreiner - bicí

Rok vydání: 2018
Čas:
Label: Arising Empire
Země:Německo
Žánr: rock/metal

Diskografie:
1995 - Countrified
1997 - Till the Cows Come Home
2000 - The World Is Ours
2004 - The Other Side
2018 - Born Again

Foto: archiv kapely


Vydáno: 29.01.2019
Přečteno: 1882x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.12027 sekund.