MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




EVERGREY - The Atlantic

Jedenáct. Takový je aktuální počet vydaných desek švédské prog/power metalové party Evergrey. S novinkou „The Atlantic“ skupina navazuje na úspěch desek „Hymns For The Broken“ a „The Storm Within“. Obě se pyšnily skvělým vyvážením „starých“ Evergrey a těch řekněme „nových“, tedy perfektně skloubily tvrdé riffování, mnohdy na hranicích extrémního metalu, s pro kapelu typickou melancholií a melodiemi. A „The Atlantic“ s tímto vzorcem nijak neexperimentuje.

„A Silent Arc“ začíná chaotickými bicími a riffy, jako by kapela chtěla posluchače hodit do rozbouřeného Atlantiku, jenž dal jméno celému albu. Následně skladba získá klasické kontury a přináší tvrdé riffy a expresivní projev zpěváka (a kytaristy) Toma Englunda. Zatímco sloky jsou úderné a svižné, refrén zpomalí, aby vynikla melodie, což je v podstatě věc, která hudbu Evergrey definuje. „A Silent Arc“ příjemně překvapí progovou mezihrou, kdy se hudba změní, dostanou prostor klávesy a podpůrné vokály, následuje pěkně příjemně dlouhé kytarové sólo.

Největší bombou a hitem alba je „Weightless“. Úvod obstará tvrdý riff podpořený klávesami. Něco takového se dá slyšet u mnoha prog metalových kapel, ale na desce Evergrey to působí neotřele. Po tvrdém riffu přijde riff totálně brutální a podladěný, zkrátka moderní djentová muzika. Zde vynikne naprosto famózní zvuk. Týká se to celého alba, nicméně kytary zní prostě úžasně. A to si kapela produkovala album sama! „Weightless“ je vcelku typická píseň Evergrey, alespoň co se týče slok a refrénů, ale přidává mnoho navíc, například ve druhé sloce se na chvilku utiší hudba, aby vynikl Tomův hlas nebo dlouhá instrumentální pasáž s parádními riffovými kotrmelci, kdy jste v jednu chvíli v prog metalovém nebi a následně v nebi djentovém. Nechybí parádní sólo, které je však trumfnuto tím v „All I Have“. Ta sice obsahuje další silný djentový riff, nejvíc si ale budete ze skladby pamatovat toto vskutku bravurní kytarové sólo. Je nezvykle dlouhé, klenuté a mistrovsky zahrané.

„A Secret Atlantis“ plní roli „vypalovačky“, protože její ústřední riff je tvrdý jako skála. Pozitivní je, že Tom tu nezpívá tak vysoko a tím píseň získává větší atraktivitu. Ne, že by jinak zpíval jednotvárně, ale občas je užitečné vybočit z obvyklého stylu, navíc když má Tom poměrně veliký rozsah. Co trochu zamrzí je fakt, že skladba se zpočátku tváří jako neskutečný nářez, ale poté zůstane v běžném středním tempu a zrychlí jen v některých pasážích. Je to vynikající píseň, ale občas Evergrey chybí rychlost. Jedna dvě opravdu rychlé věci, by desce prospěly. Kapela i nadále staví na kontrastech mezi nabušenými riffy a melodickými až jemnými pasážemi, avšak činí to s nadhledem a zkušeností.

Bývá zvykem, že Evergrey mají na desce nějakou baladu (hej, to jsou de facto skoro všechny jejich skladby) či spíše jemnou píseň a ani na „The Atlantic“ tomu není jinak. „Departure“ je nejkrotší věcí na jinak tvrdém albu. Zazní tu i akustická kytara, více kláves a jsou slyšet zvuky oceánu, který je vodící nití celého alba. To se dá označit jako koncepční, i když je spíš spojeno tématem než příběhem. Závěr je bouřlivý jako oceán sám. „This Ocean“ představuje jednu z těch rychlejších písní na albu a zaujme vskutku silnými epickými pasážemi, kdy máte pocit, že to jste vy, kdo se topí v nekonečné mase vody. Klidně by sborů a symfoniky mohlo být na desce více. V kombinaci s brutálními math metalovými riffy zní Evergrey skutečně zabijácky.

„The Atlantic“ je typickým Evergrey dílem a příznivce kapely (především předchozích dvou desek) nepřekvapí. Přesto album přineslo novinky. Tou nejvýraznější jsou neskutečně tvrdě znějící kytary, které se shlédly v moderním djentu. Druhou změnou či spíše vývojem, jsou kytarová sóla. Ta měli Evergrey vždy vynikající, ale nyní jsou snad ještě o třídu výš a kapela jim dává větší prostor. „The Atlantic“ patří mezi progresivnější položky v diskografii kapely a je nositelem ohromné kvality. Jedno z těch alb, které metalovému fanouškovi udělá skutečnou radost.

Tomáš Marton             


www.evergrey.net

YouTube ukázka - Weightless

Seznam skladeb:
1. A Silent Arc
2. Weightless
3. All I Have
4. A Secret Atlantis
5. The Tidal
6. End of Silence
7. Currents
8. Departure
9. The Beacon
10. This Ocean

Sestava:
Tom Englund – zpěv, kytary
Henrik Danhage – kytary
Johan Niemann – baskytara
Rikard Zander – klávesy
Jonas Ekdahl – bicí

Rok vydání: 2019
Čas: 53:56
Label: AFM Records
Země:Švédsko
Žánr:Prog/power metal

Diskografie:
1998 – The Dark Discovery
1999 – Solitude Dominance Tragedy
2001 – In Search of Truth
2003 – Recreation Day
2004 – The Inner Circle
2006 – Monday Morning Apocalypse
2008 – Torn
2011 – Glorious Collision
2014 – Hymns for the Broken
2016 – The Storm Within
2019 – The Atlantic

Souvisejcí články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 15.02.2019
Přečteno: 4802x




počet příspěvků: 5

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
9/10Od Hymns zůstanu...29. 01. 2022 0:45 Ivan
Zvláštní. Mě ta...17. 02. 2019 22:38 orre
5/10U mňa je to práve...17. 02. 2019 22:14 Demonick
Evergrey se...15. 02. 2019 15:54 vn
Zaděláno na desku...15. 02. 2019 9:36 orre


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09097 sekund.