Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Powermetalové novinky roku 2019 - část IV. - kapely AVALANCH, RAVENOUS a HAEREDIUM

AVALANCH - The Secret
Letitá španělská grupa Avalanch nedávno prošla zásadní obměnou sestavy, která je pro tradičního powermetalového fanouška velmi zajímavá. Vše začalo před třemi lety výměnou na vokální pozici, kterou převzal Israel Ramos z dosti podobně laděné formace Alquimia. V roce 2017 k Avalanch nastoupila dokonce trojice nových hudebníků, včetně bicmena Mika Terrany, k němuž se loni přidal další známý umělec Dirk Schlächter (Gamma Ray). Na celkovém výrazu kapely se ale bezmála kompletní překopání osazenstva projevilo minimálně, neboť na svém zůstal kytarista Alberto Rionda, který evidentně stojí za hudebními tóny. Nové skladby jsou pro tuhle partu víceméně typické, a to přesto, že se malinko upozadila taktika melodických linek, kterým kontrují progresivní riffy či hřmotné orchestrace. Tentokrát se o něco více dbalo na uhlazenější (snad i romantičtější) stránku písní, v nichž často dochází na slokové zklidnění, případně vnesení emo-gotických prvků. V čele této snahy stojí kompozice „Pilgrim“ (resp. „El peregrino“ – novinka Španělů vychází jako dvojverze se španělským i anglickým zpěvem), jejíž pochodové tempo nadnáší přitažlivá hitová aura. Skladby obecně šlechtí zručné muzikantství, které se nejvýrazněji projeví v časově i strukturovaně velkorysé položce „Caduceus“ („El caduceo“) s hostujícími ženskými zpěvy nebo pěkným melodickým sólem (pianové ťuky až příliš evokující „Bohemian Rhapsody“ od Queen naštěstí nemají dlouhého trvání). Pokud se týká zmíněné jazykové variace, pocitově kompatibilnější je zpěv v domovské řeči, jenž navíc lépe maskuje fádní fráze jako „my love, I´m crying for you“ („Deception“), nicméně je mi jasné, že ambicí anglické verze (potažmo jistého skladatelského zpřístupnění) je proniknutí kapely k širším posluchačským vrstvám. Muzika Avalanch by si, popravdě řečeno, něco takového už dávno zasloužila, jakkoli paradoxně více za předešlá alba, nežli za to úplně nové.
6/10
YouTube ukázka - The Oracle

RAVENOUS - Eat The Fallen
Pokud se debutového alba kanadských Ravenous týká, původně jsem chtěl napsat, že jde o muziku s patrným pocitovým odlitkem spolků jako Blind Guardian, Orden Ogan, Powerwolf, Sabaton, Alestorm, Wisdom (…), ale pak mi došlo, že daleko stručnější bude tato formulka: obsah desky „Eat The Fallen“ v podstatě přesně kopíruje představu o autorech, kteří po hraní tvrdších metalových odnoží dostali chuť na power. Trochu smršť, trochu chaos, malinko horší zpěv, celkově ale hudba, která nabízí zajímavé vyklenutí z tradiční žánrové osy. Za touto hudební alternativou stojí zpěvák Robert Antonius alias R.A.V., který k sobě přibral borce z formací Viathyn a Black Pestilence (poté, co sám opustil thrashovou smečku Villainizier). Výsledkem je bojovně laděná fošna s hojností powermetalových motivů, které se slévají ve více či méně podmanivý hudební vodopád. Do první kategorie patří drtivý otvírák „The Hunger Never Dies“, valčíkově vedený „Adrift“, další rychlík „Beyond The Ice“ (s powermetalově nejlákavějšími postupy), ale také důmyslně vygradované intermezzo „Revenge Of The Beloved“. Ve všech položkách je znatelný epický profil s řadou výrazných vyhrávek a sól, kterým dodává záři jemný neoklasický paprsek. Pakliže nelze jít při bodovém hodnocení ještě výš, je to jednak z důvodu méně čitelného zvuku, jednak kvůli skladbám, ve kterých se více projeví slabší vokální technika („Space And Time“, „Strenght Of a Warrior“, „A Tale Of Good Omens“). Někdy jsou zpěvy natolik stylizované, že není úplně jasné, jestli se nejedná o záměrnou parodizaci (zvlášť ve spojitosti s hymnickými kytarovými stěnami, které připomínají komediální seriál Metalocalypse – viz song „Doom Holds The Key“). Debut Ravenous v sobě každopádně ukrývá zvláštní přitažlivost, která s opakovanými poslechy jenom roste.
7/10
YouTube ukázka - Conquering the Sun

HAEREDIUM - Ascension
Napsat o Francouzích Haeredium, že hrají power-folk, by sice byla pravdivá, nicméně ani zdaleka úplná informace. Oba žánry hrají prim, mohutnou zálohu jim ale tvoří řada dalších vlivů, které jsou vnášeny nápaditě a velmi hravě. Hudba na druhé desce s titulem „Ascension“ kupříkladu nejednou svádí k rozpohybování ve stylu smyslného tanga, jindy zase tempu vévodí svižné „kozáčkové“ dovádění. Výrazný náladový dopad mají pianová preludia, stejně jako optimisticky šněrované vyhrávky, ať už metalové, nebo folkové, s kterýmžto žánrem je pracováno důvtipně a stylotvorně. Z nástrojů zaslechneme píšťaly, housle, hammondky nebo akordeon, neočekávané okamžiky zajistí punkovo/rock´n´rollové pasáže instrumentálky „Euforio“, klidný šansonový dojezd časově rozmáchlé kompozice „From Silence", případně několik písní, které jsou odzpívány v rodné řeči. Vokály si nicméně zaslouží malé zastavení. Zpěvák Sébastien Durand rozhodně není špatný, problém je v technice, kdy se jeho hlubší projev stává příliš „ležérním“, jakoby upozaděným (mnohdy až ospalým), čímž táhne k zemi obecně svěží písňovou strukturu. Jde jistě o záměrnou taktiku, která ovšem vychází jenom někdy (trpí tím kupříkladu songy „Images I Recall“ nebo „Winds Will Turn“). Album „Ascension“ je povedené a do subžánrových žlabů vlévá vítané osvěžení, s jinak pořešenými zpěvy ale mohlo být ještě o poznání lépe.
7/10
YouTube ukázka - Breathe

Petr Štěpnička             


AVALANCH

FB AVALANCH

Seznam skladeb:
1. The Oracle
2. Demiurgus
3. Caduceus
4. Katarsis
5. Pilgrim
6. Old Soul
7. The Flower in the Ice
8. The Alchemist
9. Deception
10. New Moon

Sestava:
Israel Ramos - zpěv
Alberto Rionda - kytara
Jorge Salán - kytara
Dirk Schlächter - baskytara
Manuel Ramil - klávesy
Mike Terrana - bicí

Rok vydání: 2019
Čas: 51:10
Země: Španělsko/mezinárodní
Žánr: power/heavy metal

Diskografie:
1993 - Ready To The Glory
1997 - La Ilama Eterna
1998 - Eternal Flame
1999 - Llanto de un héroe
2001 - El angel caido
2003 - Los Poetas Han Muerto
2005 - Mother Earth
2005 - El Hijo Pródigo
2007 - Muerte y Vida
2010 - El Ladrón de Sueños
2011 - Malefic Time Apocalypse
2019 - The Secret/El Secreto

Související články

--------------------------------------------------------------

RAVENOUS

FB RAVENOUS

Seznam skladeb:
1. The Hunger Never Dies
2. Space and Time
3. Doom Holds the Key
4. Adrift
5. Revenge of the Beloved (Interlude)
6. Mercenary
7. Beyond the Ice
8. Strength of a Warrior
9. A Tale of Good Omens
10. Conquering the Sun

Sestava:
R.A.V. - zpěv
Jake Wright - kytara
David Khan - kytara
Valax - baskytara
Little V - bicí

Rok vydání: 2019
Čas: 42:13
Label: Feast Beast Records
Země: Kanada
Žánr: power metal

Diskografie:
2019 - Eat The Fallen

Související články

--------------------------------------------------------------

HAEREDIUM

www.haeredium.com

Seznam skladeb:
1. Wandering
2. Breathe
3. Images I Recall
4. Merchant of Lies
5. Fall
6. Euforio
7. From Silence
8. Winds Will Turn
9. Alpha Ursae Minoris
10. Joyride
11. Soif d´affronts et de victoires
12. Storyteller

Sestava:
Séb - zpěv, kytara
Quentin - kytara, vokály
Rémi - baskytara, vokály
Alexia - klávesy, píšťaly, vokály
Nico - bicí

Rok vydání: 2019
Čas: 54:36
Label: Art Gates Records
Země: Francie
Žánr: folk-power metal

Diskografie:
2014 - Aurora
2019 - Ascension

Související články:
Powermetalové novinky roku 2019


Vydáno: 15.04.2019
Přečteno: 1530x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.0876 sekund.