ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




AVANTASIA - 2.4.2019 - Forum Karlín, Praha

Avantasia Tobiase Sammeta je dnes velký pojem. Na dnešní dobu nesmírně komerčně úspěšná metalová opera, na jejíž koncerty chodí tisíce lidí. Den po aprílu navštívil celý ansámbl zcela vyprodané pražské „Forum Karlín“, což představuje návštěvu zhruba čtyř tisícovek fanoušků. Avantasia stejně jako minule (16. března 2016) neměla předkapelu, neboť její show zabere tři a půl hodiny! To se může zdát jako šílená a těžko skousnutelná porce, jenže opak je pravdou. Pro tak velký projekt, jakým Avantasia je, to je ta nejlepší varianta na představení se v plné parádě. Může za to výtečná dramaturgie koncertu, Tobias Sammet totiž na turné jako obvykle přizval hned několik pěveckých es. Už tradičně byli přítomni Bob Catley, Jorn Lande, Ronnie Atkins, Eric Martin a nově i Geoff Tate. Mezi sboristy byli ostřílený Herbie Langhans, talentovaná dračice Adrienne Cowan a Ina Morgan a zazpíval si i kytarista Oliver Hartmann. Každý ze zpěváků dostal svůj prostor, nějakou svou skladbu. Na pódiu se objevovali postupně, většinou vždy po dvou písních. Když už byli všichni „představeni“ setkávali se ve společných skladbách a jejich střídání mělo za důsledek, že se stále něco dělo a koncert byl intenzivní a nestagnoval.

Letošní rok je ve znamení alba „Moonglow“ a tomu byla celá show vizuálně i setlistem přizpůsobena. Pódium bylo ozdobené stromy se svítícími lucernami a plátno na zadní stěně promítalo pohyblivé ilustrace. Z „Moonglow“ zaznělo hned osm skladeb a ty byly soustředěny v úvodu koncertu. Začátek v podobě desetiminutové „Ghost In The Moon“ si zazpíval principál Tobias Sammet sám a ukázal se ve výtečné pěvecké formě. V následující „Starlight“ už se objevil první z početné družiny zpěváků - Ronnie Atkins. V „The Raven Child“ předvedl své umění Jorn Lande, jako další byl představen Geoff Tate... Všichni zpěváci se ukázali ve výborném světle. Jorn nepřekvapil, ten chlap je prostě démon a jeho hlas je ozdoba každé desky. Bob Catley je můj velký oblíbenec a je neuvěřitelné, jak ve vysokém věku dokáže být agilní a schopný skvěle zpívat. Nejvíce mě však zaujal Eric Martin (ostatně i jako na minulém koncertě). Jeho hlas skvěle kontrastuje s ostatními a především dokáže zazpívat všechno. Melodicky, citlivě, ale i pořádně metalově agresivně. Navíc je nesmírně vitální a vyzařuje dobrou náladu. Skutečný showman. Velice se mi líbila i černovlasá kočka Adrienne Cowan, která zazpívala duet „Moonglow“ a prezentovala se příjemným hlasem, v téměř thrash metalové „Book Of Shallows“ se pak zhostila partu Mille Petrozzi a ukázala, že má v hrdle pořádný brousek.

Klobouk dolů i před samotným Tobiasem, který zpíval téměř v každé skladbě. Přesto přišly momenty, v nichž přenechal místo hostům, jako například v „Twisted Mind“, která patřila Geoffu Tateovi a Ericu Martinovi či v Shelter From The Rain“, kde si nejen zapívali všichni sboristé chvilku sólově, ale přidal se i Oliver Hartmann a Bob Catley. To už bylo ve druhé polovině koncertu, kdy se dostalo na starší kousky.

Publikum si show evidentně užívalo a vydatně kapelu podporovalo. Dokonce i kousky z nové desky mělo už zjevně solidně naposlouchané. Samozřejmě největší ohlas měly staré skladby jako „Reach Out For The Light“ či hymna „Avantasia“. Atmosféra byla silná a pocit, že jste na něčem opravdu velkém, nemizel. K dobré náladě fanoušků pochopitelně nejvíce napomohli samotní účinkující, ze všech byla cítit radost z hraní, ze zpívání. A když se baví vystupující, většinou své zaujetí přenesou i na diváky. Tobiasovy proslovy (k nimž se občas přiali i další) nijak nenarušily tempo nebo atmosféru koncertu, burcování lidí se také nepřehánělo, i když si Tobias jako vždy trochu pohrál, když se snažil skandování učinit poněkud systematičtějším a tak dirigoval, která strana či balkón má kdy křičet.

Nemám co vytknout. Avantasia na koncertech baví se svou silnou energií a radostí z hudby ještě víc než z desek. Na konci měl člověk pocit, že dostal skutečné maximum a že rozhodně bude chtít jít opět. Koncert Avantasie je skutečnou oslavou rockové a metalové muziky.
Playlist: Ghost in the Moon, Starlight, Book of Shallows, The Raven Child, Lucifer, Alchemy, Invincible, Reach Out for the Light, Moonglow, Maniac, Dying for an Angel, Lavender, The Story Ain´t Over, The Scarecrow, Promised Land, Twisted Mind, Avantasia, Let the Storm Descend Upon You, Master of the Pendulum, Shelter from the Rain, Mystery of a Blood Red Rose, Lost in Space, Farewell, Sign of the Cross / The Seven Angels

Tomáš Marton             


Foto: ilustrační


Vydáno: 08.04.2019
Přečteno: 4297x




počet příspěvků: 13

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
DVDV roku 2016 tam...13. 08. 2023 10:15 David
ACCEPTNo úžasná...18. 04. 2019 16:02 Marek
Stepan:...12. 04. 2019 17:21 Supermartonátor
K vystoupeni...12. 04. 2019 15:59 Stepan
Re: Kiske"Kiske, ten ,...12. 04. 2019 15:53 Stepan


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09871 sekund.