MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




SOULFLY - Prophecy

Sláva a peníze – dva faktory, které dokážou radikálně změnit charakter člověka nebo rozložit skvěle fungující kapelu. To potkalo v roce 2003 i Soulfly. Popularita skupiny stoupala a z komerčního hlediska se jí výborně dařilo. Uvnitř ansámblu ovšem vznikaly spory o přerozdělování finančních prostředků mezi jednotlivými členy, které nakonec vyvrcholily v rozklad celé formace. Soulfly opustili hned tři muzikanti a Max Cavalera tak v kapele zůstal zcela osamocen.

Bylo třeba dát znovu dohromady novou sestavu. Obrovské štěstí měl Max na výběr kytaristy, jeho nabídku totiž přijal strunobijec Marc Rizzo, který do té doby působil v Ill Niño. Brzy se ukázalo, jak tato volba byla (nejen pro Soulfly, ale i pro samotného Maxe Cavaleru) zcela zásadní. Z Marca Rizza se po čase vyklubal Maxův nepostradatelný parťák, který dokázal jeho hudbu výrazně obohatit. Post baskytaristy obsadil Bobby Burns z nu-metalových Primer 55. Místo bubeníka nabídl Max (trochu překvapivě) opět Joeovi Nuñezovi, který (ještě překvapivěji) jeho nabídku přijal. Nová sestava Soulfly tak byla na světě.

Změny doznalo i hudební směřování americké formace. Jestliže se Soulfly na předešlé desce nikam moc neposouvali, tak v případě svého čtvrtého alba udělali posun přímo monstrózní. Jako by Max Cavalera objevil, že metal (potažmo hard core) se dá prakticky mísit s jakýmkoliv hudebním stylem (nejen s etnickou hudbou) a na počinu nazvaném „Prophecy“ to hodlal světu dokázat. Vznikl tak úchvatný crossover, který obsahuje všechno možné od reggae přes jazz až po dechovku, ale pozor, hlavní roli hrají pořád metal a hard core. Nezanedbatelný vliv má na nahrávce i nový kytarista Marc Rizzo. Jeho precizní a nápadité vyhrávky (sice krátké, ale výživné) dávají hudbě Soulfly nový rozměr a když k tomu připočteme Maxovy skvělé riffy, které se tentokrát obzvlášť vyvedly, máme zaděláno na vskutku neobyčejnou placku.

Už úvod nahrávky je naprosto excelentní. Titulní skladba, kde si na baskytaru zahrál David Ellefson z Megadeth (na desce je ke slyšení ve více skladbách), se okamžitě stala největším hitem kapely. K tomu jistě dopomohl i výborný klip, natáčený v Monument Valley. Následující „Living Sacrifice“ sází na střídání thrash metalových slok s údernými hácéčkovými refrény a i ona funguje na výbornou. Dvojice songů „Execution Style“ a „Defeat U“ dokazuje, že Max stále ještě dokáže skládat pořádné thrash metalové hymny. Zde naplno vynikne přínos Marca Rizza, což platí i pro následující „Mars“. Marc si totiž v závěrečné části skladby, která zabrousí až někam do flamenca, střihl dechberoucí sólo na flamenco kytaru. „I Believe“ zaujme recitovaným, silně melodickým a emotivně zabarveným refrénem. Navíc se díky jednoduchému a snadno zapamatovatelnému textu hluboko zaryje do paměti posluchače.

Velké věci se začnou dít ve skladbě “Moses“, která byla nahrána v Srbsku s místní kapelou Eyesburn, jejíž zpěvák Nemanja „Coyote“ Kojić si zde zahrál na trombón. Tahle téměř osmiminutová záležitost přináší zajímavý mix reggae a metalu. Následující „Born Again Anarchist“ přináší obrat zpět k svižnému thrashi, její konec se ale otře i o etnické prvky, které samozřejmě na žádném počinu Soulfly nemůžou chybět. "Porrada“ začíná příjemným jazzově flamencovým motivem, po chvíli se ovšem zvrhne v hotový thrashmetalový masakr. Naopak předělávka songu „In the Meantime“ od Helmet působí mezi ostatními položkami jako chudý příbuzný. Instrumentálka nesoucí název kapely je už absolutní nezbytnost. „Soulfly IV“ je na rozdíl od svých předchůdkyň pomalejší a poklidnější (i když ke konci se rozjede), ale pestrá paleta nevšedních nástrojů v ní nechybí. I závěrečná „Wings“ hraje na poklidnější notu a opět se v ní objeví zpěvačka Asha Rabouin, která už se na deskách Soulfly stává pravidelným hostem. Pokud máte pocit, že z pestré škály hudebních stylů chybí na „Prophecy“ už jenom dechovka, tak vám kapela rychle dokáže, že ani na ni se nezapomnělo a závěr desky obstarají nám středoevropanům dobře známé tóny dechových nástrojů (kdo by něco podobného od americké metalové formace s brazilskými kořeny čekal?).

„Prophecy“ je po všech stránkách výborná nahrávka, k jejímž nejsilnějším zbraním patří pestrost, nápaditost a skvostné riffy. Jedná se bez diskuzí o jeden z kreativně nejsilnějších momentů v kariéře Maxe Cavalery.

Moloch             


www.soulfly.com

YouTube ukázka – Prophecy

Seznam skladeb:
1. Prophecy
2. Living Sacrifice
3. Execution Style
4. Defeat U
5. Mars
6. I Believe
7. Moses
8. Born Again Anarchist
9. Porrada
10. In the Meantime
11. Soulfly IV
12. Wings

Sestava
Max Cavalera – kytara, zpěv
Marc Rizzo – kytara
Bobby Burns – baskytara
Joe Nuñez – bicí

Rok vydání: 2004
Čas: 56:51
Label: Roadrunner Records
Produkce: Max Cavalera
Studio: The Saltmine Studio Oasis, Mesa, Arizona
Země: USA
Žánr: Crossover

Diskografie:
1998 - Soulfly
2000 - Primitive
2002 - 3
2004 - Prophecy
2005 - Dark Ages
2008 - Conquer
2010 - Omen
2012 - Enslaved
2013 - Savages
2015 - Archangel
2018 – Ritual

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 16.05.2019
Přečteno: 2772x




počet příspěvků: 5

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
7.5/10Až tak dokonalo by...21. 05. 2019 23:49 Demonick
Vrchol...20. 05. 2019 21:30 Kerim
ProphecyZa mně nejslabší...18. 05. 2019 20:42 Sagi
Nejlepší deska...16. 05. 2019 14:16 Leon
pamatuji si, když...16. 05. 2019 10:48 Supermartonátor


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.16163 sekund.