ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




SOULFLY - Dark Ages

Vypadalo to, že sestava Soulfly se konečně ustálila, a tak stejná čtveřice muzikantů, která nahrála úspěšnou desku „Prophecy“, mohla začít připravovat další řadové album. To spatřilo světlo světa jen rok a půl po vydání předešlé nahrávky a navíc stihla kapela v mezičase vydat ještě DVD s názvem „The Song Remains Insane“, které mapovalo historii souboru. Max Cavalera ovšem nezažíval zrovna šťastné období. Koncem roku 2004 byl zastřelen přímo na pódiu jeho velmi dobrý kamarád Dimebag Darrell (kytarista z kapel Pantera a Damageplan) a jen den poté Maxe ranila další špatná zpráva. Náhle totiž zemřel jeho nevlastní vnuk Moses. Bylo jasné, že sled těchto smutných událostí se musel zákonitě projevit i na Maxově tvorbě, zejména na právě připravovaném albu, které dostalo výstižný název „Dark Ages“. Kdo by ovšem čekal pomalou pochmurnou desku, mýlil by se. V Maxovi toto smutné období jeho života vyvolalo spíše agresi, takže nahrávka je výrazně tvrdší a thrashmetalovější než předešlé počiny Soulfly, ale zároveň nechybí choutky experimentovat, kterým kapela naplno podlehla na předchozí řadovce.

Skladby na „Dark Ages“ tak můžeme rozdělit do dvou kategorií. Tou první jsou klasické thrashmetalové vypalovačky, ve kterých se sem tam objeví pro Soulfly již typické prvky jako etnická hudba. Je potřeba dodat, že tato kategorie má na desce častější zastoupení. Druhou skupinu tvoří experimentální skladby, ve kterých se americká formace odvážně pouští do oblastí, které jsme od ní ještě neslyšeli. Tato druhá kategorie je výrazně zdařilejší a posluchačsky zajímavější.

Poprvé v historii Soulfly začíná jejich deska samostatným intrem, po kterém se v "Babylon" rozezní thrashové (avšak hácéčkově skočné) tóny a jíž na jedinečnosti přidává prazvláštní arabský nádech. K dalším zajímavým momentům nahrávky patří brutální thrashmetalová sypačka „Molotov“, zpívané hned ve třech jazycích (angličtina, portugalština a ruština), s čímž vypomohli Billy Milano (M.O.D.) a Pavel Fillipenko (FAQ). K dalším netypickým songům patří „Innerspirit“. Jedná se o skladbu, která často střídá náladu i tempo a disponuje na poměry Soulfly nevšedně chytlavou melodií. Zahostoval si zde srbský zpěvák Nemanja „Coyote“ Kojić, který celé písni dává příjemný reggae nádech. Podobně atypická je pecka „Riotstarter“, která (až na trochu ujetou melodii a úvodní portugalsky zpívanou etnickou vsuvku) silně připomíná americkou industriální formaci Ministry. K vydařeným položkám patří i přes svoji téměř jedenáctiminutovou stopáž závěrečná instrumentálka, nesoucí tradičně jméno kapely. Její lehká pochmurnost krásně koresponduje s titulem desky. Z kategorie pro Soulfly „tradičnějších“ skladeb bych vypíchnul dvojici „I and I“ a „Staystrong“. Ve druhé zmíněné se opět skvěle předvedl Maxův syn Richie.

Tím bohužel výčet zajímavých momentů více než hodinové nahrávky končí. Zbytek fošny tvoří jen vesměs průměrné thrashmetalové fláky, které rozhodně neurazí, ale nemají čím překvapit a nijak zvlášť nezaujmou (tedy až na kytarová sóla, která se zásluhou Marca Rizza opět povedla). Na druhou stranu vyloženě špatný song na albu nenajdeme, takže můžeme s klidem říct, že „Dark Ages“ je možná zbytečně dlouhá, ale vesměs povedená nahrávka, která v několika případech příjemně překvapí a ve zbytku přinese poměrně slušnou rutinu.

Moloch             


www.soulfly.com

YouTube ukázka – Carved Inside

Seznam skladeb:
1. The Dark Ages
2. Babylon
3. I and I
4. Carved Inside
5. Arise Again
6. Molotov
7. Frontlines
8. Innerspirit
9. Corrosion Creeps
10. Riotstarter
11. Bleak
12. (The) March
13. Fuel the Hate
14. Staystrong
15. Soulfly V

Sestava
Max Cavalera – kytara, zpěv
Marc Rizzo – kytara
Bobby Burns – baskytara
Joe Nuñez – bicí

Rok vydání: 2005
Čas: 1:06:31
Label: Roadrunner Records
Produkce: Max Cavalera
Studio: The Saltmine Studio Oasis, Mesa, Arizona
Země: USA
Žánr: Thrash metal, Crossover

Diskografie:
1998 - Soulfly
2000 - Primitive
2002 - 3
2004 - Prophecy
2005 - Dark Ages
2008 - Conquer
2010 - Omen
2012 - Enslaved
2013 - Savages
2015 - Archangel
2018 – Ritual

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 23.05.2019
Přečteno: 2070x




počet příspěvků: 8

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Archangel mi...26. 05. 2019 15:53 V.
DemonickTo už je o názoru...26. 05. 2019 11:16 Supermartonátor
No povedal by som,...26. 05. 2019 4:22 Demonick
Skvělé album,...25. 05. 2019 10:20 Supermartonátor
Poslední deska,co...25. 05. 2019 7:50 Kerim


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08834 sekund.