RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




THE PHANTOM OF PHOBOS - From A Dead Channel

Z Finska dorazil debut „From A Dead Channel“ skupiny se zajímavým sci-fi názvem The Phantom Of Phobos. A se science fiction si kapela hodně tyká. V textech, grafickém ztvárnění alba a lehce i v muzice. Zaujmou i pseudonymy členů kapely, která funguje v obsazení I, II, XX a XIX, zajímavý je i formát samotného alba. To totiž krom devíti skladeb první desky obsahuje i druhý disk s EP „The Uninvited“, které má být více cinematické. Kapela za své inspirační zdroje uvádí Nin Inch Nails, Faith No More, The Gathering či dokonce filmové zvuky, známé z filmů Johna Carpentera. Album míchal proslulý Mika Jussila ve slavném Finnvox Studios, zvuk nahrávky je tedy na vysoké úrovni.

Úvodní „Collide“ vás uvrhne do zajímavé potemnělé atmosféry plné alternativního rock/metalu. Kytary jsou hutné a příliš řízné na rock, ale celkové vyznění není metalově tvrdé. Kapela se pohybuje někde mezi těmito žánry a hudbě dominuje ženský zpěv. Z výše uvedených zdrojů inspirace jsou The Phantom Of Phobos mnohdy blízko NIN, ale s menším podílem elektroniky. Na to, že skupina hovoří o své zálibě ve sci-fi a filmové hudbě, zní poměrně obyčejně, civilně a nepoužívá příliš efektů. Vcelku obyčejná rock/metalová alternativa.
Teprve „No Signals“ trochu vybočí. Je to víceméně minimalistická balada, která má tendenci hudebně růst a snaží se o dramatičnost. Vcelku se jí to daří. Je třeba uznat, že se kapele zde daří pracovat s náladami a gradací. Vyčnívá „Halloween“, který obsahuje i motivy ze slavného stejnojmenného filmu. Zde už je přítomno daleko více kláves a jméno NIN je opět před očima, i když zdaleka ne tak v temném vyznění. I tak se ale jedná o velice vítané oživení nahrávky. Škoda, že se deska vrátí zpět do zajetých kolejí, když už to vypadalo, že se začíná něco dít, že konečně přichází sci-fi atmosféra, je najednou konec. Opět se hraje poměrně jednotvárný alternativní rock/metal. Zpěvačka má sice pěkný hlas a zpívat umí, ale není natolik charismatická, aby sama utáhla celou desku. Dojem trochu napravuje temná a napínavá „Cydonia“ a je jen škoda, že si takhle kapela nepohrála s celým albem. Tady se totiž stále něco děje a emoce ožívají.

Následné EP „The Uninvited“ je vlastně stejné jako album. Sem tam zazní jemné orchestrace nebo náznak filmovosti, ale pocit jednotvárnosti nemizí.

„From A Dead Channel“ zní na debutovou desku nezvykle vyspěle. Může za to zvuk, sebevědomá zpěvačka a zpočátku zdánlivý pocit, že kapela ví, co chce. Bohužel album nedokáže udržet pozornost a zmítá se v jednotvárnosti. The Phantom Of Phobos mají potenciál, aAvšak zatím postrádají větší pestrost a skladatelskou variabilitu.

Tomáš Marton             


thephantomofphobos.band

YouTube ukázka - No Signal

Seznam skladeb:
From A Dead Channel:
1. Collide
2. Phobia
3. Brother Mine
4. No Signal
5. Halloween
6. Made Of Stars
7. Of The Undead
8. Cydonia
9. Counterkarma

CD2 - The Uninvited:
1. The Uninvited
2. Them
3. Dreaming Of Dying

Sestava:
I - zpěv
II - kytary, programming
XX - baskytara
XIX - bicí

Rok vydání: 2019
Čas:
Label: Concorde Music Company
Země:Finsko
Žánr: Alternativní rock/metal

Diskografie:
2019 - From A Dead Channel

Foto: archiv kapely


Vydáno: 20.05.2019
Přečteno: 1250x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.15384 sekund.