TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




CREMATORY - Pray

Dva roky po nepříliš záživném albu „Klagenbilder“ vydali Crematory další nahrávku. Dostala název „Pray“ a dominovala ji vcelku obyčejná obálka s modlící se dívkou. Kapela se vrátila k angličtině a především změnila směřování své hudby. Zatímco předešlé desky hodně inklinovaly k elektronice a celkově modernímu metalu, „Pray“ se vrací k samé podstatě Crematory – ke gotice.

Úvodní „When Darkness Falls“ dává zapomenout na předchozí elektro metalovou tvorbu a noří se do melodického, přesto úderného gothic metalu. Hlavním pilířem svižné skladby je nádherný povznášející refrén, který vyniká lehkostí a spoluprací obou hlasů Crematory. Píseň zní velice svěže a jinak, než obvyklé hity kapely. „Left The Ground“ se pro změnu vrací k typické tváři Crematory. Je to silná hitová věc, její klávesy připomenou song „Greed“, stejně jako první skladba zní velice odlehčeně a pohodově. Jako by se kapela někde napila živé hudební vody. Ačkoliv jen opisuje své zažité postupy, jsou melodie zatraceně chytlavé a mají tendenci posluchače strhnout.

„Alone“ výrazně zpomalí, skoro až někam ke gothic/doomovým vodám. Sloky patří klasicky Felixovu growlu a refrén z doomu do pop metalu posouvá Matthiasův čistý zpěv. V polovině nechybí zlom, v němž vyniknou gotické klávesy, ale i tvrdé řezavé riffy. Titulní pecka „Pray“ je velice zajímavým kouskem, protože kombinuje tradiční gothic/doomové postupy s moderními riffy. Kytara je hodně podladěná, v refrénu opět dostávají hlavní prostor melodie, tempo se zrychlí a žádné popové „zpívanky“ se nekonají. „Pray“ je jedna z nejlepších skladeb Crematory a dává vzpomenout na dřívější kvalitu. Perfektní jsou momenty, kdy hrají jen bicí a klávesy a do toho Felix dává na odiv svůj hluboký, avšak srozumitelný murmur.

Trochu se opět zpomalí ve zvukově barevné „Sleeping Solution“, ve které se potkává gotika, doom, ale také pop. Zazní i akustická kytara a celkově skladba nabídne na kapelu nezvykle bohaté aranže. Malinko podivné je po poměrně pomalé písni dát ještě pomalejší, „Just Words“ však patří k tomu nejzajímavějšímu na desce. Většinu času pouze za doprovodu kláves zpívá Matthias a Felix ho doplňuje. Funguje jako dramatický prvek, když se mění klávesy mění a temná skladba s dojemnou melodiíi přes svou „nemetalovost“ působí velice temně jako krátký, ale dramatický film, k tomuto pocitu přispívá i dívčí křik.

A potom přijde překvapení. „Burning Bridges“ smete vše z cesty. Brutální thrash/deathový úvod je velice silný. Refrén je sice opět tradičně melodický, ale skladba neubírá z tempa a tvrdosti. Katrin si opět výtečně pohrála s klávesami, a pokud budete poslouchat pozorně, možná budete překvapení její invencí. Střed skladby překvapí symfo-metalovou vložkou, která je na poměry Crematory docela dost složitá. Tady je vrchol alba.

Tím jako by Crematory vystříleli prach. Poslední tři skladby už zdaleka nejsou tak zajímavé a dobré. „Remember“ je slušná metalová nakládačka, kterou zdobí silný riff, ale už tak nezaujme. „Have You Ever“ nemá příliš silnou melodii a spíše nudí. A konečně „Say Goodbye“ opět koketuje s popem a především zní velice kýčovitě až otravně.

„Pray“ vrátila Crematory do gothic metalových vod, kde jim to sluší a trochu napravila reputaci po nepovedeném „Klagenbilder“. Ačkoliv melodie hrají prim, kapela servíruje spoustu moderních kytarových riffů. Největší síla nahrávky je v její lehkosti. Crematory zní čerstvě a nenuceně. K tomu pomáhá i daleko lepší produkce, která nezní tolik plasticky jako na předešlých dvou deskách. Škoda závěru alba, kterému dochází dech. I přes svou kvalitu se však "Pray" do prodejních žebříčků nevyšvihla.

Tomáš Marton             


www.crematory.de

YouTube ukázka - Pray

Seznam skladeb:
1. When Darkness Falls
2. Left the Ground
3. Alone
4. Pray
5. Sleeping Solution
6. Just Words
7. Burning Bridges
8. Have You Ever
9. Remember
10. Say Goodbye

Sestava:
Felix Stass - zpěv
Matthias Hechler - kytary
Harald Heine - baskytara
Katrin Jüllich - klávesy
Markus Jüllich - bicí

Rok vydání: 2008
Čas: 48:42
Label: Massacre Records
Země:Německo
Žánr: Gothic metal

Diskografie:
1993 - Transmigration
1994 - ...Just Dreaming
1995 - Illusions
1996 - Crematory
1997 - Awake
1999 - Act Seven
2000 - Believe
2004 - Revolution
2006 - Klagebilder
2008 - Pray
2010 - Infinity
2014 - Antiserum
2016 - Monument
2018 - Oblivion

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 23.05.2019
Přečteno: 1304x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08866 sekund.