RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




ZEPHYRA - Fall.Rise.Conquer.

Švédská Zephyra v čele se zpěvačkou Äsou Netterbrant, kterou jednak nepřehlédnete (na rozdíl od metalových princezen Äsa vypadá jak punková bojovnice), ale především nepřeslechnete, vydává po třech letech novou desku. „Fall.Rise.Conquer.“ zaujme už velice povedenou obálkou, jíž dominuje sestřelená vrána a tmavě modrá barva rané noci. Takřka magický výjev. Samotná náplň alba není tajemná ani za mák. Zephyra totiž pokračuje tam, kde skončila minule a kdo je už zná, nebude překvapen a zklamán. Kdo je uslyší prvně, bude nejspíš zaujat nesmlouvavou přímočarostí kapely a nadšením pro vlastní hudbu, která z nahrávky čiší. Zephyra si na nic nehraje a servíruje jednoduchý, ale úderný mix melodického death metalu a modern metalu. Tedy v kostce se jedná o povětšinou svižné skladby s thrash/deathovým nábojem, sytými jednoduchými riffy (které vyzývají k headbangingu) a střídání growlu s čistým zpěvem.

Kapela se s tím nemaže a především první třetina desky nenechá posluchače vydechnout. Äsa často střídá co slovo, to pěvecký styl a dokazuje, že se při zpěvu mění ve zvíře. Současně její čistý projev je ozdobou Zephyry a vůbec není na škodu, že oproti minulosti growlu maličko ubylo. Äsa má solidní rozsah a klidně by mohla zpívat vše od popu, přes hard rock, hevík až po thrash či death metal.

Album ukrývá jedno překvapení. Kapela nahrála cover „Nothing Else Matters" (musím říkat od koho?). Zephyra skladbu obohatila o svůj zvuk a riffy, aniž by slavný hit nějak pokazila. Výsledek je tedy příjemný, nicméně tento cover měl zůstat jako nějaký bonus a ne být umístěn uprostřed desky. „Paper Crown“, možná nejzajímavější kousek, který rozdělí album na dvě poloviny, zaujme zajímavými sbory, ohromnou energií a střídáním nálad. Ač se jedná o jeden z nejtvrdších kousků nahrávky, dominuje i nejvýraznější melodickou linkou.

Další zajímavou písní je „Svart Smärta“. Už název prozradí, že skladba je nazpívaná ve švédštině a v překladu znamená „černá smrt“. Celkově patří mezi nejdelší a především kompozičně nejvyzrálejší kusy na albu, nabízí zajímavé využití perkusí, kláves, a pestrou paletu hudebních nápadů. Poslední třetina alba je nejmelodičtější a kapela celkově zjemní. Ne úplně, pořád si jede svůj styl, ale přibude čistého zpěvu a atmosféra je příjemnější.

„Fall.Rise.Conquer.“ je lehce poslouchatelná, moderní metalová deska, která není nijak komplikovaná a sází na melodie a údernost. Od minulé povedené nahrávky „As The World Collapses“ svůj projev Zephyra nijak radikálně nezměnila, jen přidala o něco více melodií a celkově působí zábavnějším dojmem. Skladatelsky jen zraje a já doufám, že tento trend bude pokračovat.

Tomáš Marton             


www.zephyra.se

YouTube ukázka - Dreams Denied

Seznam skladeb:
1.Dreams Denied
2.Fånge i Frihet
3.Waiting For Nothing
4.Nothing Else Matters
5.Paper Crown
6.After The Meltdown
7.Svart Smärta
8.A Letter For You
9.My Pain
10.Man Chooses, Slaves Obey

Sestava:
Asa Netterbrant – zpěv
Tony “Savatos” Netterbrant – kytara
Al Rinald – baskytara
Kujtim Gashi – bicí

Rok vydání: 2019
Čas: 48:03
Země:Švédsko
Žánr: Modern metal

Diskografie:
2014 - Mental Absolution
2016 - As the World Collapses
2019 - Fall.Rise.Conquer.

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 05.06.2019
Přečteno: 2137x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09478 sekund.