7.12.2019
JUNKYARD DRIVE
Původní člen a kytarista těchto dánských ..více

7.12.2019
ANGELSHARKX
Němci, míchající alternativní hard rock s blues mají ..více

7.12.2019
VERITAS CONC. 75
Japonská hardrocková trojice nabízí aktuálně své ..více

7.12.2019
NIGHTWISH
Ukázku z aktuálního živáku "Decades: Live in Buenos ..více

7.12.2019
BROTHERS OF METAL
Švédští metalisté propagují lednový kotouč "Emblas ..více

7.12.2019
ELEGY OF MADNESS
Symfometalová formace z Itálie nachystala čtvrté album s ..více






L.A. GUNS - The Devil You Know
Bude recenze na vánoční EP? ..

IN MOURNING - Garden of Storms
Nové album na mě působí podobně jako předch ..

EUROPE - Start From The Dark
...mně se ta deska nelíbí. Ne kvůli stylové z ..

EUROPE - Start From The Dark
Měli se vrátit k heavy metalu/hard rocku prvníc ..

EUROPE - Start From The Dark
Mne sa pacia len prve 3. Ale toto som si minule pu ..

EUROPE - Start From The Dark
Za mně je Stark páradní soudobá deska s povede ..

EUROPE - Start From The Dark
skoro všechna alba poscomebackové scény ve sbí ..

EUROPE - Start From The Dark
Já jsem ta druhá strana společnosti, kterou Eur ..

EUROPE - Start From The Dark
A tady já dávám desítku! Comeback jak hovado, ..

KAATO - Slam!
debut je suprovy a dvojkou to koncí? 8/10 ..




Za poslední měsíc:
AMON AMARTH, ARCH ENEMY, HYPOCRISY - Praha, Tipsport aréna, 17. 11. 2019
1585x

BLIND GUARDIAN - Twilight Orchestra: Legacy Of The Dark Land
1300x

PRETTY MAIDS - Undress The Madness
1065x

EUROPE - The Final Countdown
1035x

ARAKAIN - Restart
1019x

ROB HALFORD WITH FAMILY & FRIENDS - Celestial
926x





článků celkem: 7304
recenzí: 5983
reportů: 569
rozhovorů: 382













Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax


XIII. STOLETÍ - Frankenstein

XIII. století vydalo novou desku, ovšem se starým obsahem. Asi tak by si dalo shrnout jen těžko pochopitelné počínání jihlavské gothic rockové legendy, která sice oznámila přípravu nového alba, rázem však nadšení fanoušků zmírnila výrokem, že jejich připravovaný počin bude obsahovat jen dvě nové skladby a zbytek budou tvořit nově remixované verze již dříve studiově publikovaných věcí. Nahrávka s příhodným názvem „Frankenstein“ je tak poskládaná z osmi kousků různého data vzniku.

Co se týče nových verzí již dobře známých skladeb, tak musím bohužel konstatovat, že tento krok opravdu nechápu, protože se od těch původních v zásadě neliší a vsadil bych se, že mnozí v nich ani nepoznají rozdíl. Všech šest písní spojuje to, že poprvé vyšly na neřadových deskách (většinou jako bonus tracky na různých „bestofkách“), kterých kapela za posledních dvacet let vydala nespočet.

Přitažlivé jsou pak dvě nové a mimořádně povedené skladby. Titulní kousek se už nějaký čas hrál na koncertech, kde tahle věc s hodně tvrdým kytarovým zvukem (alespoň na poměry XIII. století), sklízela zasloužené ovace. Naopak „Chaotica“ sází na silný melodický refrén, i když pořádný kytarový riff ji také nechybí. V jejím textu Petr Štěpán vzdává poklonu „černému rokenrolu“, tedy svým hudebním vzorům.

Je velká škoda, že kapela nepřišla radši s novou řadovou deskou, protože nápady ji evidentně nechybí. Zvlášť když vezmeme v potaz, že v novém tisíciletí vydali Jihlaváci jen tři plnohodnotná alba. „Frankenstein“ je tak spíše zbytečná nahrávka, kterou ocení jen ti nejvěrnější příznivci české gotické scény.

PS:Z pochopitelných důvodů nechávám bez bodového hodnocení.

Moloch             


www.xiiistoleti.com

YouTube ukázka –Frankenstein

Seznam skladeb:
1. Frankenstein (Mary Shelley requiem)
2. Nový věk temnoty (Pandora version)
3. Faust (dark alchemist version)
4. Karneval (gothic machine edit 2019)
5. Chaotica
6. Fénix (nostalgia edit)
7. Bohové na strojích (Hindenburg - der rotte baron version)
8. Evropa (illuminate version)

Sestava:
Petr Štěpán – zpěv, kytara
Miroslav „Palda“ Paleček – baskytara
Kateřina Kameníková – klávesy
Pavel Štěpán – bicí

Rok vydání: 2019
Čas: 41:05
Label: Warner Music
Země: Česká republika
Žánr:Gotický rock

Diskografie:
1992 - Amulet
1994 – Gotika
1995 – Nosferatu
1996 - Werewolf
1998 - Ztraceni v Karpatech
2000 – Metropolis
2004 – Vendetta
2009 – Dogma
2016 - Intacto
2019 – Frankenstein

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 23.06.2019
Přečteno: 1192x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
mám radostjá mám z desky...23. 06. 2019 13:49 Vatutin
Zbytečná úplně...23. 06. 2019 13:10 Supermartonátor


 
Metalforever.info © 2006 - 2019     RSS - články

stránka byla načtena za 0.20849 sekund.