ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




FLESHGOD APOCALYPSE - Veleno

Italské milovníky romantismu Fleshgod Apocylapyse potkaly po vydání úspěšného alba“King“ velké personální problémy. Zpěvák a kytarista Tomasso Riccardi se rozhodl přerušit hudební kariéru a kufry sbalil i kytarista Cristiano Trionfera. Kapela tak zůstal ve třech, přičemž bubeník Francesco Paoli se přesunul ke kytaře a zpěvu. Aby Fleshgod Apocalypse mohli koncertovat, doplnil ie na bicí velezkušený David Folchitto (Stormlord,ex-Kaledon, Edu Falaschi atd.), který hraje snad v deseti bandách zároveň a Fabio Bartoletti, který se chopil kytary. Jak v rozhovorech naznačil Francesco Paoli, oba se možná stanou stálými členy. To se týká i operní divy Veronicy Boldacchini, která s Fleshgod Apocalypse spolupracuje již několik let.

Nová deska „Veleno“ vyšla opět u Nuclear Blast a dostala parádní psychedelicko-hororový cover od Travise Smitha. O mix a mastering se postaral Jacob Hansen a nutno říct, že se povedl. Nahrávka zní masivně, ale přitom posluchače neubíjí. Zajímavá je dramaturgie alba. Kapela si dala záležet na tom, aby byla po celou dobu zábavná, takže v závěru desky posluchač může mít pocit, že slyší stále něco nového.

Úvod nahrávky je pořádně naštvaný. První tři skladby ukazují Fleshgod Apocalypse jako technicky silně nadupané death metalové kombo. „Fury“ trhá střeva, aniž by zapomínala na symfonické prvky v podobě sborů. Nejen u této skladby hrají prim skvěle ozvučené kytary, nabízející silné riffy i chytlavé melodie, to platí pro celé album. Začátek „Carnivorous Lamb“ může připomenout Eluveitie, folk metalová pasáž se ale zlomí do opravdového death metalového extrému, rychlého jako stíhačka. Ostatně rychlost byla vždy poznávacím znamením Fleshgod Apocalypse. Z brutality pak vyčnívá jak maják melodický refrén, zpívaný fistulovým baskytaristou Paolou Rossim, jehož nástroj zde dostane velký prostor. Trojku brutalit uzavírá klipová „Sugar“. Ihned je jasné, že tohle bude jedna z koncertních tutovek. Je zde vše, co dělá tuhle bandu tak úspěšnou - rychlost, technika, epičnost, kombinace brutality a melodie. Kytarové sólo v závěru skladby může vyvolat posluchačskou slast.

Po mezihře „The Praying Mantis Strategy“ přijde se skladbou "Monnalisa“ největší překvapení alba. Fleshgod Apocalypse zde vstupují na téměř gothic rockovou půdu. Francesco vytahuje vokální rejstříky, které by slušely třeba i Marilynu Mansonovi. Refrén je díky sborům symfonicky majestátní a takřka dojemný. Opět je potřeba si všimnout nápaditých kytar a fantasticky zakomponovanému klavíru. Poprvé zde také dostane prostor Veronica Boldacchini. Další trojice skladeb představuje kapelu v klasické podobě. „Worship And Forget“ je ukázkou techniky, rychlosti a brutality, „Absinth“ pro změnu trochu zahraje na melodickou strunu. Velký prostor zde dostane po dlouhé době Paolo a jeho čistý zpěv, který na desce jinak není tolik ke slyšení, o to víc jeho hlas nahrávku oživí. Práce s vokály se na „Veleno“ opravdu povedla a je to jedna z věcí ve kterých se kapela zlepšila. „Pissing On The Score“ je možná nejméně nápadná věc na desce, ale i ona doplňuje celou mozaiku nahrávky.

Závěr alba přinese více melodií a epičnosti. Už minulá deska obsahovala baladu a i nyní tu má jedna prostor. „The Day Will Be Gone“ patří Veronice. Pochválit je třeba její procítěný výraz, neboť operní zpěv si ponechává na vypjatý refrén, ale ve slokách zní velice něžně. K Veronice se však zejména v refrénu připojuje i Francesco a to už zdaleka nezní tak dobře, jeho bručení tu docela překáží. Daleko lépe by píseň zněla pouze s ženským zpěvem. I tak jde o krásnou baladu, kde spíše nenápadné bicí doplňuje klavír a sbory. „Embrace The Oblivion“ je nejdelší (přes sedm minut) a nejmonumentálnější kousek desky. Kdo má rád opravdovou epiku, užije si. Písni dominuje silný refrén s táhlou melodií a také skutečnost, že skladba se stále mění, vlní se jak had a působí jako opravdová symfonie. Skvělé vyvrcholení alba. Jako na každé desce Fleshgod Apocalypse, i zde úplný závěr tvoří titulní píseň. Klavírní instrumentálka je příjemným uvolněním po metalové bouři.

„Veleno“ je skvěle dramaturgicky zvládnutá deska, která nenudí ani chviličku. Fleshgod Apocalypse možná o něco více přitvrdili a ubrali orchestrací, to však neznamená, že by přišli o svou tvář. Je tu perfektní vyvážení technického deathu, symfonie i trocha překvapivých prvků (např. gothic rock v „Monnalisa“). Jediné, co ještě musí album splnit, je obstát ve zkoušce časem.

Tomáš Marton             


FB FLESHGOD APOCALYPSE

YouTube ukázka - Sugar

Seznam skladeb:
1. Fury
2. Carnivorous Lamb
3. Sugar
4. The Praying Mantis Strategy
5. Monnalisa
6. Worship and Forget
7. Absinthe
8. Pissing on the Score
9. The Day Well Be Gone
10. Embrace the Oblivion
11. Veleno

Sestava:
Francesco Paoli - bicí, kytara, zpěv
Paolo Rossi - baskytara, vokály
Francesco Ferrini - klavír, orchestrace
Hosté:
Veronica Bordacchini - operní zpěv
Fabio Bartoletti - kytara

Rok vydání: 2019
Čas: 51:42
Země:Itálie
Žánr: Symfonický death metal

Diskografie:
2009 - Oracles
2011 - Agony
2013 - Labyrinth
2016 - King
2019 - Veleno

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 25.06.2019
Přečteno: 2178x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09887 sekund.