ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




PANTERA - Reinventing the Steel

Kapela se po rekonvalescenci Phila Anselma vydala na turné, zahrála si na Ozzfestu a začala koketovat s myšlenkou na nahrání dalšího alba. Propast mezi členy se ovšem nadále prohlubovala a nepřidal tomu ani problematický frontman, který si odskočil k pár dalším bočním projektům jako Necrophagia, Eibon nebo Viking Crown, přičemž měl stále ještě z minula rozjeté Down nebo Superjoint Ritual. Zbytek kapely tak trochu na truc založil seskupení Rebel Meets Rebel s označením country metal. Rozpad Pantery byl nevyhnutelný.

Jakoby všichni z kapely věděli, že „Reinventing the Steel“ bude poslední deskou. Vždyť písně jako „I´ll Cast a Shadow“, „We´ll Grind That Axe for a Long Time“ nebo „Goddamn Electric“ jsou studnicí sebeuvědomění a nadhledu, kam to Pantera dotáhla, za jakou cenu a kdo je v těch slavných 90. letech formoval. To je případ zejména poslední zmíněné „Goddamn Electric“, ve které se cituje Black Sabbath a Slayer, přičemž právě Kerry King nahrál ve skladbě závěrečné sólo. Velké loučení kapely se však neobešlo bez chyb.

Nenechte se mýlit, Dimebag Darrell opět freneticky cestuje po hmatníku a sype z rukávu hutné a zatěžkané riffy a Phil Anselmo ze sebe chrlí démony, ale na rozlučkovém kousku chybí jedna podstatná věc, která Panteru celé devadesátky definovala: jednoduchost. Spousta skladeb má potenciál a solidní místa, ale obsahuje tolik instrumentálních nápadů, pěveckých vrstev, změn temp a kytarových efektů, že se ztrácí údernost, agresivita a tah na branku. Kdo ví, jestli se za tento přístup k materiálu mohla jistá přemotivovanost a touha každého z členů kapely se naposledy předvést, ale ve výsledku tím deska spíše utrpěla.

Samozřejmě se jedná stále o nadstandard a songy jako „Yesterday Don´t Mean Shit“, „Revolution Is My Name“ nebo „Death Rattle“ jsou vyloženě skvělé a umně kombinují výše popsané. Trochu však v člověku hlodá červíček pochybností, že z písní jako „You´ve Got to Belong to It“ nebo „Goddamn Electric“ by Pantera před 6-7 lety udělala čtyři nabušené skladby o jednom nápadu a se stopáží lehce přes tři minuty. To už jsme však v rovině dohadů, a jestli za to může hudební posun kapely nebo personální záležitosti, je v konečném důsledku docela jedno. „Reinventing the Steel“ má stále ty stejné atributy Pantery, ale jak praví slavné přísloví: „méně je někdy více“.

28. srpna 2001 v Japonsku odehrála Pantera svůj poslední koncert. Následovalo nechvalně známé 11. září, kapela se vrátila domů a Phil Anselmo opět rozjel své projekty. Nová alba vyšly kapele Down a Superjoint Ritual a bratrům Abbottovým došla trpělivost. V roce 2003 se Pantera oficiálně rozpadla a rok na to Vinnie Paul a Dimebag Darrell zakládají novou kapelu s názvem Damageplan. Stalo se však něco, co dodnes rezonuje v metalové komunitě. 8. prosince 2004, těsně po začátku koncertu Damageplan v Columbusu, vytahuje zhrzený fanoušek Nathan Gale zbraň a na pódiu zastřelí Dimebaga Darrella. Ten je na místě mrtev a je pohřben spolu s kytarou od Eddieho Van Halena v rakvi od kapely Kiss. Rita Haney, tehdejší Dimebagova přítelkyně, se nechala slyšet, že pokud na pohřbu uvidí Phila Anselma, tak mu utrhne hlavu.

Slipknot, Korn, Hatebreed, Avenged Sevenfold, Lamb of God a další a další kapely jsou ukázkou toho, že Pantera ovlivnila celou jednu generaci muzikantů. Její definice „groove metalu“ a beraní přístup v celé jedné dekádě, kdy přečkala různé hudební trendy, je dodnes považován za ojedinělý kus v historii novodobých metalových kapel. Kombinace divokých vokálů a agresivních podladěných kytar podpořených živelnými live vystoupeními, je dodnes jeden z receptů na úspěch v moderním metalu. Pantera ho tehdy v 90. letech zachránila, redefinovala a stala se legendou.

Radek Neuman             


Pantera.com

YouTube ukázka – Revolution Is My Name

Seznam skladeb:
1. Hellbound
2. Goddamn Electric
3. Yesterday Don´t Mean Shit
4. You´ve Got to Belong to It
5. Revolution Is My Name
6. Death Rattle
7. We´ll Grind That Axe for a Long Time
8. Uplift
9. It Makes Them Disappear
10. I´ll Cast a Shadow

Sestava:
Phil Anselmo – zpěv
Dimebag Darrell – kytara
Rex Rocker – baskytara
Vinnie Paul - bicí

Rok vydání: 2000
Čas: 43:53
Label: EastWest
Země: USA
Žánr: groove metal

Diskografie:
1983 – Metal Magic
1984 – Projects in the Jungle
1985 – I Am the Night
1988 – Power Metal
1990 – Cowboys from Hell
1992 – Vulgar Display of Power
1994 – Far Beyond Driven
1996 – The Great Southern Trendkill
2000 – Reinventing the Steel

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 08.08.2019
Přečteno: 3014x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Důstojná tečkaKe Znovuobjevení...26. 05. 2020 8:21 David Svoboda
9,5/10O půl bodíku...8. 08. 2019 10:18 Aldys83


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08756 sekund.