DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




MAMMOTH STORM - Alruna

Jedna ze zásadních informací o Mammoth Storm říká, že jejich tři roky stará debutová deska vyšla u Napalm Records, nová nahrávka však již nenese logo vydavatelského kolosu. „Alruna“ vychází u „skromnější“ firmy Argonauta records. Na kvalitu nahrávky to nemá patrně žádný dopad, jen se dílo nedostane k tolika lidem jako pod křídly větší společnosti.
Mammoth Storm totiž jinak nedoznali žádných změn. Sestava vedená baskytaristou a zpěvákem Danielem Arvidssonem (Draconian) je stále stejná, kapela se i nadále věnuje stoner/doom metalu a nové album navazuje na dosavadní tvorbu. „Alruna“ má pouhých pět skladeb a všechny se pohybují v rozmezí sedmi až devíti minut. Na jednu stranu jde tedy o docela dlouhé písně, ale není to v žánru nic neobvyklého. Celková stopáž alba je lehce nad čtyřicet minut, což je však u doom metalu poměrně skromná délka nahrávky. Jako by se oproti první desce Mammoth Storm poučili. „Fornjot“ v závěru totiž silně docházel dech. Nyní se díky rozumné stopáži vyhnou jednomu z problémů kapel tohoto stylu a tím je zbytečné natahování nahrávky, která se často mění v nudu.

Stoner/doom metal v podání Mammoth Storm je plný silných, dlouze rezonujících riffů, které se do posluchače zakusují jak těžké stroje. Tempo se valí v pomalém až středním tempu, ale není uspávací. V každém momentu je cítit smysl pro detail, v těch vynikají především kytary. Krom hutných riffů si totiž potrpí na spoustu drobnějších či výraznějších vyhrávek a harmonií, nechybí ani sóla nebo psychedelické plochy a muzika tak působí až meditativním dojmem. Oproti minulosti se kapela nijak neposunula, což ale není ani věc, o kterou by se snažila. Přesto již zmíněná kytarová práce se jeví bohatší a zajímavější než na „Fornjot“. Baskytarista a zpěvák Daniel svůj zpěv obohatil o extrémnější polohy a tak lze zaslechnout i growl.

Stoner/doom metal není žánr, jenž by absorboval nějaké velké změny nebo vývoj. Mammoth Storm ho hrají výborně a třebaže nejsou nikterak progresivní, zní nápaditě. Převážně pomalá, valící se hutná muzika má jednolitou atmosféru a určitě není určena na dny, kdy budete chtít poslouchat nějakou hudbu na party. „Alruna“ je dobře zahraná deska, jež působí i díky extrémnějšímu zpěvu temněji než předchůdce. Není to strhující album, ale dokazuje, že Mammoth Storm patří mezi nejlepší zástupce tohoto žánru.

Tomáš Marton             


FB MAMMOTH STORM

YouTube ukázka - Alruna

Seznam skladeb:
1. Giants
2. Alruna
3. Shores of the Dead
4. Raven Void
5. Atra Mors

Sestava:
Daniel Arvidsson - baskytara, zpěv
Christer Ström - kytary
Emil Ahlman - bicí, organ (varhany)

Rok vydání: 2019
Čas:41:58
Label: Argonauta Records
Země:Švédsko
Žánr: Stoner/doom metal

Diskografie:
2015 - Fornjot
2019 - Alruna

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 12.07.2019
Přečteno: 1205x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09714 sekund.