ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




SABATON - The Great War

Deset milionů mrtvých, přes dvacet milionů raněných a osm milionů nezvěstných – výsledek války, ze které se nikdo nevrátil bez úhony. V loňském roce si celý svět připomínal výročí sta let od ukončení této události, čehož využila švédská heavy/power metalová kapela Sabaton ke své nové nahrávce. Ta začala vznikat 11. listopadu, tedy v den podepsání mírové dohody. Uplynul necelý rok a deváté album kapely s názvem „The Great War“ je na světě.

V období mezi předešlým albem „The Last Stand“ a aktuálním počinem začal po boku Chrise Rörlanda hrát kytarista Tommy Johansson, známý z kapely ReinXeed, který vystřídal Thobbeho Englunda. Englund kapelu opustil pouhý jeden den po vydání zmíněného alba z roku 2016.

Novinka - stejně jako předešlé desky - nabízí spoustu typických písní, které se liší pouze nijak zvlášť úchvatnými texty, z hudební stránky pak písně působí dost ohraně. Příkladem takových počinů jsou „The Future of Warfare“, „82nd All the Way“, nebo „Devil Dogs“. Skladba „Seven Pillars of Wisdom“ je hudebně taky velmi podobná předešlé tvorbě Sabaton, především její kytarové riffy, avšak text a hlavně refrén je dobře napsaný a snadno se vryje do paměti posluchačů. „The Attack of the Dead Men“ je pokusem o změnu, což by bylo v tvorbě kapely rozhodně na místě, ovšem kombinace kláves, pomalejšího tempa a refrénu, kde frontman Joakim Brodén stále dokola srdceryvně opakuje jednu větu za doprovodu sboru, rozhodně není to, co by si fanoušek Sabatonu mohl představovat pod pojmem „změna“.

Vrchol přichází v polovině desky, a to ve formě již dříve představených písní „The Red Baron“ a „Great War“. První zmíněná začíná trochu podivnou předehrou, která však rychle přechází v poctivý heavy metal, takový, který přinesla Nová vlna britského heavy metalu v sedmdesátých letech. „The Red Baron“ se velmi podobá například tvorbě britských Saxon na začátku kariéry, což sice může znít jako snaha o kopírování, ale na desce je to příjemné osvěžení a pokud přičteme výborný dynamický text, nikdo se za tohle na Sabaton nemůže zlobit. Titulní song „Great War“ díky svému tempu hodně připomíná tvorbu kapely z alba „Carolus Rex“. Text písně se snáží popisovat pocity vojáků v zákopech. V písni je také šikovně zakomponovaný pomalejší refrén, který velmi dobře podtrhuje téma nového alba. Skladba „A Ghost in the Tranches“, oddělující nejlepší songy alba, je umělým pokusem o vytvoření hitu hodně podobného například písni „Ghost Division“, a to hlavně kvůli refrénu, kde se střídá zpěv Joakima se sborem přesně jako ve zmíněné skladbě.

Asi nejlepší počin alba, „Fields of Verdun“, přináší (spolu s „The Red Baron“) do tvorby kapely něco nového a povedeného. Skladba začíná výborným kytarovým “námelem“ a po celou dobu se drží ve svižném tempu, které je doplněno opět o výborně napsaný text, který dokáže posluchače vtáhnout přímo do centra této bitvy. Na poměry Sabatonu pomalejší balada s názvem „The End of the War to End All Wars“ sice nezní úplně špatně, avšak moc nezaujme. Dohra „In Flanders Fields“ je báseň kanadského podplukovníka Johna McCraeho, který ji napsal v roce 1915 na památku všem padlým v druhé bitvě o Yper. Báseň je dodnes ve světě připomínána v Den válečných veteránů, na desce je odrecitována sborem žen. Báseň se jakou poslední položka do seznamu rozhodně hodí, ale klidně místo ní mohla kapela nahrát něco dalšího, jelikož album má bez „In Flanders Fields“ pouhých třicet šest minut.

Podobná díla Sabaton vydávají pravidelně v intervalech dvou až tří let, proto v porovnání se zbytkem tvorby jde pouze o průměrné album. Navíc si kapela uškodila tím, že všechny potenciální hity vydala ještě před oficiálním vydáním desky, proto byla jistě spousta posluchačů zklamána, když na desce nenašli již nic překvapujícího. Je slyšet, že se kapela pokouší posunout dál, což je chvályhodné, ale bude to chtít ještě nějaký čas, jelikož na novince se to (kromě dvou písní) moc nevydařilo.

Jaroslav Hubka             


www.sabaton.net

YouTube ukázka - Fields of Verdun

Seznam skladeb:
1. The Future of Warfare
2. Seven Pillars of Wisdom
3. 82nd All the Way
4. The Attack of the Dead Men
5. Devil Dogs
6. The Red Baron
7. Great War
8. The Ghost in the Tranches
9. Fields of Verdun
10. The End of the War to End All Wars
11. In Flanders Fields

Sestava:
Joakim Brodén – zpěv
Chris Rörland – kytara
Tommy Johansson – kytara
Pär Sundström – baskytara
Hannes Van Dahl – bicí

Rok vydání: 2019
Čas: 38:28
Label: Nuclear Blast
Země: Švédsko
Žánr: Heavy metal, power metal

Diskografie:
2005 - Primo Victoria
2006 - Attero Dominatus
2007 - Metalizer
2008 - The Art of War
2010 - Coat of Arms
2012 - Carolus Rex
2014 - Heroes
2016 - The Last Stand
2019 - The Great War

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 05.08.2019
Přečteno: 5421x




počet příspěvků: 21

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
I na albech Iron...14. 08. 2019 12:03 ov42
Pokud budeme na...11. 08. 2019 22:06 Dictyophor
2 Jezevec:Tenhle způsob...10. 08. 2019 10:45 b.wolf
Já bych se spíš...9. 08. 2019 23:34 htaedas
To Demonick: a kdo...9. 08. 2019 23:05 Luiz


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08867 sekund.