TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




SLIPKNOT - We Are Not Your Kind

Snad s každou další oznámenou plackou se vždy objeví prohlášení, že kapela Slipknot se bude vracet ke kořenům a bude se jednat o brutální a nekompromisní nářez, který se může směle postavit vedle "Iowy". Zkušený posluchač a fanoušek již tuší, že tyto PR kecy bývají často uměle vypouštěny do světa a po prvním poslechu se proklamace objeví jako liché. Částečně je to případ i novinky „We Are Not Your Kind“, ale naštěstí marketingové oddělení nebylo daleko od pravdy.

Ono neustálé se vracení k "Iowě" je tak trochu již etalonem v kuloárech kapely. Kromě skupiny se však vyvíjí i fanoušci, kteří vyrůstali třeba až na hitovkách z desky „All Hope Is Gone“ (to už je vážně přes 10 let?!) a ta nefalšovaná agresivita a brutalita z dob prvních dvou studiovek je nové generaci posluchačů cizí. Přesto právě pro tuto sortu, odkojenou „psychosockou“, novinka rozhodně není.

Po minulé desce „.5: The Gray Chapter“ by člověk snad ani nedoufal, že Slipknot vyrukují s něčím originálním, co má umělecké ambice. Z „We Are Not Your Kind“ má člověk pocit, že se vrátil někam patnáct let zpátky a okusil z kapely zase něco jiného, a přesto tak známého. Návrat ke kořenům je patrný z každé skladby, která v žádném případě nejde posluchačům na ruku, ale naopak záměrně hladí proti srsti, provokuje a zároveň uchovává svojí podstatu. Na první poslech funguje nová deska jako hororový soundtrack. Songy střídají své nálady a téměř každý z nich má jedinečnou atmosféru. V zásadě jedna jediná písnička je skrz naskrz okatě přiznaný singl – „Unsainted“. Vlezlá melodie v refrénu, tvrdší sloky a houpavá mezihra přitom funguje skvěle i naživo. „We Are Not Your Kind“ ovšem má v rukávu daleko zajímavější trumfy.

Co třeba taková „Birth of the Cruel“, která jakoby vypadla z debutového alba? Nebo je libo chytlavá „Spiders“ v 7/8 taktu se zlověstným klavírem, připomínající filmy Johna Carpentera? Slipknot se na novém albu utrhli ze řetězu a servírují spousty experimentů a alternativních řešení. Dlouhá intra a dohry po písních nebo hned tři intermezza („Insert Coin“, „Death Because of Death“ a „What´s Next“) hravě překonává skoro sedmiminutová hypnotická „My Pain“ bez kytar, což už je logicky pro spousty posluchačů docela silná káva. V rámci celé koherentní desky ovšem všechny tyto eskapády dávají smysl, a byť by se zcela jistě dalo někde ubrat či něco vypustit (a místo toho třeba udělat ze singlu „All Out Life“ plnohodnotný track na albu a ne alibisticky bonus), konečně se po letech Slipknot tváří jako kapela, která využívá všechny členy a nástroje (Sid Wilson, Craig Jones), nehledí na trendy, nekalkuluje a tvoří ALBUM fungující od začátku až do konce se svébytnou atmosférou.

„We Are Not Your Kind“ je jako jízda na horské dráze. Kromě již zmíněných experimentů se samozřejmě sází i na osvědčený recept rychlých temp a tvrdých míst. Šlehy jako „Nero Forte“, „Red Flag“, „Orphan“ nebo závěrečná (a jedna z nejlepších věcí na desce) „Solway Firth“ ukazují, že Jay Weinberg za bicí soupravou už dávno nepůsobí jako nováček a vydává ze sebe maximum. To samé platí i o Coreym Taylorovi, který pestrobarevnou novinku ještě umocňuje svým širokým hlasovým fondem a dokáže si jak vyřvat plíce, tak i vládnout jemným vysokým hlasem a jeho projev působí po celou dobu alba jako terapie plná emocí.

Slipknot prodělali rekonvalescenci a již s obměněnou třetinou oproti původnímu kádru dokáží po dvaceti letech mile překvapit, odtrhnout se od mainstreamu, vrátit se částečně ke kořenům a tvořit tu hudbu, která na začátku milénia pobláznila celou jednu metalovou generaci Y se všemi jejími klady i zápory. A to si přiznejme, chce docela koule.

Radek Neuman             


www.slipknot1.com

YouTube ukázka - Unsainted

Seznam skladeb:
1. Insert Coin
2. Unsainted
3. Birth of the Cruel
4. Death Because of Death
5. Nero Forte
6. Critical Darling
7. Liar´s Funeral
8. Red Flag
9. What´s Next
10. Spiders
11. Orphan
12. My Pain
13. Not Long for This World
14. Solway Firth

Sestava:
Corey Taylor – zpěv
Jim Root – kytara
Mick Thomson – kytara
Alessandro Venturella – baskytara
Jay Weinberg – bicí
Shawn Crahan – perkuse, vokály
Tortilla Man – perkuse, vokály
Craig Jones – samply, klávesy
Sid Wilson – mixážní pult

Rok vydání: 2019
Čas: 1:03:38
Label: Roadrunner
Země: USA

Diskografie:
1999 - Slipknot
2001 - Iowa
2004 - Vol. 3: (The Subliminal Verses)
2008 - All Hope Is Gone
2014 - .5: The Gray Chapter
2019 – We Are Not Your Kind

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 13.08.2019
Přečteno: 4891x




počet příspěvků: 9

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
novinkaVstřebávám...2. 10. 2022 15:14 Ivoš
5/10Desku jsem slysel...28. 07. 2020 9:52 vacex
Naprostá pecka!...27. 09. 2019 22:49 Beeba
Za mě deska 9/10....21. 08. 2019 12:02 Ondra
Pre mňa veľmi...15. 08. 2019 19:46 Demonick


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.11553 sekund.