ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Kai HANSEN (HELLOWEEN, GAMMA RAY) - Jiný už nebudu

Na letošním ročníku festivalu Masters Of Rock ve Vizovicích se naskytla příležitost potkat kytaristu a zpěváka Kaie Hansena, který zde vystupoval se svojí kapelou Gamma Ray. Vzhledem k tomu, že se za poslední dva roky událo v jeho životě hned několik důležitých událostí, zpovídali jsme Kaie nejen o novinkách v hudební sféře, ale i v jeho osobním životě.

Na úvod se musím zeptat na činnost kapely Gamma Ray. Poslední roky je u kapely podezřelé ticho. Můžete mi sdělit nějaké nové informace?
Gamma Ray je má srdcová záležitost. Prožil jsem s touto kapelou více než třicet let a dovolím si tvrdit, že máme za sebou obrovský kus odvedené práce. Končit rozhodně neplánujeme (smích). Nové studiové album je v plánu a brzy se fanoušci dozví bližší informace na našem webu a sociálních sítích. Pokud vše půjde dobře, tak by mělo spatřit světlo světa do konce příštího roku.

Kapela vystupuje již několik let s novým zpěvákem. Na koncertech však většinu partů nadále zpíváte vy. Bude takto hlasově rozdělené i samotné studiové album?
Ano. Plánujeme, že si na desce několik písní odzpívám, ale převážná většina bude s hlasem Franka Becka. Je to zejména z osobních důvodů, neboť svůj hlas chci více šetřit a nevyřvat si zcela hlasivky, které na dlouhých turné dostávají šíleně zabrat. Navíc mám na pódiu daleko více svobody a mohu se více věnovat kytarovým partům a kontaktu s publikem.

Poslední alba kapely Gamma Ray se nesou víceméně v ryzím heavy metalu. Postrádají progresivitu a na můj vkus působí místy velmi jednoduše a stroze. Byl to váš záměr?
Nejsi jediný, od koho tuto myšlenku slyším. Tohle jsme zkrátka my. Jsme odkojeni na britské vlně heavy metalu a těžko tedy od nás někdo může čekat něco jiného. Kapely jako Judas Priest, Iron Maiden nebo Saxon mě velmi ovlivnily v mém hudebním směřování a díky tomu jsou i mé nápady ovlivněny touto hudbou. Rád se vracím do historie a stále poslouchám jejich stěžejní alba. Samozřejmě chci naší kapele stále zachovat její tvář, ale vlivy jiných kapel zde stále uslyšíte. Já už jiný nebudu. Po albu "Majestic", které bylo od předešlých alb syrovější a temnější, jsme se vrátili ke klasickému stylu kapely, neboť jak od fanoušků, tak od tisku jsme dostali informace, že právě tímhle albem jsme ztratili svoji tvář.

V současné době jste v jednom kole. Návrat ke kapele Helloween, angažmá v Unisonic a vaše kapela Gamma Ray. Dá se takový časový zápřah vůbec skloubit s vaším osobním životem?
Není to zase tak horké. Kapela Unisonic je momentálně zastavena a uvidíme, jestli ještě něco natočíme. Každý z členů má momentálně jiné povinnosti v různých kapelách a projektech a podle mého názoru teď na nové album Unisonic ještě neuzrál čas. Michael Kiske i já jsme zpět v Helloween a to si přece fanoušci přáli, takže v této chvíli je to pro mě kapela č. 1. Na rodinu si samozřejmě čas najdu. Od momentu, kdy jsem se stal otcem a oženil se, jsem přehodnotil své životní priority a rodina je u mě na prvním místě!

Helloween momentálně ukončují přípravy svého živého CD/DVD. Můžete mám k tomu sdělit nějaké podrobnosti?
Album "United Alive" bude záznamem hned několika koncertů z turné "Pumpkins United". Z toho, co jsem zatím viděl a slyšel, mohu sdělit jen to, že se máte na co těšit. Radost a energie je z tohoto záznamu cítit na sto honů (smích). Stěžejní část alba je z koncertu v Madridu a z německého festivalu Wacken Open Air. Když jsme některé ze skladeb Helloween hráli s Unisonic, tak to bylo skvělé. Když teď hrajeme tyto skladby přímo s Helloween, tak je to něco nepopsatelného a z tohoto alba to jistě pozná každý z vás. Album bude samozřejmě obohaceno o spoustu bonusů v podobě rozhovorů, záběrů z cestování, příprav a intimních momentů. Album vyjde 4. října a bude vydáno hned v několika formátech.

A co studiové album? Jsou nějaké novinky?
Pro album mám již schované nějaké nápady a kluci také, takže bude jistě z čeho vybírat. V plánech máme dokonce i nápad, že bychom mohli vydat dvojalbum, ale to pouze v případě, že všechny skladby budou skutečně silné. Je nám jasné, že tahle deska bude pro nás velmi důležitá a nechceme nic podcenit. Termín vydání zatím opravdu nevím, ale do podzimu příštího roku to bude na 100%.

Jste velcí přátelé s Michaelem Kiskem. Jak se dnes Michael dívá na metalovou scénu jako takovou? Pamatuji si, že před lety dokonce ohlásil, že se již nikdy metalové a rockové muzice věnovat nebude...
Ano. To je pravda. Jeho rozhodnutí tenkrát ovlivnilo mnohem více faktorů. Ze všech stran se na něho valily otázky, zda se vrátí k Helloween a natočí nové album ve stylu "Keepers..." a při vydání jeho sólových desek byl hned uložen k ledu kvůli nezájmu a těžké kritice fanoušků. Tenkrát to Michi nesl velmi těžce a nechtěl být jen pouhou loutkou, která bude vytvářet a zpívat hudbu tak, jak chtějí druzí. V roce 2003 dokonce chybělo velmi málo k tomu, abychom založili společný projekt s Rolandem Grapowem (ex-Helloween, Masterplan, Kreyson), Ulim Kuschem (ex-Gamma Ray, ex-Helloween, Last Union) a právě Michim, který by byl založen na metalových základech. Bohužel se tak nestalo právě díky Michimu znechucení. Myslím si, že velkou měrou pro návrat Michiho na pódia zapůsobil Tobi Sammet s projektem Avantasia. Tam se to zlomilo a Michi zjistil, že vše je v metalovém světě docela jinak, než si myslel (smích).

Co si vlastně myslíte o jeho sólových aktivitách?
Stále budu tvrdit, že Michi má dokonalý hlas, a že je to jeho dar od boha. Bohužel na svých sólových albech nevyužil ani špetku potenciálu, který má. Některé skladby nejsou špatné (zejména projekt Place Vendome mám moc rád), ale většinu z nich zpívá v polohách, ve kterých je zaměnitelný s každým druhým zpěvákem. Síla jeho hlasu je v něčem úplně jiném než v tom, co předvedl na vlastních albech.

Vy sám jste před několika lety vydal také svojí sólovou desku...
...že tě přerušuji. Ona to vlastně sólová deska v pravém slova smyslu není. Chtěl jsem jen s mými přáteli oslavit výročí mé činnosti v profesionální hudební dráze. Kdybych někdy vydal opravdové sólové album, tak by bylo zcela v jiném stylu.

Když už jste zmínil osobu Tobiase Sammeta, tak by mne zajímalo, jak to je s vaší další případnou účastí na projektu Avantasia.
To se ptáš na špatné adrese (smích). S Tobim jsem na projektu Avantasia naposledy spolupracoval snad v roce 2010 a od té doby se mi neozval (smích). Zřejmě již mé služby nepotřebuje, neboť jeho projekt se skládá z mnoha kvalitních zpěváků a hudebníků, ale kdyby se případně ozval se zájmem o další spolupráci, tak se rozhodně bránit nebudu. Tobimu v jeho hudební činnosti velmi fandím!

Na které album ve své diskografii jste opravdu pyšný?
Na to se nedá jednoduše odpovědět. Miluji všechna svá alba a za všemi si stojím. Jinak bychom je přece nevydávali (smích). Ale zvláštní vztah budu mít vždy k "Walls Of Jericho" od Helloween, neboť se jedná o první plnohodnotnou nahrávku, kterou i dnes fanoušci stále poslouchají a "Land Of The Free" od Gamma Ray, která jasně definovala styl kapely v její nejlepší formě.

Jak trávíte volný čas?
S rodinou doma v Hamburgu nebo v Žilině na Slovensku. Je tu nádherná příroda, čistý vzduch a vždy tu naberu novou dávku energie a klidu. Rád odpočívám u vody nebo si přečtu zajímavou knihu a samozřejmě teď žiji především pro svojí dceru Lily, která mi změnila celý život.

František Šafr             


FB Kai HANSEN

Foto: archiv Kaie Hansena


Vydáno: 25.08.2019
Přečteno: 8051x




počet příspěvků: 26

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Koncert se povedl a...1. 11. 2022 8:50 Majk
XXXUž rok se čas od...31. 10. 2022 22:49 Jirka Pokorný
Já jsem se asi...25. 11. 2019 10:50 htaedas
KaiAhoj mr.deadhead,...24. 11. 2019 20:33 Hanzi
Budu li hrát na...23. 11. 2019 14:35 mr.deadhead


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.11817 sekund.