RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




MUNICIPAL WASTE - Hazardous Mutation

Debut americké party Municipal Waste vyšel v roce 2003, tedy v době, kdy thrash metalu věřil jenom málokdo. On také (relativní) úspěch této kapely nebyl okamžitý, pánové museli chvíli počkat, ale vyplatilo se. Situace na scéně se totiž pomalu začala měnit, přičemž nemalý podíl na tomto posunu má také fošna „Hazardous Mutation“, kterou Amíci vydali v létě roku 2005. Kapela nakráčela do studia s novým basákem Philipem Hallem i bicmenem Dave Wittem, což byl první ze zásadních prvků budoucího úspěchu. Sestava se totiž v tu chvíli stabilizovala (kapela hraje do dnešních dnů beze změny, pouze před třemi lety přibyl druhý kytarista Nick Poulos, i ten ale s Municipal Waste dříve spolupracoval, např. jako producent), zároveň došlo k podepsání smlouvy se slovutnějším labelem Earache Records, ale hlavně se podařilo zdokonalit kompoziční potenciál, vylepšit zvuk a crossoverovém světu tak nabídnout první z metalografických klenotů této americké party.

Celková stopáž nahrávky se tentokrát z podměrečné osmnáctiminutové debutové délky posouvá k půlhodinové hranici. Skladby jsou propracovanější a nabízejí více prostoru k rozvíjení vnitřního děje, přibyly sóla a melodie, tempové zvraty jiskří dynamikou, riffy zuří jako nasraný Joe Pesci v Mafiánech a Casinu dohromady, rytmiku zdobí aktivní forčeking a zpěvák Tony Foresta hází fráze – většinou se točící kolem chlastu - s daleko větší jistotou. Celkový výraz kapely je zkrátka sebevědomější, což okamžitě potvrdí parádní nájezdové intro, které startuje neméně výživnou palbu „Deathripper“. V ten moment vybuchne mimořádně kvalitní crossoverová show, jež nabývá na síle až do poslední položky, a to v podstatě matematicky úměrnou řadou. Vše dává smysl a každý okamžik má své kompozičně přesně vykalkulované místo.

Proto nikoli z nutnosti, ale spíše pro zajímavost uvedeme několik úseků, které symbolicky vypichují kvalitu této desky. Opominout bychom neměli výtečně nafrázované kusy „Hazardous Mutation“ a „Guilty Of Being Tight“, v němž se dočkáme osvěžujících melodických prvků nebo úvodního samplu, který pochází z hororu Phantasm. Víc do thrashového hoblingu se nakloní parádní flák „Mind Eraser“, song „The Thrashin´Of The Christ“ oproti tomu načíná deathově hutná riffáž (basák Land Phil je ostatně velkým fanouškem daného žánru), jež se brzy přeskupí v chytlavé akcelerační inferno s jekotem à la Tom Araya ze Slayer, punkové rozlučce „Bangover“ zase sluší nápaditá kytarová gradace.

Album „Hazardous Mutation“ – s cover artem od známého Eda Repky - je žánrovou perlou, která skvělým způsobem kombinuje styly hardcore, thrash metal a punk (ačkoli známek tohoto žánru oproti debutu značně ubylo), přičemž vše probíhá v přirozené symbióze, podtržené precizní technikou jak řemeslnou, tak skladatelskou. Sám Tony Foresta v rozhovorech uvádí, že to byla právě druhá studiovka jeho kapely, která znamenala pověstný zlom. Bylo možné téměř v „přímém přenosu“ sledovat, jak se situace začíná měnit, což měly důrazně a naplno potvrdit navazující dvě placky „The Art Of Partying“ a „Massive Aggressive“.

Petr Štěpnička             


FB MUNICIPAL WASTE

YouTube ukázka - celé album

Seznam skladeb:
1. Intro / Deathripper
2. Unleash the Bastards
3. The Thing
4. Blood Drive
5. Accelerated Vision
6. Guilty of Being Tight
7. Set to Destruct
8. Hazardous Mutation
9. Nailed Casket
10. Abusement Park
11. Black Ice
12. Mind Eraser
13. Terror Shark
14. The Thrashin´ of the Christ
15. Bangover

Sestava:
Tony - zpěv
Ryan - kytara
Andy - baskytara
Brandon - bicí

Rok vydání: 2005
Čas: 26:03
Produkce: Cory Smoot
Label: Earache Records
Země: USA
Žánr: crossover-thrash

Diskografie:
2003 - Waste ´Em All
2005 - Hazardous Mutation
2007 - The Art Of Partying
2009 - Massive Aggressive
2012 - The Fatal Feast
2017 - Slime And Punishment

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 28.11.2019
Přečteno: 1500x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09073 sekund.