ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




THE AGONIST - Orphans

Kanadští The Agonist asi nejvíc vešli ve známost kvůli působení Alissy White-Gluz, která v této skupině zpívala od jejího začátku v roce 2004. Před pěti lety však přešla do slavných Arch Enemy a The Agonist museli hledat náhradu. Novou zpěvačkou se stala Vicky Psarakis a volba to byla dobrá, protože tahle dáma dovede pořádně řvát, ale i obstojně zpívat. Kanaďani nyní přicházejí s šestou, dosud nejambicióznější, řadovou nahrávkou „Orphans“. The Agonist vždy hráli nabušený energický moderní metal, ale stále jim něco chybělo k tomu, aby se dostali do pomyslné první metalové ligy. Novinka vychází opět u Napalm Records a dala o sobě hlasitě vědět prostřednictvím hned tří povedených videoklipů. Z nich se zdá, že kapela ve svém snažení dosáhla vyššího levelu.

První „klipovkou“ je i úvodní skladba na desce „In Vertigo“. Ta překvapí již svým začátkem, kde se mísí takřka deathcoreová brutalita s gotickou atmosférou. Nechybí ani technicky vyspělé kytarové sólo. Píseň pak kombinuje střední rytmus s chvilkovými útoky, kdy bicí zrychlí a Vicky vytasí překvapivě vysoce položený zpěv, takřka soprán. „In Verigo“ se neustále proměňuje. Dvoukopákové pasáže, kdy Vicky zpívá čistě, střídají brutální metalcorem nabušené části. Najde se i chvilka pro zviditelnění baskytary. Velkým překvapením je závěrečná pasáž, kdy Vicky vytasí neskutečný growl, který by se neztratil v žádné slum death metalové partě. Úvodní skladba rozehraje album opravdu ve velkém stylu. Dál už The Agonist postupují podobně, i když natolik progresivní a variabilní skladbu si již nedovolí.

„As One We Survive“ nabídne brutální nátlakové pasáže, kdy Vicky řve jak o život, ale také velice melodické momenty, kdy naopak ukazuje svůj rozsah. Nelze si nevšimnout velké stylové podobnosti s dnes již populárními Jinjer. Takřka stejnou formulku používá kapela i nadále. Na posluchače útočí protiklady, brutalitu střídá melodie skoro v pravidelném intervalu. The Agonist nelze upřít výborná technika, s nástroji si skutečně vědí rady, ale chybí hitovější skladby jako „In Vertigo“. Nejvíce asi zaujme, když Vicky začne opravdu hluboce chrčet. Celkově je její výkon na desce velice dobrý a patří k ozdobám alba. Oživení přináší „Blood Is My Guide“ jež překvapí lehce orientálním vyzněním. To se projevuje v melodiích i stylu zpěvu. Tenhle exotický prvek skladba kombinuje s deathmetalovými sypačkami. Do rockovějších vod zavítá „Mr.Cold“, metalcoreověji zaburácí „Dust To Dust“, která je ve výsledku ale poměrně uřvaná. „Orphans“ přestává být zajímavé a nebýt závěrečné (opět klipové) „Burn It All Down“, která zaujme svou energií a hitovým refrénem, jevila by se celá druhá polovina alba jako zbytečná.

The Agonist servírují pestrou paletu metalové moderny. Melodický death metal, metalcore či trochu progu. Spoustu věcí je na „Orphans“ výborných, přesto se pocit nadšení se nedostavuje. „In Vertigo“ či „Burn It All Down“ jsou skvělé kusy, ale na albu na ně kapela nedokázala nějak navázat. Vysoké nasazení nezabrání tomu, aby deska nepůsobila překvapivě jednolitě. Navíc sama od sebe nabídne srovnání se stylově spřízněnými Jinjer, se kterými prohrává. „Orphans“ je velice dobré, výrazně nadprůměrné album, které však na ty nejvyšší známky nedosahuje.

Tomáš Marton             


theagonistband.com

YouTube ukázka - In Vertigo

Seznam skladeb:
1. In Vertigo
2. As One We Survive
3. The Gift of Silence
4. Blood as My Guide
5. Mr. Cold
6. Dust to Dust
7. A Devil Made Me Do It
8. The Killing I
9. Orphans
10. Burn It All Down

Sestava:
Vicky Psarakis - zpěv
Pascal Jobin - kytara
Danny Marino - kytara
Chris Kells - baskytara
Simon McKay - bicí

Rok vydání: 2019
Čas:42:56
Label: Napalm Record
Země:Kanada
Žánr: Modern metal

Diskografie:
2007 - Once Only Imagined
2009 - Lullabies for the Dormant Mind
2012 - Prisoners
2015 - Eye of Providence
2016 - Five
2019 - Orphans

Foto: archiv kapely


Vydáno: 09.10.2019
Přečteno: 1803x




počet příspěvků: 4

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
MereszJasný, to už je o...11. 10. 2019 16:33 Supermartonátor
Možno aj u mňa...11. 10. 2019 13:20 Meresz
MereszJsem rád, že se...10. 10. 2019 23:44 Supermartonátor
Výborný album....10. 10. 2019 19:50 Meresz


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.13419 sekund.