Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




SONATA ARCTICA - Talviö

Sonata Arctica vydala svou jubilejní desátou řadovou desku a ta svým obalem může trochu klamat. „Talviö“ (Zimní noc) zobrazuje zimní krajinu, což je pro kapelu typické a může to evokovat, že se bude jednat o klasickou desku Sonaty Arcticy. Jenže tak to opravdu není. Kapela se totiž rozhodně nevrací ke svému projevu ze začátku kariéry. Sonata Arctica se propracovala od power metalových počátků a progového období až k minulému zvláštnímu počinu „The Ninth Hour“, který chvílemi kapelu směřoval až někam k rockovým vodám. Změnil se především zvuk. Ten moderní metalový vystřídal poněkud hodný, milý, ale nevýrazný sound, který právě dával nahrávce spíše rockový odér.

„Talviö“ svým způsobem pokračuje v nastolené cestě. Hlavní devízou Sonaty Arcticy vždy byla chytlavost. Singly vypuštěné do éteru ještě před vydáním alba ale přivodily spíše rozpačité pocity. „Cold“ svým úvodem připomněla starší hit kapely „I Have Right“, ale dále nepřinesla příliš dobrý refrén a celkově působila zvláštně. Jaksi unaveně, bez jiskry a nějakého silného nápadu. Za to může i Tonyho zpěv, který zní slabě, Tony se navíc ve videu chová jako přeafektovaný šílenec. To samé předvádí i v druhém klipu k „Who Failed The Most“. Člověk má až strach o jeho duševní zdraví. Samotná skladba „Who Failed The Most“, stejně jako „Cold“, vyvolá spíš rozpačitost než nadšení. Nejedná se o žádný hit na první dobrou, ale o „citlivou“ hard rockovou píseň, která nakonec nabídne hezkou melodii, ale příliš dlouho se vám v paměti neohřeje. To je asi největší zklamání desky. Chybí pořádný hit. Melodie Sonata (vlastně Tony) stále skládá pěkné, jen buď zní jako recyklovaný materiál nebo jednoduše nejsou tak chytlavé.

Zklamaní budou nejspíš power metaloví fanoušci. Příliš muziky tu pro ně není, ačkoliv úplně na tento styl kapela nerezignovala. Hned úvodní „Message From The Sun“ je solidním metalovým kouskem. „A Litlle Less Understanding“ také může potěšit starší příznivce, nicméně velká část skladby připomíná období desky „Unia“. Mezi tvrdší kousky můžeme počítat i „Demon´s Gate“, který kombinuje power metalové prvky (parádní riff) s košatými teatrálními melodiemi. Důležitou součástí tvorby kapely jsou rovněž balady. „The Last Of The Tombs“ je popová, velice emotivní písnička. A překvapivě je velice povedená. Totéž se dá říct i o „The Garden“, která celou desku uzavírá, ale zde by si asi člověk představil jiný konec nahrávky. Po „The Garden“ se vám totiž může lehce stát, že usnete, v podstatě zní jako ukolébavka (bez ironie).

Zklamání, vyměknutí, rozpačitost, unavenost. To vše vás může při poslechu „Talviö“ napadnout (ano, tuším, že některé z vás napadnou i vulgární výrazy). Již jsem zmínil Tonyho mnohdy ztrápený zpěv bez energie, ale k celkovému „unavenému“ dojmu přispívá i zvuk. Ten je nevýrazný, slabý a má problém s kytarami, které někdy zní překvapivě dobře, čitelně, ale jindy jako by zmizely. Je možné, že se Sonata Arctica snaží o dynamiku zvuku a jistou autentičnost, to samé platí o zpěvu. Prostě se vše obejde bez větších úprav. Jenže výsledek není až tak dynamický, spíš Sonata zní jako bez šťávy.

Zvláštní potom je skutečnost, že nejenergičtější skladba na desce je instrumentálka „Ismo´ Got Good Reactors“. Tady kapela experimentuje a konečně zrychlí. Bicí mají najednou razanci, klávesy v pozadí tvoří zajímavou epickou atmosféru a do čela se dostává sólující kytara, která tvoří melodii. A ono to funguje. Druhou takovou nejzajímavější a nejlepší písní je „Storm The Armada“. Začátek překvapí jistou podobností s Iron Maiden, i oni takhle rádi vybrnkávají začátky některých svých písní. Následně se skladba rozjede do středního tempa a přináší to, co je na Sonatě skvělé. Melodie, emoce, ale i metalové riffy. Kombinace, jež kapelu vždy zdobila. Dokonce i popěvek v pozadí zní chytlavě, stejně jako dobře využité klávesy.

Je těžké „Talviö“ jednoduše odsoudit nebo naopak pochválit. Je kontroverzní, rozpolcené a nejednoznačné. Rozhodně s každým poslechem roste, a proto je třeba počáteční skepsi překonat a dát mu šanci. Obsahuje pestrou paletu písní, které mnohdy odkazují na všechna období kapely. Některé z nich jsou povedené („Demon´s Gate“, „The Last Of The Tombs“, „Ismo´ Got Good Reactors“, „Storm The Armada“), jiné naopak („Cold“, „Who Failed The Most“). Největším mínusem je absence větší energie. Jako by desce chyběl elán. I proto může odradit spoustu posluchačů. „Talviö“ dostává v podstatě průměrnou známku, přitom Sonata Arctica rozhodně průměrná není. Je stále originální a jedinečná. „Talviö“ ale není deska, jakou by si člověk od této kapely přál. Příště snad přibude energie a především lepší melodie.

Tomáš Marton             


www.sonataarctica.info

YouTube ukázka - Cold

Seznam skladeb:
1. Message from the Sun
2. Whirlwind
3. Cold
4. Storm the Armada
5. The Last of the Lambs
6. Who Failed the Most
7. Ismo´s Got Good Reactors
8. Demon´s Cage
9. A Little Less Understanding
10. The Raven Still Flies with You
11. The Garden

Sestava:
Tony Kakko - zpěv, klávesy
Elias Viljanen - kytara
Pasi Kauppinen - baskytara
Henrik Klingenberg - klávesy
Tommy Portimo - bicí

Rok vydání: 2019
Čas: 56:14
Label: Nuclear Blast
Země:Finsko
Žánr: Power metal/rock

Diskografie:
1999 - Ecliptica
2001 - Silence
2003 - Winterheart´s Guild
2004 - Reckoning Night
2007 - Unia
2009 - The Days Of Grays
2012 - Stones Grow Her Name
2014 - Pariah´s Child
2016 - The Ninth Hour
2019 - Talviö

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 23.09.2019
Přečteno: 3747x




počet příspěvků: 7

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
není to tamAsi tak. Není to...26. 09. 2019 11:59 Eurycantha
Mám dojem, že...24. 09. 2019 9:35 ov42
Zvuk opravdu není...23. 09. 2019 16:06 Pagan
--Nic ti není do...23. 09. 2019 10:37 Petronius
DotazPetronius, na čem...23. 09. 2019 10:07 Petr


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.0916 sekund.