BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




DAWN OF SOLACE - Waves

Pro milovníky severského metalu nebude jméno Tuomas Saukkonen neznámé. Tenhle chlápek má prsty v mnoha kapelách a projektech, z nichž je v současnosti nejpopulárnější asi Wolfheart, nezanedbatelný význam měli i dneš už neexistující (nebo prozatím spící) Before The Dawn a Black Sun Aeon. Tato uskupení se věnovala převážně melodickému death metalu s více či méně prvky gotiky nebo doomu. Nyní Saukkonen přichází s nahrávkou pod hlavičkou Dawn Of Solace s níž vydal před čtrnácti lety desku „The Darkness“ a poté její činnost, zřejmě v důsledku jiných zájmů, utlumil.

Druhá řadovka Dawn Of Solace se jmenuje „Waves“ a Saukkonen se na ní drží toho, co mu jde nejlépe, tedy melodické hudby s pořádnou dávkou melancholie. Hned úvodní pecka „Lead Wings“ to jen potvrzuje. Svižná skladba je hudebně hodně blízko melodickému death metalu finské školy, jen si vystačí bez growlingu. Skladba je zcela v režii zpěváka Mikko Heikilly. Jeho krásný hlas dokáže okamžitě strhnout. "Ashes" prozradí, že oproti jiným Saukkonenovým kapelám jsou Dawn Of Solace o něco jemnější. Tempo je pomalé (doom metal tu hraje první housle) a riffy zádumčivé. Atmosféra by mohla být klidně soundtrackem k zimě. Píseň mohutně nakopne epické kytarové sólo v její druhé polovině. A další skladby pokračují ve stejném duchu, což je trochu škoda, protože jsou procítěné, v refrénech i poměrně hitové, ale nemají moc čím překvapit.

O to se snaží „Tuli“. Ta představuje pořádnou změnu. Skoro polovina stopáže je ryze instrumentální. Nelze si nevšimnout podladěné kytary a tím pádem větší hřmotnosti muziky. Když se začne zpívat, zjistíte, že kapela přehodila výhybku z angličtiny na finštinu. Svým growlem do skladby přispěje sám Tuomas Saukkanen. Je to jedna z těch skladeb, kvůli kterým se vyplatí tuhle desku vyzkoušet. V „Choice“ si zahostuje Saukkanenův starý známý Eikind (Winds, Before The Dawn), který si zazpíval už na debutu Dawn Of Solace. Tahle skladba nabídne velice výrazné melodie a patří k tomu nejlepšímu na albu. Závěr desky patří baladě „Ghost“, v níž se potkává jen klavír a Mikkův hlas. Povedená záležitost, která připomíná podobné závěry alb, jaké mívali Crematory (např. „Perils Of The Wind“).

„Waves“ je další povedenou deskou z dílny Tuomase Saukkonena. Většinu času se nese na vlnách jemnějšího doom metalu a jen občas zrychlí směrem k melo-death metalu. Výsledkem je emotivní hudba s „velkými“ melodiemi. K vyššímu bodovému ohodnocení však chybí větší variabilita nahrávky. Deska je po většinu času zkrátka dost předvídatelná. Více „překvapení“ v duchu skladby „Tuli“ či svižnější pasáží jako v úvodní „Lead Wings“ by bylo vítaných. Album se dobře poslouchá, ale ze sedačky nevyhodí, nicméně k pohodovému uvelebení a popíjení kávy se hodí výborně.

Tomáš Marton             


FB DAWN OFSOLACE

YouTube ukázka - Lead Wings

Seznam skladeb:
1. Lead Wings
2. Ashes
3. Silence
4. Hiding
5. Tuli
6. Numb
7. Choice
8. Ghost

Sestava:
Tuomas Saukkonen - growl, všechny nástroje
Mikko Heikkilä - zpěv

Host:
Eikind - zpěv

Rok vydání: 2020
Čas:40:59
Label: Noble Demon
Země:Finsko
Žánr: Melodický doom Metal

Diskografie:
2006 - The Darkness
2020 - Waves

Foto: archiv kapely


Vydáno: 18.02.2020
Přečteno: 1450x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Adrian: Jo,...18. 02. 2020 17:34 Supermartonátor
Tohle album by bylo...18. 02. 2020 8:23 adrian


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.12756 sekund.