DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




DELAIN - Apocalypse and Chill

Holandští Delain už dnes platí za stálice melodického metalu se zpěvulí v čele. Poslední roky měla jejich tvorba vzestupnou tendenci a loňské EP „Hunter´s Moon“ ukázalo Delain jako pořádně našlapanou kapelu, která se nebojí experimentovat. Například s přitvrzením své hudby a čím dál větší orientací na moderní, téměř djentový zvuk.

Novinka dostala jméno „Apocalypse and Chill“ a zaujala naprosto debi…ošklivým obalem. Není jen „nemetalový“, ale navíc graficky nevábný, ačkoliv ve finále je motiv slečny, užívající si na lehátku pohodičku, zatímco za ní vybuchují domy, vcelku i vtipný a korespondující s názvem alba. Přesto dřívější obaly desek byly u Delain většinou krásné a tak tenhle obrázek zamrzí. Důležitá je však hudba. Úvodní „One second“ je jasná hitovka. Trochu připomene Within Temptation a jejich pokusy o modernější metal (coreové vokály a kytary), ale Delain mají větší tah na bránu. „We Had Everything“ je ve stylu melodií a skladatelského rukopisu typická „delainovka“. Velice příjemná skladba, která by klidně mohla vládnout rádiím.

„Chemical Redemption“ vás uvítá silným rytmickým riffem, který velice evokuje Crematory. Samozřejmě další průběh písně již zcela jasně pasuje k Delain. Výrazně o sobě dají vědět klávesy stylizované do „osmdesátkového“ zvuku. Nesmírně melodická věc, která potvrzuje hitový začátek desky. „Burning Bridges“ opět lehce připomene Within Temptation, ale současně se jedná o kousek, který kapele velice sluší. Pozornost strhává velkolepý refrén a také pasáž ozdobená growlingem a následnou symfo-metalovou nádherou. Jedním z hlavních vrcholů alba je úžasná „Vengeance“. Patří k nejsymfoničtějším kusům nahrávky a hostuje v ní Yannis Papadopoulos z Beast In Black. Především závěr písně je strhující a zní jak filmová muzika.

Pořádně podladěné kytary vytasí „To Live Is To Die“, jež vytvoří poměrně tajemnou atmosféru, aniž by slevila z hitovosti. Až do této chvíle je album naprosto famózní. Následují dvě písně „Let´s Dance“, „Creatures“ jsou sice velice dobré, ale trochu uberou z nadšení. Nejsou nevýrazné, spíš obyčejné. Situace se opět změní s krátkou baladou „Ghost House Heart“. Tichá intimní píseň s nádhernými houslemi disponuje hezkou melodií a posluchače připraví na další vrchol alba. Tím je singlová „Master Of Destiny“, která už byla na EP „Hunter´s Moon“. Tahle strhující skladba je ztělesněním epičnosti a symfo-metalové dokonalosti.

A Delain v tomto pokračují. Závěr nahrávky je velice silný. Kapela si je jistá v kramflecích a moc dobře ví, že dobré melodie jim zkrátka jdou prakticky sami. Písně mají dynamiku a jsou zábavné. Jako bonus k už tak skvělému zážitku Delain servírují překvapení na konec. Instrumentálka „Combustion“ začíná, jak kdyby jí složil Joe Satriani a poté se vytasí s brutálními djentovými riffy. Delain se tu pohybují ve zcela jiných vodách, než doposud. Kdo si myslí, že kapela skládá jen jednoduché hitovky a pohybuje se někdy takřka na hraně pop metalu, nechť si pustí tuhle naprostou parádu.

Delain natočili nesmírně zábavné album. Je doslova nadupané skvělými melodiemi a nápady. Současně se ještě více projevuje jejich záliba v metalové moderně a tak djentových kytar opět přibylo. „Apocalypse and Chill“ je radost poslouchat, mnoho takto kreativních kapel není.

Tomáš Marton             


www.delain.nl

YouTube ukázka - Masters Of Destiny

Seznam skladeb:
1. One Second
2. We Had Everything
3. Chemical Redemption
4. Burning Bridges
5. Vengeance
6. To Live Is to Die
7. Let´s Dance
8. Creatures
9. Ghost House Heart
10. Masters of Destiny
11. Legions of the Lost
12. The Greatest Escape
13. Combustion

Sestava:
Charlotte Wessels - zpěv
Timo Somers - kytara
Otto Schimmelpenninck van der Oije - baskytara
Martijn Westerholt - klávesy
Joey Marin de Boer - bicí

Rok vydání: 2020
Čas:56:06
Label: Napalm Records
Země:Nizozemsko
Žánr: Moderní symfo metal

Diskografie:
2006 - Lucidity
2009 - April Rain
2012 - We Are the Others
2014 - The Human Contradiction
2016 - Moonbathers
2020 - Apocalypse and Chill

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 17.03.2020
Přečteno: 4134x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Naprostý souhlas s...8. 04. 2020 23:34 Zdeněk
--Poté, co loni...17. 03. 2020 8:36 Petronius


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.1138 sekund.