RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




AUGUST BURNS RED - Guardians

August Burns Red patřili na začátku nového tisíciletí k první metalcorové vlně a za tu dobu již stačili ovlivnit další generaci muzikantů a zároveň zůstat relevantní v daném subžánru. Svůj styl album od alba tříbili a rozšiřovali, až se u této smečky zaběhlo ustálené slovní spojení „technický metalcore“.

Psal se rok 2015 a kapela vydala desku „Found in Far Away Places“, které bylo částečně vyčítáno příliš mnoho experimentů. Dva roky na to August Burns Red rozmetaly veškeré negativní reakce výborným albem „Phantom Anthem“ a fanoušci i odborná veřejnost byli napjatí, kterým směrem se americká parta vydá tentokrát. Bude se opět variovat osvědčený recept nebo si kapela šáhne na dno a vynasnaží se vydolovat ještě něco úplně jiného a začne opět hrát na experimentální notu?

Vydat se různými cestami a zároveň nezapomenout na esenci svého úspěchu šlo kapele vždy dobře. Odhadnout, kdy už se tradiční postupy a osvědčené metody zajídají, je (vedle brilantních muzikantských výkonů) obrovská výhoda v myšlení August Burns Red (a vlastně i obdobně smýšlejících kapel obecně). „Guardians“ tak měli cestu otevřenou a teď už se jen čekalo a odhadovalo, kterou skulinku a přístup si sympatická pětice zvolí tentokrát.

Inu, novinka vesměs kombinuje netradiční stránku metalcoru s tou nejpodstatnější složkou, která kapelu proslavila – tedy hutnými riffy a breakdowny. Výsledkem ovšem není ani vyloženě novátorský přístup ve skládání písní jako ve „Found in Far Away Places“ (využití jiných nástrojů, čisté vokály, rozvolněné mezihry) ani symbióza tvrdosti a chytlavých (především kytarových) melodií jako ve „Phantom Anthem“. „Guardians“ jede u obou výše zmíněných protipólů tak trochu na půl plynu a když se konzument zaposlouchá do „Lighthouse“ nebo „Bloodletter“, najednou mizí veškerá invence a kapela se přibližuje k šedému průměru. Prim nehraje žádná vychytaná rytmika nebo kytarové nápady, což by se, troufám říci, u dřívějších alb nestalo.

Druhým problémem alba je poměrně plochý zvuk a zpátečnické postupy, vedoucí někam k desce „Leveler“, kde se písně slévají do jednoho-dvou riffů a podobného tempa. Chybí inovativní myšlení ve struktuře písní a chybí nějaký moment překvapení, melodická linka, harmonický postup, break na bicí, který by rozpůlil písničku a nakopnul ji o level výš…Samozřejmě je potřeba mít na mysli, že August Burns Red jsou ve svém subžánru na špičce a instrumentálně se stále jedná o velice nadprůměrný kousek. Jen se při ohlédnutí zpět na diskografii kapely nelze ubránit pocitu, že nabídnutý materiál mohl dostat větší péči a že ta tolik omílaná Achillova pata deset let zpátky, tedy nejednoznačnost a monotónnost songů, měla zůstat v propadlišti dějin.

Na druhou stranu – August Burns Red jsou králové breakdownů a i v „Guardians“ jim tato disciplína zachraňuje posluchačovu pozornost. Jakmile se totiž rozezní sesynchronizovaná rytmika všech instrumentů, podpořená mocným growlem, písnička dostane obrovské grády a tvrdé pasáže je radost poslouchat. Ať už se jedná o „The Narrative“, „Paramount“ nebo „Defender“, kapela si je velice dobře vědoma, kde tkví její síla a využívá této dovednosti na maximum. Škoda, že se k ní tentokrát nepřidaly i ve větším množství další ingredience, které v minulých letech tolik zdobily předchozí alba – melodické pasáže, kreativní mezihry, různorodost nástrojů a hraní si s harmoniemi. „Guardians“ je tak v konečném důsledku nadprůměrné svou tvrdostí a instrumentální stránkou, ale v rámci diskografie kapely se jedná o jeden z nejhorších zářezů.

Radek Neuman             


www.augustburnsred.com

YouTube ukázka - Defender

Seznam skladeb:
1. The Narrative
2. Bones
3. Paramount
4. Defender
5. Lighthouse
6. Dismembered Memory
7. Ties That Bind
8. Bloodletter
9. Extinct By Instinct
10. Empty Heaven
11. Three Fountains

Sestava:
Jake Luhrs - zpěv
JB Brubaker - kytara
Brent Rambler - kytara
David Davidson – basová kytara, vokály
Matt Greiner – bicí

Rok vydání: 2020
Čas: 49:29
Label: Fearless Records
Země: USA
Žánr: technický metalcore

Diskografie:
2005 – Thrill Seeker
2007 – Messengers
2009 – Constellations
2011 – Leveler
2013 – Rescue & Restore
2015 - Found in Far Away Places
2017 - Phantom Anthem
2020 - Guardians

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 27.04.2020
Přečteno: 1205x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09426 sekund.