ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




BENEDICTION - Scriptures

Ještě než se začtete do recenze novinky deatherů Benediction, zkuste si představit následující scénu: parta chlapů v montérkách je nastoupená s úhlovými bruskami. Ve zpocených pěstích drtí rukojeť přístroje, ukazováčky nervózně těkají na spínači. Když v tom kdosi vykřikne "teď!" a všichni začnou diamantovým kotoučem zběsile řezat do betonového kvádru. Kolem paží lítá ostře zářivý jiskrný ohňostroj a prostor pohlcuje svírající vřeštivý rachot. Boj, kdy pevná a minimálně poddajná hmota musí ustoupit fyzické síle a odhodlání lidského ducha. Tak zhruba takový výjev mi naskakuje při poslechu fošny "Scriptures", kterou britští matadoři vyflusli na scénu 16. října.

Tohle album, které vychází dvanát let po předešlé stuidovce "Killing Music", musí být pro většinu fanoušků jako znovuzrození. Do kapely se totiž vrátil zpěvák Dave Ingram, který s Benediction stvořil většinu devadesátkové metalografie. Pak si ale pánové dali sbohem, přičemž k opětovnému shledání došlo až v loňském roce. Tato skutečnost všechny zúčastněné nakopla k mimořádnému výkonu, při němž přestalo hrát roli datum narození, které visí v občanských průkazech kmenového tria hudebníků. Letitou zkušenost lze vyčíst z precizní a maximálně technické hry, energický výdaj, jenž toto profesorské představení doprovází, by ale Britům mohl závidět leckterý dvacátník. Ryzí old-school oháknutý moderním a do detailu vybalancovaným zvukem, s produkčním štemplem od klasika Scotta Atkinsona. Metal, který láme beton.

Je však nutné si upřesnit deathovou škatuli, kterou se Britové běžně nálepkují nebo jsou nálepkováni. Placka "Scriptures" je totiž úplně stejně, ne-li víc, thrashová. Kytary nejsou deathově podladěné, blast-beaty neexistují a celkový výraz je obecně měkčí, než bývá u tradičních spolků zvykem. Nic pro vyznavače hlubokého brutalu ve stylu Nile, Immolation či Dying Fetus, naopak výživná krmě pro fanoušky vícežánrových ikon jako Vader, Deicide, Asphyx nebo Bolt Thrower. Benediction jdou ale ještě dál, když se často otřou o hardcore punkovou esenci, kterou bez rozpaků navrtají na deathový základ. To vše jenom umocňuje živočišnost nahrávky, jejíž podstatu tvoří rychlost a okamžitě funkční riffy, které sice hrají na osvědčenou a občas trochu ohranou jistotu, což jim ale nic neubírá z jejich chytlavosti. Právě naopak.

Skladby jsou chytře sestaveny tak, abychom si nevšímali nějaké neosobitosti a nechali se smést agresivními vlnami, které následují jedna za druhou a ojedinělé klidnější plochy jim k tomuto efektu jenom účelně pomáhají. Zabírá to spolehlivě, a když už se přece jenom zdá, že rozjetá mašina zbytečně přibržďuje, přijde hladová akcelerace, která veškeré pochyby rozmetá na neškodnou drť, viz kupříkladu nesmírně svůdné nájezdy a valy songů jako "Scriptures In Scarlet", "Stormcrow", "In Our Hands, The Scars", "Embrace The Kill", "Newerwhen" nebo "The Blight At The End". K tomu úplně stejně omamný projev Davida Ingrama, do jehož hlasivek byl zřejmě voperován démonický zkreslovač hlasu. Výsledkem je intenzivní a krajně přitažlivé thrash´n´deathové album, které mělo parametry klasického díla již v momentě, kdy Britové vstoupili do studia.

Petr Štěpnička             


FB BENEDICTION

YouTube ukázka - Iterations Of I

Seznam skladeb:
1. Iterations Of I
2. Scriptures In Scarlet
3. The Crooked Man
4. Stormcrow
5. Progenitors Of A New Paradigm
6. Rabid Carnality
7. In Our Hands, The Scars
8. Tear Off These Wings
9. Embrace The Kill
10. Neverwhen
11. The Blight At The End
12. We Are Legion

Sestava:
Dave Ingram - zpěv
Peter Rew - kytara
Darren Brookes - kytara
Dan Bate - baskytara
Giovanni Durst - bicí

Rok vydání: 2020
Čas: 46:00
Produkce: Scott Atkins
Label: Nuclear Blast
Země: Velká Británie
Žánr: death/thrash metal

Diskografie:
1990 - Subconscious Terror
1991 - The Grand Leveller
1993 - Transcend the Rubicon
1995 - The Dreams You Dread
1998 - Grind Bastard
2001 - Organised Chaos
2008 - Killing Music
2020 - Scriptures

Foto: archiv kapely


Vydáno: 26.10.2020
Přečteno: 1917x




počet příspěvků: 4

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Skvělá fošna....28. 10. 2020 8:39 Hunter
Deska roku 2020Protože zatím...26. 10. 2020 16:08 David Svoboda
Nejočekávanější...26. 10. 2020 8:32 orre
Album jsem slyšel,...26. 10. 2020 0:51 rumcajs


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09247 sekund.