DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




KURTIZÁNY Z 25. AVENUE - Honzíkova cesta

Dlouhých jedenáct roků čekali příznivci tuzemských crossoverových legend na novou a dlouho slibovanou řadovou desku. Od vydání alba "Teorie morfické rezonance" se toho v kapele událo mnoho, přičemž tou nejzásadnější změnou bylo angažování zpěváka Dana Kurze (mimo jiné Atari Terror), který svým příchodem sňal pěvecké břímě z kytaristy a kapelníka Tomáše Varteckého. To, že Kurzův hlas do hudby Kurtizán skvěle pasuje, jsme se přesvědčili již na koncertech, takže očekávání od nového materiálu byla vskutku velká.

Při pohledu na názvy skladeb nové desky, která dostala jméno podle známé dětské knížky Bohumila Říhy, lze vypozorovat určitou souvislost. Každá píseň má totiž jako název lidské křestní jméno a jak kapela sama dodává, pod každým z těchto jmen se ukrývá jeden lidský osud. Nicméně texty Kurtizán jsou natolik alegorické, že je prakticky nemožné spojit si je s nějakou konkrétní osobou.

Změny v sestavě se ani v nejmenším nepodepsaly na typickém zvuku kapely. Hned úvodní "Gréta" posluchače ujistí, že vše zůstalo hezky při starém. Tohle jsou prostě klasické Kurtizány z 25. avenue. Kapela opět kombinuje hard core s dalšími hudebními styly a zároveň sází na brutální syrovost. Okamžitě mi na mysl přišla klasická alba skupiny jako "Strach" či "2000?". Přímočará rockovka "Tommy" je díky chytlavému refrénu adeptem na největší hit alba. V brutálním "Helmutovi" Dan Kurz předvede, že silou svého hlasu by klidně mohl bourat domy. Další chytlavý refrén vystřihne kapela v jinak nepříliš vábném "Franzovi". Naopak vrchol celé kolekce představuje trochu ujetý "Willy", který v sobě ukrývá nenápadné odkazy na Atari Terror. Závan melancholie se dostaví s následující "Viktorkou". Průměrný "Fanoušek" bohužel nemá čím zaujmout. Typickému kapelnímu zvuku se absolutně vymyká "Julie". Dokonce Varteckého podezírám, že tuhle věc napsal pro své druhé působiště - Wanastowi vjecy (mimochodem Kodymův hlas by do ní perfektně zapadl) a nějakým nedopatřením skončila na desce Kurtizán. I přes svojí atypičnost patří "Julie" k nejlepším momentům desky a to i díky nádhernému kytarovému sólu. Důstojným zavírákem alba je pak bonus "Mirek". Na závěr ještě musím zmínit povedený pestrobarevný booklet, jehož autorem je sám zpěvák Dan Kurz.

"Honzíkova cesta" příznivce kapely rozhodně nezklame a díky své pestrosti má šanci oslovit i publikum hudbou Kurtizán doposud nepolíbené. Jednu výtku bych ale měl. Po jedenácti letech studiového pauzírování přijít jen s devítkou písní (potažmo půl hodinou hudby) je sakra málo.

Moloch             


FB KURTIZÁNY Z 25. AVENUE

YouTube ukázka – Tommy

Seznam skladeb:
1. Gréta
2. Tommy
3. Helmut
4. Franz
5. Willy
6. Viktorka
7. Fanoušek
8. Julie
9. Mirek

Sestava:
Dan Kurz – zpěv
Tomáš Vartecký - kytara
Rupp – baskytara
Marek Macháček - bicí

Rok vydání: 2020
Čas: 35:52
Země: ČR
Žánr: crossover

Diskografie:
1993 - Ubiquity
1995 - Strach
1997 - 2000?
2002 - Medium
2005 - Chemie
2009 - Teorie morfické rezonance
2020 - Honzíkova cesta

Foto: archiv kapely


Vydáno: 06.01.2021
Přečteno: 1598x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.2007 sekund.