ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




DREAD SOVEREIGN ‎– Alchemical Warfare

Milujem Írov Primordial, takže nebolo šance, že by ma tretí album Dread Sovereign minul. Spevák Alan Averill z Primordial totiž v tejto kapele mimo spevu nahral pre celý opus aj basgitarové party. Album "Alchemical" Warfare priamo nadväzuje na predošlý album "For Doom The Bell Tolls" z roku 2017, takže opäť pokračuje pastva temnými, ponurými a silne atmosferickými rifmi a náladami. Black Sabbath, My Dying Bridge, švédske Memento Mori, hodené do miešačky, dobre premiešané, aby z toho vypadol originálny, ťažko opísateľný temný heavy / doom metal v háve írskych Dread Sovereign.

Z veľmi vyrovnaného materiálu trčia skladby "She Wolves of the Savage Season", "Nature Is the Devil`s Church" a jednoznačne "Her Master`s Voice". Posledne menovaná začína síce ako nefalšovaný Black Sabbath v najlepších rokoch, aby nakoniec udrel silný, podmanivý refrén. Možno sa ktosi zasmeje môjmu prirovnaniu k Hranickému prevedeniu piesne "Zahradní slavnost", ale spevová linka ma skutočne priviedla k šuplíku „starý dobrý Citron“. "Nature Is the Devil`s Church" je sympatická odpaľovka. Nečakajte žiaden death metal, najrýchlejšie tempo albumu je stredné tempo, ale gitarista Bones sa tu pekne pohráva s vyhrávkami, ulietava si do svojho svetu, aby vypätý vokál Alana umocnil parádny ťah na bránu. Práve v tomto štichu spevák pripomína prejav charizmatického speváka Messiaha Marcolina z Memento Mori.

"She Wolves of the Savage Season" má síce cez desať minút, ale aj vďaka častému striedaniu ultra pomalých a stredných rýchlostí nenudí. I tu je refrén vystavaný nekomerčne, ba až divne, jedná sa skôr o exponované vetné brejky Alana, než o súvisle zaspievané ľahko zapamätovateľné spevy, na aké sme zvyknutí u melodických kapiel, ktoré chcú ihneď zaujať a zaryť sa do mysle. Dread Sovereign to robí po svojom, temne, nekomerčne, zložito, výsostne svojsky a o to je to čarovnejšie. Po viacerých vypočutiach sa vám spevové linky proste naskrutkujú do hudobnej pamäte a podivné melódie s vami pôjdu celý deň, či chcete alebo nie. Nanútené je prchavé, originálne je večné...

Sound kapely je osobitá kapitola. Gitary sú prekreslené, až mala gitarová bedňa neraz v štúdiu čo robiť, aby tón preniesla cez reprák. Zvuk je tučný, old schoolovo moderný, originálny. Žiadna chémia, prikrašľovanie, ale rovnako ako pri Primordial „čo na duši, to na nahrávke - toto sme my, nepotrebujeme kohosi kopírovať, na dakoho sa podobať, znieť ako stovky iných kapiel.“ Paráda. Posledná pieseň je cover od Bathory, "You Don`t Move Me (I Don`t Give a Fuck") priam v old school black metal Venom zvuku. Nečakane najrýchlejšia pecka ako posledný klinec pre poslucháča, ktorý pred vypočutím celého "Alchemical Warfare" nespáchal samovraždu. Neviete ani prečo a znova stlačíte „repeat“. Hudobná droga, ktorá na prvé vypočutie znie ako prekreslený ťažko stráviteľný chuchvalec sa pretavil v nádhernú temnú perlu.

Hirax             


FB DREAD SOVEREIGN

YouTube ukázka - Nature Is the Devil`s Church

Zoznam skladieb:
1. A Curse on Men
2. She Wolves of the Savage Season
3. The Great Beast We Serve
4. Nature Is the Devil`s Church
5. Her Master`s Voice
6. Viral Tomb
7. Devil`s Bane
8. Ruin upon the Temple Mount
9. You Don`t Move Me (I Don`t Give a Fuck)

Zostava:
Alan Averill - spev, basa
Bones - gitary
JK - bicie

Rok vydania: 2021
Čas: 51:52
Label: Metal Blade Records
Krajina: Írsko
Štýl: doom, heavy metal

Diskografia:
2014 - All Hell´s Martyrs
2017 - For Doom The Bell Tolls
2021 - Alchemical Warfare

Foto: archiv kapely


Vydáno: 17.02.2021
Přečteno: 1587x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08788 sekund.