ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




ARCHITECTS - For Those That Wish to Exist

Jaká je budoucnost naší planety? Řítíme se do záhuby? A není už pozdě? Co pro naši zemi může udělat každý z nás? Ne, tohle není úvod k dokumentu Davida Attenborougha, ale hlavní otázky, které si kladou členové kapely Architects v novém albu s názvem „For Those That Wish to Exist“.

Britští metalcoroví Architects brázdí hudební scénu už více jak patnáct let a po velice slibném předchůdci vyrukovali již s devátou (!) deskou v řadě. Zároveň se jedná o druhé album, na kterém neparticipuje tragicky zesnulý původní člen kapely, kytarista Tom Searle. Hlavní otázkou novinky bylo, jestli pojede v zajetých intencích nastolených posledními alby, anebo vybočí z řady a zkusí redefinovat kapelní styl a tvář.

Druhé je správně. „For Those That Wish to Exist“ je zdaleka nejmelodičtější, nejpomalejší a nejměkčí album v historii kapely, což z něj automaticky nedělá odsouzeníhodnou desku. Na druhou stranu je ovšem tento úkrok stranou doprovázen kontraproduktivními rozhodnutími a nezvládnutou dramaturgií. Nyní už můžeme směle prohlásit, že v uplynulé dekádě se kapely jako Linkin Park nebo Bring Me The Horizon zasloužili o „gamechanger“ ve své tvorbě. Z čistého metalového stylu (nu-metal/metalcore) se z těchto skupin stal náhle elektronický pop rock a mainstreamový zásah na sebe nenechal dlouho čekat. Obdobným směrem se vydali i Architects.

Pokud pomineme faktor zvýšeného počtu fanoušků, a tím i kapitálu (což bude rozhodně jeden z těch silnějších argumentů), zůstává pro rozhodnutí přehodit žánrovou výhybku nutnost vnést do své diskografie pestrost, atraktivitu, barevnost, jiné polohy, styly, žánry a v neposlední řadě i najít sebe sama. Resp. vytrhnout zajeté koleje, vymanit se ze škatulky a zajetých mantinelů, udělat si odstup od své dřívější tvorby a zažehnout jiskru k něčemu novému. To vše je pochopitelné a ve své podstatě i logické. Kapelní vývoj jde kupředu a Architects nejsou první a poslední, co vyměkli. Jestli se však řekne A, musí se splnit i B, tj. nabídnutý materiál.

Atmosférické intro „Do You Dream of Armageddon?“ jasně definuje, jak bude celé album znít. Převaha elektroniky a čistého vokálu demonstruje, že tady se vliv zesnulého spoluzakladatele a kytaristy Toma Searla aplikovat nebude. Minulý kousek „Holy Hell“ naznačil nějaké změny (vhodná implementace orchestrací), ale zároveň zachoval i fundamentální symbiózu patřičné tvrdosti a nadpozemské melodičnosti. Tento dialog se na novince rozvázal a pouze v některých písních nebo pasážích příjemně zatnou kousavé riffy („Black Lungs“, „Animals“) anebo se o pozornost přihlásí hluboké growly („Discourse Is Dead“, „Impermanence“).

Celkově nové album čítá patnáct tracků v playlistu a stopáž se blíží jedné hodině, což jednoznačně poukazuje na ztrátu soudnosti a snahy zachovat si odstup od produkovaného materiálu. Tomu dominuje elektronika a čistý vokál, často píseň zachraňuje melodický refrén („Dead Butterflies“, „Little Wonder“) anebo jiné rozvolněné místo (mezihra v „Giving Blood“). Při vzpomínce na tvorbu kapely z posledních let se nelze ubránit pocitu, že u nové desky někdo chladně kalkuloval a snažil se chytnout moderních trendů i za cenu ztráty vlastní (léty prověřené) identity, kterou Architects poctivě pěstovali a vytvořili si tak nezaměnitelný a rozpoznatelný ksicht. „For Those That Wish to Exist“ však tuto vybudovanou pozici citelně (a záměrně) narušilo.

Na jedné straně nelze kapele upřít důraz na melodiku a modernější pojetí svého metalcoru, na straně druhé se však spíše jedná o soubor plochých, nevýrazných a tendenčně uchopených písní bez špetky invence nebo kreativity. V konečném důsledku tak novinka koresponduje s daným lyrickým tématem a s názvy písní – vše je na první dobrou bez výraznější přidané hodnoty. A to je škoda, protože jistý potenciál a závan starého přístupu je stále znát.

Radek Neuman             


www.architectsofficial.com

YouTube ukázka - Animals

Seznam skladeb:
1. Do You Dream of Armageddon?
2. Black Lungs
3. Giving Blood
4. Discourse Is Dead
5. Dead Butterflies
6. An Ordinary Extinction
7. Impermanence
8. Flight Without Feathers
9. Little Wonder
10. Animals
11. Libertine
12. Goliath
13. Demi God
14. Meteor
15. Dying Is Absolutely Safe

Sestava:
Sam Carter – zpěv
Josh Middleton – kytara, vokály
Adam Christianson – kytara
Alex Dean – baskytara, samply
Dan Searle - bicí, samply

Rok vydání: 2021
Čas: 58:21
Label: Epitaph Records
Země: Velká Británie
Žánr: metalcore

Diskografie:
2006 - Nightmares
2007 - Ruin
2009 - Hollow Crown
2011 - The Here and Now
2012 - Daybreaker
2014 - Lost Forever // Lost Together
2016 - All Our Gods Have Abandoned Us
2018 – Holy Hell
2021 - For Those That Wish to Exist

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 08.03.2021
Přečteno: 1629x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Naprosto nefukční deskaNaprosto souhlasím...9. 03. 2021 2:24 Subeer


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.0871 sekund.