RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




VERMILIA - Kätkyt

Vermilia je žienka z Fínska, ktorá vo svojom one woman projekte produkuje melodický black pagan metal. Spieva čistým vokálom (občas ani Myrkur), ale aj blackovo škrieka. Podľa Metal Archives a iných dostupných zdrojov si vraj všetko nahráva a vymýšľa sama. Bicie nie sú samplované, sú nahraté naživo. Ak je to pravda, klobúk aj s plešinou dolu. Ak nie, nebolo by zlé uviesť štúdiových hostí a autorov muziky.

Najprv ma album uchvátil, potom nudil. To sa mi nestáva. Väčšinou, keď ma čosi nadchne, už ma to dlhý čas nepustí, no tu ma to po troch vypočutiach vyslalo na dovolenku do krajiny nudy. Album však nie je zlý. Naopak, riffy parádne, akoby niektoré samotný Quorthon z metalového neba zaslal. V podkladových gitarách niet tónu nazvyš, aj náladovo ladia. V piesňach sa aj často klepe, príde teda aj na black metal (nič však pre ortodoxných pekelníkov), ale i tak mi v uchu nezostala žiadna hitovka, na ktorú by sa uši nadržane tešili. Hitovka u mňa však nie je pieseň so silným refrénom, radšej mám tie opusy, ktoré ma opanujú svojou atmosférou, neopísateľnou magickou silou. To sa u Vermilie udialo okrajovo len so skladbou "Saattaja".

Chyba je vo mne, priznávam. Málinko som alergický na ženský spev v metale, odpustite mi milovníci female kovu, v tomto bude asi vikingský vlk zakopaný. Vermilia sa však bude páčiť všetkým, ktorí majú radi melodický metal s hojnou dávkou agresívnych a temných pasáži. Nejeden refrén je spievaný čistým spevom, vokály sú vystavané a navrstvene pekne, ide to do ucha. Možno práve preto sa spiera moja hudobná duša - čuchá prvoplánovosť. A pritom tomu tak vôbec nemusí byť a je to iba môj sebaklam..

Vermilia tento prvý dlhohrajúci album vydala pred troma rokmi po troch singloch, po ňom už do sveta vyslala ďalšie dva single a jedno štvorpiesňové EP. Vypočujem si ho, tvorba tejto rozcuchanej devy má veľký potenciál, zaujíma ma jej vývoj, lebo album "Kätkyt" je na debut skutočne veľkým prekvapením.

Ak nie ste radikálny blekáč, ženský melodický spev mixnutý s blackovým vám lahodí, tešia vás stredné atmosferické i rýchle pasáže, rozradosťňujú vás folkové záležitosti (song "Maisema" s refrénom ala ruská Arkona), potom neváhajte, zožeňte si album "Kätkyt", poteší vás. Preto aj dávam osem a pol bodu. Ak by som dal na môj subjektívny dojem, bolo by to menej. no nechcem oklamať iných poslucháčov, ktorým sa bude popačovať.

Hirax             


www.vermiliaofficial.com

YouTube ukázka - Äiti maa

Seznam skladeb:
1. Äiti maa
2. Vedestä vieraantunut
3. Haudoille
4. Poissa
5. Saattaja
6. Maisema
7. Sanattomat laulut
8. Mustan taivaan morsian

Sestava:
Vermilia - vše

Rok vydání: 2018
Čas: 45:38
Země: Finsko
Štýl: Epický škandinávsky pagan, viking, black, melodický metal

Diskografie:
2018 - Kätkyt

Foto: archiv Vermilie


Vydáno: 05.06.2021
Přečteno: 1534x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.0902 sekund.