DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




GOJIRA - Fortitude

Když metalová francouzská kapela s japonským názvem, zpívající anglicky o celosvětových problémech prorazí, globalizace evidentně funguje. Vydání očekávaného sedmého alba s názvem „Fortitude“ se kvůli koronaviru protáhlo, ale i díky tomu vyfasovala deska v kontextu doby další konotace. Síla ducha, spojení s přírodou a environmentální problémy obecně jsou zvláště teď silnými tématy a hudba Gojiry byla vždy jejich prostředníkem.

Gojira se v uplynulé dekádě stala symbolem moderního metalu a svůj nezaměnitelný styl přetavila v obrovskou přednost. Mix technického death metalu, progressive metalu a groove metalu uhranul nejen fanouškovskou obec, ale i kritiky, což je v poslední době téměř nadlidský úkol. Svou stále sílící pozici kapela potvrdila svým doposud posledním kouskem „Magma“, který posbíral několik cen a naplno tak otevřel dveře k headlinování velkých festivalů a vysokých prodejních čísel. „Fortitude“ je v tomto směru přímý pokračovatel.

Kdekdo by mohl francouzskou čtveřici obviňovat ze zaprodání se či ztráty identity a svých kořenů, ale opak je pravdou. Novinka funguje jako průřez dvacetileté tvorby skupiny s přihlédnutím k mainstreamovému publiku. Úvodní „Born For One Thing“ je instantní klasikou dle kapelní receptury. Těžkotonážní riffy se specifickými flažolety směřují spolu s melancholickou složkou k vytouženému závěrečnému infernu. Škoda, že se podobně komplexní píseň snad kromě „Into The Storm“ (skvělý refrén!) na albu již nepodaří najít. I tak je o co stát.

Příznivcům Sepultury zaplesá srdíčko při poslechu „Amazonie“ a zapřisáhlí Gojira fandové si zase pošmáknou u riffů ve „Sphinx“ nebo „Grind“. Stejně jako v předchozích případech, i „Fortitude“ je na první poslech nenápadné album, které roste s každým dalším zopakováním. Oproti minulé osobní a depresivní „Magmě“ je novinka o velký kus soudržnější a kompaktnější, byť na hity typu „Silvera“ nebo „Stranded“ veškerý nový materiál lehce pokulhává. Každá píseň má skvělé pasáže či netradiční momenty, přestože dlouhá outra s postupným fade outem se již docela zajídají („New Found“, „Grind“).

Vyloženě specifickým příspěvkem je pak rádiovka „The Chant“ se stadiónovým popěvkem a intrem v podobě tracku „Fortitude“. Jako rozmar v playlistu či koncertním setlistu proč ne, jako první vlaštovka v novém žánrovém spektru kapely spíše rozpačitý pokus. Vokál Joea Duplantiera totiž povážlivě slábne a jeho výkon na albu za instrumentální mašinérií zaostává. Gojira však již několikrát dokázala, že jí stačí jeden hlavní motiv, se kterým dokáže čarovat a variovat jej skrze celou stopáž písně, a vykouzlí z nudného a stereotypního příspěvku svébytný song s magickou až hypnotickou atmosférou, aniž by nutně potřebovala zachránit výrazným hlasovým fondem („Amazonia“, „Another World“).

Toto cenné „know-how“ a trademark odlišuje Gojiru od konkurence a přestože už Francouzi nehýbou metalovým světem tak radikálně jako před patnácti lety, stále se jedná o jednu z nejosobitějších a nejoriginálnějších populárních metalových kapel nového tisíciletí. „Fortitude“ je jako jízda na staré horské dráze v novém vozíku – je to známé, často i předvídatelné, ale pořád funkční a svým způsobem netradiční.

Radek Neuman             


www.gojira-music.com

YouTube ukázka – Born For One Thing

Seznam skladeb:
1. Born For One Thing
2. Amazonia
3. Another World
4. Hold On
5. New Found
6. Fortitude
7. The Chant
8. Sphinx
9. Into The Storm
10. The Trails
11. Grind

Sestava:
Joe Duplantier – zpěv, kytara
Christian Andreu – kytara
Jean-Michel Labadie - baskytara
Mario Duplantier - bicí

Rok vydání: 2021
Čas: 51:53
Label: Roadrunner Records
Země: Francie

Diskografie:
2001 - Terra Incognita
2003 - The Link
2005 - From Mars to Sirius
2008 - The Way of All Flesh
2012 - L´Enfant Sauvage
2016 - Magma
2021 - Fortitude

Související články


Foto: archiv kapely


Vydáno: 07.05.2021
Přečteno: 4743x




počet příspěvků: 3

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
ehm...Nezdá sa vam...7. 05. 2021 17:51 Demonick
Zatím nejslabší...7. 05. 2021 14:02 TK
Vystižné-díkyZ novinky mám...7. 05. 2021 5:18 Subeer


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09061 sekund.