Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




DARK TRANQUILLITY - Damage Done

Nové tisíciletí se rozběhlo, Dark Tranquillity už měli za sebou více než deset let existence a byli považováni za velikány svého žánru. Pro rok 2002 si nachystali šestou studiovou desku, která dostala rázný (výjimečně dvouslovný) název „Damage Done“. Album bylo stejně dlouhé jako „Haven“ a dalo by se říci, že na něj hudebně navazovalo. Nicméně někteří členové kapely s ním nebyli úplně spokojení a tak není překvapením, že „Damage Done“ je přece jen o dost jiné.

„Final Resistance“ představí album velice agresivním, úderným a rychlým kopancem mezi oči, doplněným o časté změny riffování a rytmu. Dark Tranquillity do alba vlítnou pořádně od podlahy, takhle divocí byli snad jen na „The Mind´s I“. Nejdelší kousek na desce „Hours Passed In Exile“ trvá více než čtyři a půl minuty, má totiž poměrně dlouhý rozjezd, který ale výborně navodí atmosféru. Skvělá kytarová práce, zajímavé aranže a perfektní sólo dělají ze skladby parádní melodicky-death metalovou pecku. Největší hit je však „Monochromatic Stains“. Naprosto brutální kousek, jehož sloky působí i díky Mikaeolově vokálu téměř zvráceně, ale refrén je chytlavý a úderný. Ona údernost je vlastní celé skladbě. Dark Tranquillity vše hrnou jak buldozer, nechybí moderní riffy a dobře zapracované klávesy. Kytarové sólo vás pak beznadějně uhrane. Melodie a tvrdost v tom nejlepším podání.

Následuje dvojice skladeb, které mají velký hitový potenciál a svou melodičností trochu připomínají minulou desku „Haven“. „Single Part Of Two“ a „The Treason Wall“ tak atmosféru alba trochu projasní, stále ale platí, že kapela neubírá nic ze své energie. Poněkud progresivnější je „Format C For Cortex“, která má složitější strukturu a Dark Tranquillity se představují jako přemýšliví skladatelé. V prostředku písně přichází nádherná mezihra a následné melodické sólo doprovázené Mikaelovým zpěvem, song díky tomu parádně graduje. Titulní skladba je zase pořádný fofr a provětrá vám hlavu. Tvrdost podtrhují sekané riffy, jimiž rychlost kapela na chvilku rozbíjí. Překvapením je poslední třetina skladby, ve které přichází zklidnění a společná harmonie kytar a kláves. Poslední třetina nahrávky už není tak hitová a Dark Tranquillity umí i zpomalit. Jako v hypnotické „The Enemy“, která poprvé nabídne i prvky doom metalu. V rámci tvorby kapely jde o jeden z nejprogresivnějších songů. Experimentální je samotný konec desky. Instrumentálka „Ex Nihilo“ nabídne silnou a temnou atmosféru. Je melodická, ale svou aurou tajemná a mohla by být klidně soundtrackem k nějakému post-apocalyptickému filmu.

„Damage Done“ je na poměry kapely velice agresivní a tvrdá deska, která je plná energie. K tvrdosti přispěl i zpěv Mikaela Stanneho, který je zde naštvanější a brutálnější než kdy dříve, na desce nenajdete jeho čistý zpěv, tady chrčí o sto šest. Oproti „Haven“ nehrají klávesy tak výraznou roli, jen podporují moderní vyznění alba, dotvářejí atmosféru, přináší spoustu detailů a celkově je jejich zakomponování do jinak hrubé muziky perfektně vyvážené. „Damage Done“ je pro kapelu deskou, ze které často čerpají. „Final Resistance“, „Monochromatic Stains“, „The Treason Wall“ patří do první desítky nejhranějších skladeb na koncertech.

Album pro Dark Tranquillity znamenalo významný komerční úspěch a kapela se dostala poprvé do prodejních hitparád (Švédsko – 29. místo, Německo – 83. místo) Deska patří dodnes mezi nejvíce kritikou oceňované nahrávky této skupiny. V následujících dvou letech Dark Tranquillity vydali DVD „Live Damage“ a výběrovku „Exposures - In Retrospect and Denial“. Mezera mezi alby se natáhla na dva a půl roku, což bylo dosud nejdelší období.

Tomáš Marton             


www.darktranquillity.com

YouTube ukázka - Monochromatic Stains

Seznam skladeb:
1. Final Resistance
2. Hours Passed in Exile
3. Monochromatic Stains
4. Single Part of Two
5. The Treason Wall
6. Format C: for Cortex
7. Damage Done
8. Cathode Ray Sunshine
9. The Enemy
10. White Noise/Black Silence
11. Ex Nihilo

Sestava:
Mikael Stanne - zpěv
Niklas Sundin - kytara
Martin Henriksson - kytara
Michael Nicklasson - baskytara
Martin Brändström - klávesy
Anders Jivarp - bicí

Rok vydání: 2002
Čas: 43:30
Label: Century Media Records
Země: Švédsko
Žánr: Melodický death metal

Diskografie:
1993 - Skydancer
1995 - The Gallery
1997 - The Minds I
1999 - Projector
2000 - Haven
2002 - Damage Done
2005 - Character
2007 - Fiction
2010 - We Are the Void
2013 - Construct
2016 - Atoma
2020 - Moment

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 24.06.2021
Přečteno: 1189x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Skvele album. Pre...24. 06. 2021 7:59 johny


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.11298 sekund.