RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




WISDOM - Marching For Liberty

Maďarským Wisdom šla před deseti lety karta. Krátká krize, kdy po debutu "Words Of Wisdom" odešel zpěvák István Nachladal, skončila pozitivně, neboť do kapely vstoupil Gábor Nagy, který svého předchůdce strčil do kapsy. Zlepšilo se všechno, od zvukové produkce, jež se od druhého počinu "Judas" držela na vysoké úrovni, přes songwriting až po jedinečné definování sborových pásem, ve kterých dodnes vězí největší hodnota kapely.

Základní vzorce na třetím albu "Marching For Liberty" z roku 2013 jsou pořád stejné, ale proč měnit něco, co skvěle funguje. Téměř výhradní autorské duo Gábor Kovács a Máté Molnár (pouze v případě dvou písní přiložili skladatelskou ruku k dílu bicmen Balázs Agota, resp. Gábor Nagy) před posluchače opět rozprostřelo širokou paletu štiplavých heavymetalových riffů a neodolatelně nasládlých kytarových motivů. Tuto kombinací zdobí cit pro gradaci, zejména melodická vyústění sólových částí představují čirou powermetalovou rozkoš. Hlavní devízou je nicméně vokální složka, díky které parta Wisdom přirostla k srdci nejednomu žánrovému fandovi.

Sbory jsou samostatnou jednotkou, která vypráví spektakulární pěvecké příběhy. Jde o dominantní prvek, zpěvák Gábor Nagy si buď s vícehlasy předává rovnocennou štafetu, jindy se ale k solitérní lince vůbec nedostane a vše se veze v područí sborové epiky. Intro "World Of The Free" je takové celé, jeho přechod do vstupního songu "Dust Of The Sun" i díky tomu okamžitě strhává. Velkou zásluhu na tom má rychlé tempo, které hudbu Wisdom automaticky povyšuje na vrcholnou melodicko-metalovou zábavu. Nagy je technicky i výrazově přesný a ve sborech je zase odchycená nakažlivá dávka optimistické vzletnosti. K tomu sólo, ve kterém následuje jeden chytlavý motiv za druhým a hned je jasné, že tohle album bude radost poslouchat.

"War Of Angels" startují riffy ostré jako vlčí tesáky, do jejich podkladu parádně sednou sborové vokály, a do nich zase Nagyův hlas dopovaný kytarovými záseky, které zaúřadují také v sólové části a dodají jí tím na skočné hravosti. Méně rytmické dynamiky "Failure Of Nature" znamená méně svěžesti (platí také pro pozdější položku "Have No Fear"), zpomalit se nicméně občas musí, aby mohly vyniknout okolní tempové rozbušky. Těmi dalšími budou pecky "Live Like a Beast" a "The Martyr", v nichž se spolupráce Nagy-sbory blíží nirváně, ke které je posléze dotažena v závěru řízného kousku "My Fairytale". Když vícehlasy nečekaně nasadí k o tóninu vyšší finální gradaci, je nutné před maďarskými autory padnout na kolena. Nejinak je tomu ostatně v případě písní "Take Me To Neverland", nezbytné akustické balady "Wake Up My Life" či závěrečné titulní parády s hostujícím Fabio Lionem.

Pro album "Marching For Liberty", potažmo celou metalografii kapely platí, že je v podstatě prodlouženou verzí jedné a té samé písně. Když vás ale chytne základ, bude vám jedno, že přísady na něm vystavěné oplývají minimální variabilitou. I proto u Wisdom lépe zabírají kratší časové úseky a může se stát, že vás jednotlivé skladby totálně odpálí, ale nahrávku jako celek už trochu odzíváte. Pokud jste však dočetli až sem, je pravděpodobné, že vám hudba Maďarů sedí a že velmi litujete jejich aktuální nečinnosti, která je zapříčiněna dvěma faktory. Do kapely v roce 2015 vstoupil finský kytarista Anton Kabanen, který s Máté Molnárem zároveň založil spolek Beast In Black. A protože sláva této nové party začala rapidně vzrůstat, museli Wisdom ustoupit na druhou kolej. K tomu začal mít zpěvák Gábor Nagy vážné hlasové problémy, čímž se zřejmě definitivně uzavřela možnost tvorby pátého alba. Nicméně to, co formace Wisdom zanechala powermetalovému světu, nebude nikdy zapomenuto.

Petr Štěpnička             


www.wisdom.hu

YouTube ukázka - Take Me to Neverland

Seznam skladeb:
1. World of the Free
2. Dust of the Sun
3. War of Angels
4. Failure of Nature
5. The Martyr
6. God Rest Your Soul
7. Take Me to Neverland
8. Wake Up My Life
9. My Fairytale
10. Have No Fear
11. Live like a Beast
12. Marching for Liberty

Sestava:
Máté Molnár - baskytara
Gábor Kovács - kytara
Gábor Nagy - zpěv
Máté Bodor - kytara
Balázs Ágota - bicí

Rok vydání: 2013
Čas: 46:25
Mastering: Gábor Kovács
Label: Nail Records
Země: Maďarsko
Žánr: power metal

Diskografie:
2006 - Words Of Wisdom
2011 - Judas
2013 - Marching For Liberty
2016 - Rise Of The Wise

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 29.07.2021
Přečteno: 1450x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
S dalším albem...11. 08. 2021 16:36 htaedas


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10508 sekund.