DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




MINSTRELIX - 11 Trajectories

Prapor japonského power metalu drží v současnosti ve výšinách pouze dvě kapely, každá z nich ale v daném subžánru představuje světovou špičku. Na power-progové fígle Galneryus stačí málokdo, parta Minstrelix je zase schopna povznést neoklasický power-speed na úroveň vrcholně požitkářského díla. V hudební historii druhé jmenované kapely najdeme řadu skvostných písní, ke kterým je radost se vracet. A nové album s titulem "11 Trajectories" do zlaté žánrové studnice opět přihazuje několik blyštivých klenotů.

Japonci už dávno našli svoji hudební tvář a té se nehodlají vzdát ani v roce 2021. Neoklasický speed je ostatně žánr, které v současnosti produkuje minimum interpretů, proto není v oprašovaní prověřených, zato však maximálně funkčních autorských vzorců vůbec nic špatného. Z čistě objektivního hlediska by asi bylo možné kritizovat skutečnost, že aktuální nahrávka Minstrelix je pouze minimálně pozměněnou variací předešlých počinů nebo že se ani tentokrát nevyhneme slabším písním. Není jich však mnoho, jmenovitě "Alkaloid", "Invisible World" a částečně "In Oblivion", tu však vykoupí působivé sólové hyperboly a následná vokální nástavba.

V ostatních skladbách jde o osvědčenou hru na úspěch, což znamená vysoce harmonizovanou stavbu melodií, krásně naříkající sóla, nekompromisně rychlé kytarové beglajty, klávesové symfonie s častým cembalovým efektem nebo dobrý výkon frontmana Lea Figara. Skoro tříminutové intro "To the Distant Skies" patří mezi velmi působivé momenty nahrávky, když rovnou a bez servítků napíná pocitové linky skladby k tradičně vzletnému melodramatu. Navazující "Memento Mori 〜The Goddess Pt.2〜" provětrá hřívu jako mořský nárazový vítr, speed se rozjíždí na plné obrátky, refrén i sóla obsahují vydatný příděl melodických kalorií a daná skladba je tak definicí strhující stylové písně. Autorské vůně klipovky "The Eternal Journey" jsou trochu méně zřetelné, po nějakém čase se nicméně aroma uvolní a uvolněný úsměv může pokračovat.

"Cataclysm" není tak vypiplanou instrumentálkou jako vstupní intro, o povedené momenty ale ochuzeni nejsme, celoplošnou kvalitu pak přináší rychlík "Frozen Promise" s nádherným refrénem a "Black Eyes" s efektivně přerušovanou slokovou rytmikou a dalším neodolatelným chorusem. Nezklame ani příspěvek "Dracurious", vrcholný moment pak čeká v samotném závěru nahrávky. "Twilight Recollection" načínají maximálně pozitivní barokně hravé motivy, jejichž síla se zhmotní ve finální gradaci, kde si Japonci vystačí s popěvky, které po pozvolna ustupující instrumentální a vokální intervenci nalézají prostor jenom samy pro sebe. Jde o moment, jenž svým způsobem vypichuje gró japonské kapely - nasládlá rozjařenost a bezmála vánoční vlezlost, která může být pro mnoho lidí nestravitelná (nemluvě o tranny image hudebníků). Avšak ti, kteří danému receptu podlehnou, nedají na tuto kapelu dopustit a budou se k její tvorbě vracet s věrností labutích partnerů.

Petr Štěpnička             


FB MINSTRELIX

YouTube ukázka - The Eternal Journey

Seznam skladeb:
1. To the Distant Skies
2. Memento Mori 〜The Goddess Pt.2〜
3. The Eternal Journey
4. In Oblivion
5. Invisible World
6. Cataclysm
7. Frozen Promise
8. Black Eyes
9. Dracurious
10. Alkaloid
11. Twilight Recollection

Sestava:
Leo Figaro - zpěv
Takao - kytara
Toshiyuki - baskytara
Aoi - klávesy
Ochoco - bicí

Rok vydání: 2021
Čas: 54:07
Label: Radtone Music
Země: Japonsko
Žánr: neoklasický power-speed metal

Diskografie:
2007 - Memoirs
2009 - Reflections
2012 - Tales Of Historia
2014 - Chronostrings
2021 - 11 Trajectories

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 19.10.2021
Přečteno: 2400x




počet příspěvků: 4

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
To mě těší,...20. 10. 2021 15:55 Pagan
MinstrelixNo teda....Pagan....19. 10. 2021 21:50 Mirec
Mně to zní...19. 10. 2021 20:42 Pagan
Sedm let to trvalo,...19. 10. 2021 8:10 htaedas


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08855 sekund.