MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




POWER 5 - Adrenalin

K české partě Power 5 jsem měl většinu jejího fungování liknavý vztah. Tvorba Moraváků šla mimo mě, což se ale radikálně změnilo s vydáním předešlé studiovky "Talisman". Kapela najednou hrála jako vyměněná, skladby byly vnadné a některé melodie hodně atraktivní. Tahle zdravá žánrová podoba ale neměla dlouhého trvání. Světem totiž začal obcházet virus, který postupně infikoval mnoho hudebníků a zdeformoval jejich půvabnou tvář. Onen virus má známky synťákového retra a do České republiky pronikl už před časem. První vlna pohltila Sebastien, kteří to nicméně v pohodě ustáli. Letos ale schytali mohutnou dávku brumovští Power 5, a ti už dopadli o poznání hůř.

Ponechme stranou etickou otázku, zdali by tato česká kapela hrála podobný styl, i kdyby zrovna nebyl v kurzu. V rámci férovosti budeme zatím předpokládat, že ano a soustředíme se pouze na kvalitu samotné hudby. A pravdou je, že album "Adrenalin" rozjíždějí "Vzdálenosti" se slušnými melodiemi. Infikace virem zatím není dramatická a hlavně je možné předpokládat, že ony rozjařilé klávesy jsou pouze dočasným stavem, jakýmsi výstřelkem, proti kterému kapela v následujících skladbách zabojuje. Ukáže se však, že imunita hudebníků je slabá a rezistence není možná. Připravme se tedy na chronické množství změkčilých kláves a jakýchsi polo-tanečních rytmů, nad kterými by většina osmdesátkových disco fans ohrnula nos, metalistům se to ale teď z nějakého důvodu začalo líbit.

"Noční ulicí" sejdeme o kousek níž, synťáky okupují většinu skladby, krom sóla, které je zároveň nejlepším momentem písně, a proto ještě pořád není nutné lámat hůl, "Poslední den" už ale mám - nejen kvůli špatnému refrénu - problém doposlouchat. Krotké elektronické vstupy v "Okovech a mříži" nejsou úplně špatné (platí pro celé album), jenže dominantní klávesové salvy brzy udělají z hlavy probíjející stroboskop (platí pro celé album). Hlavní motiv titulního songu je milióntou variací na "Hunting High And Low" od Stratovarius, tady body nahoru určitě nepůjdou, dílo zkázy navíc dokoná odfláknutý chorus. Za "Retro klub" by se nemuseli stydět ani chlapci z party Franty Janečka (i když za další hrůza-refrén možná ano), "Tato noc" i "Anděl v záhrobí" potvrdí, že v instrumentálně i vokálně zklidněných slokách mohl vězet alespoň teoretický recept na úspěch, jenže pak opět přichází syntetický řev, zpěvákovi přestává být rozumět (Olin Škrabal zde celkově nezažívá svoje nejlepší chvilky) a vše jde do kytek. Nové album kapely Power 5 je českou odpovědí na tvorbu kapely Beast In Black a jim podobných. Jde o odpověď maximálně provinční, což by tolik nevadilo, daleko horší jsou příznaky trendové povrchnosti a hudební umělosti, ve které téměř vymizelo to, co šlo kapele - minimálně na minulé fošně - tak dobře od ruky. Tedy kvalitní a poslechové melodie.

Petr Štěpnička             


www.power5.cz

YouTube ukázka - Adrenalin

Seznam skladeb:
1. Vzdálenosti
2. Noční ulice
3. Poslední den
4. Okovy a mříž
5. Adrenalin
6. Retro klub
7. Tuto noc
8. Anděl v záhrobí
9. Sto dní

Sestava:
Olin Škrabal – zpěv
Lukáš Langer – kytara, klávesy
Jiří Jagoš – baskytara
Milan Škrabal – bicí, vokály

Rok vydání: 2021
Čas: 43:23
Země: Česká repulbika
Žánr: retro synth power metal

Diskografie:
1997 – Progres Time
2001 – Cesta proti času
2003 – Minuty věčnosti
2007 – Symbol
2010 – 1751 – Tvoje zem
2012 – Power 5
2016 - Talisman
2021 - Adrenalin

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 05.11.2021
Přečteno: 1215x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09051 sekund.