Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




1914 - Where Fear And Weapon Meet

1914, Dobro došli u Sarajevo! Co má společného ročník 1914 se Sarajevem, ví každé školou povinné dítě. První světová válka, jeden z nejstrašnějších konfliktů, jaký lidstvo zažilo, je stále předmětem různého bádání, protože způsobil smrt milionům lidí kvůli mocenským půtkám ve staré Evropě. Je také pro řadu umělců inspirací. Včetně Ukrajinců, říkajících si letopočtem začátku války, která na svém konci změnila pořádky po celém světě. 1914 přinášejí reporty přímo ze zákopů, z bahna frontových linií a polních lazaretů. Světová vlka nebyla selanka známá z Osudů dobrého vojáka Švejka, byla to těžká doba, plná krve, násilí a smrti.

Black metal má na Ukrajině dlouhou tradici a i když 1914 existují jen pár let, stala se z nich zásadní kapela východního undergroundu. O tom svědčí skutečnost, že smlouvu na vydání řetího alba „Where Fear And Weapons Meet“ s nimi podepsala firma Napalm Records, což pro pětici ze Lvova je velký skok vpřed. Zlomovým okamžkem je i album samo. 1914 na něm dotáhli svůj válečný sound skoro k dokonalosti a ve spojení s historickými souvislostmi, vkládanými do skladeb, vykvétá jejich nejlepší dílo. Duch doby je všudypřítomný. Dobový srbský popěvek ještě ukazuje bezstarostnost starého světa, ale za horizontem se už ozývá řinčení zbraní a z Vídně je vypraven spěšný vlak do Sarajeva. Prásk! Zuřivý blackmetalový nástup lomcuje mohutným úvodem „FN .380 ACP#19074“. Habsburský arcivévoda Ferdinand D`Este projíždí za zvuků symfonie sarajevskými ulicemi, když vyštěkne výstřel z revolveru Gavrila Principa a rozpoutá se peklo. „Dobro došli u Sarajevo“. Válka začíná.

Hudba Ukrajinců popisuje osud obyčejných vojáků, jejich vůli přežít zkrvavené zákopové bahno mezi šmelcem kulek a jedovatými plyny. Ukrajinci mají válku v krvi a proto ji mohou věrně popsat. Na jejich národ dopadly ty největší hrůzy obou světových válek a bojuje se tam dodnes. Asi proto je hudba 1914 tak autentická, působivá a stísněná. Black metal využívá kapela ze Lvova jen jako základ, názvuky deathu a doomu jsou jen drobným kořením. Hlavní je výpověď o popisované době. Pocit bezprostřednosti, jaký album vyvolává, je dokonalý. Moment, kdy po čtyřskladbové blackové vichřici přijde tříminutový kousek „Coward“ hostujícího písničkáře Sashy Boola, je okamžik, který píše dějiny této kapely i současné blackmetalové scény. Zní jako vánoční příměří roku 1914, kdy se vojáci znepřátelených stran společně sejdou u improvizovaného stromečku mezi zákopy a najednou se ukáže celá nesmyslnost války.

Jenže vše trvá jen chvilku. Pocit sounáležitosti opět přeruší brutální nástup mašinérie a válečná kola se znovu roztáčí s „…And A Cross Now Marks His Place“. Tempo doomově těžkne jako nastupující únava na frontovém poli, ale nic to neubírá na působivosti. Vrcholem je finální „The Green Fields Of France“. Desetiminutovou spektakulární věc poklidně otevřou příjemné tóny francouzských dudáků. Klid nevydrží, nastupuje závěrečná fáze války, ostřejší než její dosavadní průběh. Ovšem dudáci, zvěstující přicházející mír se vracejí čím dál častěji. Najednou je po všem. Hodinový exkurz do válečných hrůz, pojatý natolik naturalisticky, až máte pocit, že jste se skutečně ocitli uprostřed bitevního pole, končí dobovým popěvkem „War Out“. Umoření vojáci sedí na ulicích, lokají darované pivo, možná se i usmívají. Válka skončila, ale šrám, který v lidech nechala, nezmizel už nikdy.

1914 jsou právem řazeni mezi dnešní nejlepší blackmetalové kapely. „Where Fear And Weapons Meet“ je mistrovským dílem, plným neopakovatelné atmosféry. Je to album výjimečné, takové nevychází každý den.

Jaroslav Hubka             


FB 1914

YouTube ukázka - ...And A Cross Now Marks His Place

Seznam skladeb:
1. War In
2. FN .380 ACP#19074
3. Vimy Ridge (In Memory Of Filip Konowal)
4. Pillars Of Fire (The Battle Of Messines)
5. Don`t Tread On Me (Harlem Hellfighters)
6. Coward
7. ..And A Cross Now Marks His Place
8. Corps d`autos-canons-mitrailleuses (A.C.M)
9. Mit Gott für König und Vaterland
10. The Green Fields Of France
11. War Out

Sestava:
2.Division, Infanterie-Regiment Nr.147, Oberleutnant – Ditmar Kumarberg - zpěv
37.Division, Feldartillerie-Regiment Nr.73, Wachtmiester - Liam Fessen - kytara
5.Division, Ulanen-Regiment Nr.3, Sergeanten - Vitalis Winkelhock - kytara 9.Division, Grenadier-Regiment Nr.7, Unteroffiziere - Armin fon Heinessen - baskytara
33.Div., 7.Thueringisches Inf.-Reg´t. Nr.96, Gefreite - Rusty Potoplacht - bicí

Rok vydání: 2021
Čas: 1:03:27
Label: Napalm Records
Země: Ukrajina
Žánr: black metal

Diskografie:
2015 - Eshatology Of War
2018 - The Blind Leading The Blind
2021 - Where Fear And Weapon Meet

Foto: archiv kapely


Vydáno: 02.11.2021
Přečteno: 2137x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Před pár dny jsem...2. 11. 2021 8:29 mr.deadhead


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09311 sekund.