DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




INSANIA - V (Praeparatus Supervivet)

Je příjemné být oddaným fanouškem nějaké kapely, aktivně sledovat dění kolem spřízněného spolku a postupně s jeho muzikou stárnout. Smutnější situace nastává, když takový interpret nezveřejní dlouhé roky žádné album. Švédská Insania vydala čtyři skvostné studiovky, pak se ale její hudebníci rozhodli, že se místo slibně rozjeté kapele budou věnovat rodinám. Psal se rok 2007 a tehdy nemělo jít přímo o rozpad Insanie, jenže jak roky plynuly a pořád se nic nedělo, přestávali fanoušci věřit, že se od tohoto mimořádného uskupení ještě dočkají čehokoli nového. Chtělo to obrovskou dávku trpělivosti a zaříkání, u někoho možná došlo i na modlení, vše se ale nakonec v dobré obrátilo a severská parta se v roce 2021 vrátila na melodickou scénu.

Pánové za tu dobu něco ztratili na hlavě a něco přibrali v pase, tohle ale fandové určitě řešit nebudou. Daleko důležitější je situace uvnitř kapely a s tím spojené tři otázky: hrají Švédové ve stejné sestavě? Byla zachována náklonnost k melodickému power-speedu a dřímají ještě v mozkovnách autorů výjimečné skladatelské buňky? Odpovědi jsou následující: ano, ano a víceméně ano. To první nebylo dlouho jisté, zpěvák Ola Halén se nechal přemluvit až dodatečně a šlo skutečně o zásadní rozhodnutí, neboť bez něj by to zkrátka nebylo ono. Druhá záležitost je až nečekaně jednoznačná - na novém albu s podivuhodným titulem "V (Praeparatus Supervivet)" se rozhodně neexperimentuje. Švédové se nenechali svést vábením moderních trendů a zůstali tvrdohlavě věrní původním stylovým vzorcům. Lze to brát jako úctu a poděkování směrem k fanouškovské základně, která musela na novinku čekat dlouhých čtrnáct let, po jejichž uplynutí určitě nikdo nechtěl poslouchat nějaké progresivní či synťákové eskapády.

Zaplaťpánbů za tuto hru na jistotu, jakkoli je vykoupená několika drobnými nešvary. V nových skladbách už nelze identifikovat čerstvý vítr a automatickou lehkost alba "Agony - Gift Of Life", která posunula tvorbu kapely o krok vpřed, aniž by popřela svrchovaný melodický základ předešlých třech zápisů. Pátá fošna je jakýmsi průsečíkem těchto dvou směrů, časově velkorysým retrospektivním ohlédnutím (album má více než hodinu), jež ale nenabízí nic moc navíc, o nějakém sevřeném konceptu nahrávky nemluvě. Skladatelská pupkatost se projevuje v pohodlném drhnutí osvědčených postupů, a když už přece jenom dojde ke snaze o jakýsi progres, nedopadá to dvakrát slavně. Nádhernému rozjezdu "Like a Rising Star" např. přistřihne křídla možná ambiciózní, jinak ale zbytečně utahaná mezihra, která v podstatě popírá úvodní a závěrečnou část písně.

Dokonale působí rozjezd alba v podobě titulního songu a hlavně navazující skladby "Solur", která skóruje bridgem i sólem, ale především melodramaticky vyvýšeným refrénem. Spojení průzračných melodií a rychlosti je příjemně časté, třešní na dortu je potom hlas stále výtečného Ola Haléna, kterému tentokrát vydatně sekunduje Dimitri Keiski, jenž měl být původně jediným zpěvákem alba. Návratem Haléna se naskytla možnost zdynamizovat vokální stránku nahrávky, což švédská parta víceméně využila, jakkoli mně osobně bude vždy bližší čisté Halénovo volátko, nežli nakřáplý a technicky ne tak dokonalý hlas Keiskiho. Zpěváci většinou jedou sami na sebe, o to víc působí duet ve finálním kousku "The Last Hymn to Life", jenž bohatě nasává inspiraci z předešlých fošen a celkem dost je také kopíruje. Jde však o "autokrádež" úmyslnou a přiznanou, neboť nové album má sloužit především jako nostalgické ohlédnutí a zároveň připomenutí, že Švédové ještě neřekli poslední slovo. Jen by to - z pohledu metalografie - chtělo mluvit o něco rychleji.

Petr Štěpnička             


FB INSANIA

YouTube ukázka - Solur

Seznam skladeb:
1. Praeparatus Supervivet
2. Solur
3. Prometheus Rise
4. Moonlight Shadows
5. My Revelation
6. We Will Rise Again
7. Like a Rising Star
8. Blood, Tears and Agony
9. Entering Paradise
10. Power of the Dragonborn
11. The Last Hymn to Life

Sestava:
Ola Halén - zpěv
Mikko Korsbäck - bicí
Peter Östros - kytara
Tomas Stolt - baskytara
Dimitri Keiski - zpěv, klávesy

Rok vydání: 2021
Čas: 1:04:02
Label: Frontiers Records
Země: Švédsko
Žánr: melodický power-speed metal

Diskografie:
1999 - World Of Ice
2001 - Sunrise In Riverland
2003 - Fantasy (A New Dimension)
2007 - Agony A Gift Of Life
2021 - V (Praeparatus Supervivet)

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 17.11.2021
Přečteno: 1842x




počet příspěvků: 6

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Luiz: díky za...24. 11. 2021 17:18 Pagan
Pagan obecně,...21. 11. 2021 17:44 Luiz
INSANIA VJa teda som...20. 11. 2021 21:05 Mirec
Insania Tady není co...17. 11. 2021 18:02 Ladislav Ferencz
Insania Tady není co...17. 11. 2021 17:56 Ladislav Ferencz


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08565 sekund.