DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Ilpo KUHLMAN (VERTICAL HAIR FACTORY) - Nejvíce jsme se inspirovali hudbou kapel ze sedmdesátých a osmdesátých let

Některá kapela vydá jednu písničku a v médiích se o tom píše dalšího půl roku. Potom jsou skupiny, které vydají plnohodnotné album a máte problém dohledat jakoukoliv zmínku o jeho vzniku. Pak nastává mravenčí, skoro až investigativní pátrání po jakékoliv informaci. Když různé rešerše nepomohu, zbývá jen oslovit management nebo muzikanty samotné. V případě Vertical Hair Factory neměl problém odpovědět na deset otázek vstřícný baskytarista Ilpo Kuhlman, v civilu terapeut a vedoucí psycholog kliniky duševního zdraví v Kupoiu....

V devadesátých letech jste měli mít složeno několik písní, ale odehráli jste jen jeden koncert, poté jste se rozpadli. Bylo to z důvodu tehdejšího menšího zájmu o hard rock a větší obliby grunge?
Důvod byl jiný - kapela přestala fungovat, protože náš bubeník z první sestavy Pecu Cinnari byl zaneprázdněn vycházejícím albem Tarot a turné s ním spojeným. Nechtěli jsme hledat nového bubeníka a kapela byla na dlouhá léta uložena k ledu.

Z vaší kapely je známý především zpěvák Tuple Salmela z působení v Tarot, kytarista Tex Turpeinen natočil instrumentální CD, bubeník Hannu Nenonen hrál v několika místních souborech. Co další členové?
Já jsem hrál jsem v několika místních kapelách, ovšem ne na basu, ale na kytaru. S rockovou kapelou Hullu Aasi jsme vydali desku. V civilním životě pracuji jako psycholog. Druhý kytarista Mika Laine hrál v několika místních spolcích a v metalových Warmath. Dnes je profesionální hudebníkem a rozšiřuje si v současnosti dovednosti na konzervatoři v Kuopiu.

Kdo dostal nápad znovu oživit kapelu Vertical Hair Factory?
Nový impuls přišel, když jsme se rozhodli v březnu 2017 uctít památku zesnulého Pecua Cinnariho natočením písní, které jsme s ním kdysi složili. Když vznikly demo snímky, tak nás napadlo natočit celé album. A tak jsme to udělali.

Kdo je autorem písní?
Timo Turpeien složil všechny písně kromě „Get up and Walk“, na té se podílel Mika Laine. Já k nim napsal texty, jen u „Morning Star“ a „Day After“ se podělil o autorství s Timem.

Tuple Salmela minulý rok vydal sólové album, koncertuje také s Raskasta Joulua. Projevuje se to nějak na činnosti Vertical Hair Factory?
Je to poměrně náročný úkol, aby stihnul vše, do čeho je zapojen. Tuple je velmi zaneprázdněný hudebník, i z tohoto důvodu jsme na desce pracovali čtyři a půl roku.“

Písně na albu pochází z devadesátých let nebo se jedná o novinky?
Ve skutečnosti jsme v devadesátkách složili pět našich vlastních písní - čtyři z nich najdete na albu („Wasted Years“, „On the Run, „Morning Star“ a „Day After“), pátá píseň, „It’s Coming Soon“, byla zveřejněna na našem Facebooku. Zbylé věci na albu byly složeny v roce 2018-2019.

Na albu slyším klávesy a hammondky. Kdo je nahrál?
Všechny klávesy nahrál Timo Tex Turpeinen, pozorný fanoušek jej za klávesnicí objeví v krátkém prostřihu v klipu „Love, Hurt, Anger and Joy“.

V propagačních materiálech váš styl popisují jako psychedelic heavy rock. Já žádné psychedelické vlivy neslyším, spíše odkazy na Deep Purple, 80´th B.Sabbath a některé AOR kapely…. Jaké byla vaše inspirace?
Nejvíce jsme se inspirovali hudbou kapel ze sedmdesátých a osmdesátých let, které hrály melodický a psychedelický rock – to naši hudbu vystihuje asi nejlépe.

U jaké firmy bude „Afterlife“ vydáno, bude i ve vinyl verze?
CD a vinyl Vertical Hair Factory jsme si vydali sami v malém nákladu. Digitální verze byude k mání u firmy Samsara. CD bylo vydáno 26.11.2021 a doufáme, že vinyl bude k dispozici 17.12.2021 u finského vydavatelství Levykauppa.

Chystáte nějaké koncerty na podporu prodeje alba?
V současné době korony a vytíženosti Tupleho Salmely zatím žádné koncerty nechystáme.

Jirka Lulek             


FB VERTICAL HAIR FACTORY

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 02.01.2022
Přečteno: 682x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09233 sekund.