MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




XIII. STOLETÍ, BLOODY, DEAD AND SEXY - 5.3.2022, Palác Akropolis, Praha

Zdá se, že covidová pandemie pomalu polevuje (doufejme, že to není jen dočasný stav), což se mimo jiné projevuje tím, že koncertní aktivita mnohých kapel se navrací do normálu, tedy alespoň co se domácí scény týče. Na velké zahraniční hvězdy si budeme muset ještě nějaký čas počkat. Klubové akce však jedou na plné obrátky. Jednou z takových byla i sobotní pražská zastávka "Amulet tour 2022", v rámci kterého gothic roková legenda XIII. století oslavuje třicet let od vydání své debutové desky a jak v případě téhle kapely bývá zvykem, opět si k tomu pozvala zahraničního hosta. Tím se stala německá smečka Bloody, Dead And Sexy.

Přesně o půl osmé, jak bylo avizováno, se v komorním prostředí Paláce Akropolis objevila kapela Bloody, Dead And Sexy. Čtveřice muzikantů z Německa hraje stejně jako jejich hostitelé gotický rock a to poměrně řízný a příjemně syrový. Bloody, Dead And Sexy jsou přesvědčivým důkazem toho, že s nejzákladnějším nástrojovým obsazením (kytara, basa, bicí) se dají dělat velké věci. Jejich vystoupení nechyběla energie, živočišnost, ani pravá gotická atmosféra. Mile mě překvapilo, že většina jejich setu se nesla ve svižném tempu. Nejvíc pozornosti na sebe poutal zpěvák, který svůj velmi teatrální projev doplňoval o všemožná gesta a "taneční" kreace. Vystoupení Bloody, Dead And Sexy bylo příjemným překvapením. Jen škoda, že v době jejich setu byl sál zaplněn sotva z půlky, ale ti, co se na německé gothic rockery přišli podívat, nemůžou svého rozhodnutí ani v nejmenším litovat.

Když se kolem deváté hodiny roztáhl závěs na jevišti a bouřlivý aplaus publika přivítal legendární jihlavské kvarteto, byl už sál zaplněný až po okraj. Kapela včetně nové tváře v sestavě - klávesistky Andrey Kožené (pro tu to byl teprve druhý koncert v řadách skupiny) zahájila své vystoupení hitovkou "Fatherland". Už od prvních tónů bylo jasné, že jihlavská formace dorazila ve skvělé náladě, především baskytarista Mirek Paleček vypouštěl jednu veselou hlášku za druhou (to u XIII. století nebývá zvykem) a celá čtveřice doslova rozdávala pozitivní energii. K všeobecně dobrému dojmu z vystoupení dopomohl i výborný zvuk (ten zafungoval i u setu německých předskokanů).

Velká očekávání a zároveň trochu tajemno panovalo kolem setlistu. Vzhledem k faktu, že turné neslo název kultovního debutu Třináctky, logicky se dalo očekávat, že se bude hrát primárně z tohoto počinu. Zvlášť když v dnešní době panuje trend přehrávat úspěšná alba naživo kompletně celá. Parta kolem bratří Štěpánů k tomuto typu pocty nepřistoupila a třicet let starý debut připomenula pouze třemi kousky, přičemž klasiky "Justina" a "Růže a kříž" jsou již roky nedílnou současný každého jejich koncertu, takže jejich zařazení nebylo překvapením. Jediným oprášeným klenotem se stal titulní song debutové desky, jenž na živo zafungoval fantasticky. Škoda, že kapela nezahrála víc pecek z tohoto milníku domácí gothic rockové scény. Na druhou stranu Třináctka svůj roky zažitý set list pořádně provětrala. Došlo na dlouho nehrané písně "Nebe pod Berlínem", "Iglau" nebo "Evropa", kterou doprovodilo netradiční osvětlení, dolní řada reflektorů svítila žlutě a horní modře. Netřeba dodávat, na co tím kapela za pomoci osvětlovače narážela.

Největší divácký úspěch si samozřejmě vysloužily léty prověřené hity "Upír s houslemi", "Transylvanian Werewolf", "Justina", "Elizabeth" a zdomácnělá předělávka Olympicu "Karneval", kterou jihlavské kvarteto svůj set uzavřelo. Publikum samozřejmě nenechalo své idoly odejít bez přídavků, takže počet odehraných songů se rozrostl ještě o tři kousky. Tím definitivně posledním se stala balada "Růže a kříž", kde se basista Mirek Paleček chopil akustické kytary a postaral se tak o skvělou tečku za výborným koncertem.

Kapela znovu dokázala, že živá vystoupení jsou její silnou stránkou a že i v nové sestavě jí to výborně šlape. Jen těch písniček z "Amuletu" mohla přihodit víc.
Set list: Fatherland, Nebe nad Berlínem, Transylvanian Werewolf, Frankenstein, Iglau, Upír s houslemi, Justina, Amulet, Karneval, Evropa, Elizabeth, Růže a kříž

Moloch             


FB XIII. STOLETÍ

Související články


Vydáno: 11.03.2022
Přečteno: 948x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.11256 sekund.